Profesorii care realizeaza venituri din meditatii au obligatia de a depune Declaratia unica si de a plati impozit la stat, atentioneaza ANAF intr-un comunicat.
Institutia subliniaza ca "persoanelor fizice care realizeaza venituri din meditatii au obligatia de a se inregistra fiscal si de a indeplini obligatiile declarative si de plata, in conditiile legii."
Pentru a-si intari afirmatia, Fiscul a prezentat si baza legala. "Veniturile din meditatii se incadreaza in categoria veniturilor din activitati independente, fiind reglementate de prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (Titlul IV - Capitolul II)."
Venituri din meditatii: care sunt obligatiile profesorilor?
Profesorii si alte persoane fizice care realizeaza venituri din meditatii au obligatia de a se inregistra fiscal la Registrul Comertului, de a depune la organul fiscal Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212). Registrul de Evidenta Fiscala PFA Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
ATENTIE!
Declaratia unica trebuie depusa in termen de 30 de zile de la data inceperii activitatii. Pentru inceput, in formular trebuie declarate veniturile estimate. Definitivarea impozitului pe venit si a contributiilor sociale obligatorii, datorate in conditiile legii, in functie de situatia fiscala concreta, se va realiza in anul fiscal urmator, pana la termenul limita de depunere a declaratiei). Noul termen anual al Declaratiei unice este 25 mai, conform Legii nr. 296/2020 care a modificat si completat Codul fiscal.
Citeste si:
Pentru a beneficia de indrumare si asistenta in domeniul fiscal, contribuabilii au la dispozitie Call-center-ul ANAF la numarul de telefon: 031.403.91.60.
Intrebarile privitoare la aceste aspecte pot fi transmise online, completand in mod corespunzator, formularul de contact, disponibil pe site-ul ANAF (https://www.anaf.ro/asistpublic/).
ANAF asigura cadrele didactice de tot sprijinul si disponibilitatea in a oferi informatii si indrumare de specialitate, pentru conformare voluntara la declararea si achitarea obligatiilor fiscale.