email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legislatia se modifica din nou. Prag de 300 de lei pentru diferentele nefiscalizate

ANAFAntifrauda fiscalacontroalediferente nefiscalizateevaziunepraguri

ANAF a fost supus atentiei publice mai mult decat oricand in ultimele saptamani, dupa ce controalele derulate de Directia Antifrauda Fiscala au starnit reactii vehemente si de protest din partea celor mai multi patroni de restaurante, cluburi sau magazine inchise.

Astfel, cele mai multe reprosuri au vizat deciziile de amendare sau inchidere a unor unitati la care s-au gasit diferente nefiscalizate de cateva zeci sau sute de lei, scrie HotNews.ro.

In aceasta privinta, Gelu Stefan Diaconu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), a declarat intr-un interviu acordat aceleiasi surse ca in sedinta de guvern de joi se va discuta un proiect de modificare a legislatiei care sa interzica sanctionarea (amenda sau inchidere) comerciantilor la care s-au gasit sume nefiscalizate sub pragul de 300 de lei.

Intrebat de HotNews.ro ce schimbari se vor face in legislatie in ce priveste suspendarea activitatii unei firme, in urma discutiilor avute cu ANAF, acesta a declarat:
 
"As incepe prin a spune ca Antifrauda se ocupa cu marea evaziune. Rezultatele sunt dincolo de orice indoiala si le-am facut publice. Dar nu vom neglija niciodata mica evaziune, care insumata va asigur ca e cel putin la fel de mare cu inventarierea intregii cazuistici de mare evaziune depistata.

Pe masurile luate in ultimele luni, avem rezultate cuantificate pana la nivelul de 50 de bani.  Sumele declarate voluntar au crescut in medie cu 20%. Stiti ce inseamna aceasta crestere cu 20%? Este exact miliardul acela de care era nevoie pentru masurile de relaxare fiscala anuntate de premier. Mai e o rezerva de crestere a declaratului de 30-40%, nivel pe care il vom obtine in maximum doi ani. Nu trebuie trecuta in derizoriu aceasta mica evaziune. Toata cultura spagii e alimentata de aceasta mica evaziune. Daca obturezi acest canal, veti vedea ca lucrurile se curata pana catre varf".


De asemenea, acesta a declarat ca Ordonanta 28/1999 este perfectibila si a atras atentia asupra faptului ca impresia asupra controalelor efectuate pentru combaterea evaziunii fiscale a fost disproportionata de media.

Unitatile din turism au solicitat modificari referitoare la ceea ce determina inchiderea unei firme astfel ca, in aceasta privinta, urmeaza sa fie luate urmatoarele masuri, potrivit declaratiilor facute pentru HotNews.ro de seful Fiscului:

"Joi, in sedinta de Guvern vom citi in prima lectura acest proiect: se va stabili un prag de 300 de lei al diferentelor nefiscalizate, pornindu-se de la realitatea ca poate exista un maruntis lasat neintentionat. Sau pot fi greseli umane - ai emis 400 de bonuri intr-o zi, dar  ai uitat de un bon si vine taman atunci Antifrauda peste tine. Sub acest prag nu vor fi sanctiuni.

Peste acest prag, pe langa amenda contraventionala intre 10.000-15.000 de lei, masura suspendarii se va lua doar daca nu accepta plata a de zece ori suma nefiscalizata, dar nu mai putin de 10.000 de lei. Pentru ca putem merge intr-un club cu dever mare caruia sa ii gasim 310 lei diferenta, iar el sa plateasca doar 3100 de lei, adica o picatura din ceea ce incaseaza ei. E o abordare. Va fi apoi introdus caietul de bani personali si sa intram in zona fiscalizarii bacsisurilor".

In ce priveste bacsisul, suma va fi inclusa in bonul fiscal, urmand ca suma respectiva sa fie fiscalizata separat pe o casa de marcat si impozitata cu impozitul pe venit.

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

NOU! Sistemul e-Factura a devenit obligatoriu!


 Ce aveti de facut pentru a respecta legea?

Raspunsurile exacte va sunt oferite de reputatul consultant fiscal Ionut Jinga. Acesta va explica in detaliu procedurile de urmat si toate subtilitatile utilizarii celor 2 instrumente intr-o lucrare “fierbinte” in contextul actual - e-FACTURA. e-TRANSPORT 2024. Noutati, Obligatii, sanctiuni.

In lucrarea e-FACTURA. e-TRANSPORT 2024. Noutati, Obligatii, sanctiuni sunt prezentate cele mai delicate intrebari ale contribuabililor privind sistemele e-Factura si e-Transport, inclusiv intrebari din sectiunea specializata de pe site-ul ANAF!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ANAFAntifrauda fiscalacontroalediferente nefiscalizateevaziunepraguri


Data aparitiei: 02 Aprilie 2015

Votati articolul "Legislatia se modifica din nou. Prag de 300 de lei pentru diferentele nefiscalizate":
Rating:

Nota: 3.45 din 5 din 10 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X