Pe site-ul oficial al ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala) au fost publicate noutati in ceea ce priveste declaratia unica sau declaratia 212. Pe data de 27 martie 2018 a fost publicat Proiectul de ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului.
Pentru inceput, va informam ca Declaratia unica va avea urmatoare denumire de acum incolo: "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice".
Noul formular inlocuieste a comasat sapte declaratii fiscale care se depuneau de persoanele fizice care desfasoara activitati economice sau care realizeaza unele categorii de venituri:
- D200 - veniturile realizate din Romania;
- D201 - veniturile realizate din strainatate;
- D220 - venitul estimat/norma de venit;
- D221 - norme de venit- agricultura;
- D600 - venitul baza pentru CAS;
- D604 - stabilire CASS persoane fara venit;
- D605 - stopare CASS persoane fara venit.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.18/2018 privind adoptarea unor masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative au fost modificate prevederile titlurilor IV si V din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, fiind reglementat un nou mecanism de declarare si plata a impozitului pe venit si a contributiilor sociale datorate de persoanele fizice. Avand in vedere modificarile legislative mentionate, prin prezentul proiect de ordin se propune aprobarea modelului, continutului si instructiunilor de completare a formularului 212 ”Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”.
Formularul propus este structurat in doua parti principale (capitole) prin care persoanele fizice declara:
a) In prima parte, informatii privind veniturile realizate in anul 2017, precum si informatii referitoare la optiunea contribuabilului cu privire la destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul datorat pe venitul net/castigul net anual impozabil;
b) In cea de-a doua parte, informatii privind impozitul pe veniturile estimate a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2018. De asemenea, prin intermediul formularului, contribuabilii au posibilitatea stabilirii unor bonificatii (5% din obligatia anuala estimata) care se acorda, potrivit legii, in situatia in care sumele datorate se platesc integral pana la data de 15 decembrie 2018.
Consultati ordinul pentru aprobarea modelului aici. >>
Cine depune Declaratia unica?
Declaratia unica (212) se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza,
individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate, care
datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.
Declaratia se completeaza si se depune si de catre persoanele fizice care nu realizeaza
venituri si care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Cum arata declaratia?
Caracteristicile Declaratiei unice:
Denumirea formularului: “Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”.
1. Format: A4/t2.
2. Caracteristici de editare: se utilizeaza echipament informatic pentru completare si editare. In anul 2018 formularul se poate depune si in format hartie.
3. Se utilizeaza la declararea venitului anual realizat in anul 2017, precum si pentru declararea impozitului pe venitul estimat si a contributiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice pentru anul 2018.
4. Se completeaza si se depune de persoanele fizice care realizeaza venituri din Romania si/sau din strainatate.
5. Circula: - in format electronic, la organul fiscal competent; - in format hartie, in doua exemplare, semnat potrivit legii: un exemplar la contribuabil si un exemplar la organul fiscal competent.
6. Se arhiveaza la dosarul contribuabilului.
Consultati Declaratia unica in ANEXA 1 (atasata aici) si ANEXA 4 (atasata aici) a proiectului.
Ce spun instructiunile de completare a Declaratiei unice?
Consultati in randurile de mai jos instuctiunile de completare a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.
Modul de depunere a Declaratiei unice
1. Declaratia se depune, impreuna cu anexele completate, daca este cazul, astfel:
a) in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau prin posta, prin scrisoare recomandata, cu confirmare de primire.
Declaratia se pune gratuit la dispozitia contribuabilului.
Data depunerii declaratiei in format hartie este data inregistrarii acesteia la organul fiscal sau data depunerii la posta, dupa caz.
b) prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, respectiv:
- prin intermediul serviciului ”Spatiul privat virtual” (SPV);
- pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnatura electronica calificata. 3 Programul de asistenta este pus la dispozitia contribuabililor gratuit de unitatile fiscale subordonate sau poate fi descarcat de pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la adresa www.anaf.ro.
2. Formularul ”Anexa nr. .... la Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice” se depune numai cu Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice. Veniturile necuprinse in declaratia initiala se declara prin depunerea unei declaratii rectificative.
IV. Completarea declaratiei:
Declaratia se completeaza pe surse si categorii de venit, de catre contribuabil sau de catre imputernicitul/curatorul fiscal al acestuia, desemnat potrivit dispozitiilor Legii nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, inscriind corect, complet si cu buna-credinta informatiile prevazute de formular, corespunzatoare situatiei fiscale a contribuabilului.
Persoanele care au realizat venituri din mai multe surse sau categorii de venit pentru care exista obligatia depunerii declaratiei unice vor completa cate o sectiune pentru fiecare categorie si sursa de venit, atat pentru veniturile realizate in anul 2017, cat si pentru veniturile estimate pentru anul 2018 (respectiv sectiunile referitoare la datele privind veniturile realizate, pe surse si categorii de venit din Romania sau din strainatate si/sau datele privind impozitul pe veniturile estimate, pe surse si categorii de venit), utilizand si "Anexa nr. .... la Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice", care se ataseaza la declaratia unica.
Mai multe instructiuni despre completarea Declaratiei unice gasiti in ANEXA 2 (atasata aici).
Sursa: ANAF