Obiectivele specifice ale ANAF pentru perioada prezenta pana in anul 2017 au fost prezentate pe noul site ANAF si au fost amintite mai multe aspecte care tin de combaterea evaziunii fiscale si rezolvarea unor probleme de actualitate in domeniul fiscal.
In ce priveste eficienta si stabilirea activitatii ANAF, institutia precizeaza ca are responsabilitatea de a crea si mentine o administratie fiscala eficienta, pentru ca fiecare leu colectat de ANAF trebuie sa fie incasat rapid si cu costuri cat mai mici. Este, totodata si o dovada a respectului nostru fata de contribuabili.
ANAF va avea in vedere modernizarea sa dar si stabilitatea sistemului de administrare fiscala.
Referitor la transparenta activitatii, se precizeaza ca ANAF face publica activitatea desfasurata si realizarile sale, consulta si informeaza atat contribuabilii cat si mediul de afaceri despre modificarile aduse legislatiei. Pornim de la premisa ca o mai buna informare a contribuabililor va conduce la imbunatatirea perceptiei fata de institutiile administratiei fiscale, la cresterea increderii fata de aceasta si, in consecinta, la cresterea gradului de conformare voluntara. Orientarea catre serviciile la distanta este prioritara.
Referitor la tratamentul egal si nediscriminatoriu in aplicarea legislatiei fiscale si vamale, se mentioneaza ca un tratament unitar pentru contribuabili, care sa asigure evitarea subiectivismului si reducerea suspiciunilor de coruptie, este fundamental pentru un mediu de afaceri sanatos. Pregatirea continua si dedicata a angajatilor nostrii este necesara pentru o buna indrumare fiscala a contribuabililor.
Obiectivele strategice ale ANAF sunt astfel: combaterea ferma a evaziunii fiscale, imbunatatirea conformarii voluntare si cresterea eficientei colectarii.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Cartea Verde a Contabilitatii
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
In ce priveste combaterea riscurilor de neconformare fiscala incluse in categoria Combaterea evaziunii fiscale, ANAF mentioneaza ca nivelurile ridicate de civism fiscal nu se bazeaza doar pe interventia masiva si costisitoare a administratiilor fiscale. Desi abordarea contribuabililor trebuie realizata in armonie cu realitatea societatii romanesti, contribuabilii trebuie sa fie favorabili conformarii voluntare.
"ANAF lupta pentru eradicarea evaziunii fiscale, construind prin prezenta strategie, un plan pentru
urmatorii 4 ani. Pentru a reduce acest fenomen care afecteaza societatea in ansamblu, prima masura pe care ANAF o va lua, este reorganizarea administrativa a structurilor de control operativ.
Din analiza activitatii institutiei in ultimii ani, a reiesit necesitatea pregnanta a consolidarii cadrului legal privind lupta impotriva evaziunii, prin crearea unui mecanism unic de control care sa inlature paralelismele si sa elimine astfel evaluarea fiscala diferita sau chiar contrara a aceleiasi operatiuni economice.
Directia Generala Antifrauda Fiscala va efectua activitati de control cu privire la respectarea actelor
normative din domeniul fiscal in scopul prevenirii, descoperirii si combaterii oricaror acte si fapte
interzise de lege si va participa, in colaborare cu organele de specialitate ale altor ministere si institutii specializate, la actiuni de depistare si combatere a activitatilor care genereaza fenomene de evaziune si frauda fiscala", se arata in materialul publicat de institutie.
Totodata, aceeasi sursa precizeaza ca in vederea combaterii evaziunii fiscale ANAF va proceda la aplicarea principiilor de management al riscurilor.
In acest scop, la nivelul ANAF va fi dezvoltata analiza de risc generalizata la nivelul intregii activitati de administrare fiscala, in baza informatiilor de natura fiscala despre contribuabili. in acest scop vor fi luate masuri de imbunatatire a accesului si schimbului de informatii.
Aceasta analiza se va face prin implementarea unui sistem modern de management al riscurilor care
sa cuprinda urmatoarele etape:
- identificarea riscurilor;
- realizarea tabloului riscurilor identificate
- prioritizarea riscurilor;
- aplicarea tratamentului adecvat pentru reducerea/eliminarea riscului;
- monitorizarea performantei;
- evaluarea performantelor si
propunerea de noi masuri.
Ca masura de prevenire a evaziunii fiscale vor fi dezvoltate aplicatiile informatice in vederea efectuarii de analize ale rezultatelor actiunilor de inspectie fiscala initiate ca urmare a analizei de risc, in vederea confirmarii criteriilor de risc si a furnizarii de informatii pentru analize de risc viitoare. Totodata, vor fi perfectionate si actualizate bazele de date cu cazuri fiscale speciale identificate.
Va fi dezvoltat si implementat un program automatizat de analiza a informatiilor primite de la
contribuabili pe baza declarativa, pentru a operationaliza verificarea din birou asa cum este deja
sustinuta in Codul de procedura fiscala.
Va fi pusa in aplicare procedura de control documentar.
In domeniul TVA este necesara modificarea legislatiei si a procedurilor privind modul de solutionare a deconturilor de TVA cu sume negative cu optiune de rambursare, in vederea diminuarii numarului de solicitari precum si a celor solutionate cu control anticipat. Aceasta masura este necesara deoarece exista riscul de nesolutionare in termen legal a cererilor de rambursare cu control anticipat si neefectuarea unor actiuni de inspectie fiscala la alti contribuabili cu risc fiscal ridicat. ANAF isi va orienta capacitatea de inspectie fiscala intr-un procent mult mai mare catre contribuabili si domenii de activitate cu risc fiscal ridicat pentru cresterea nivelului sumelor suplimentare atrase la bugetul general consolidat si a cresterii gradului de conformare voluntara.
Alte masuri de combatere a evaziunii fiscale pe care ANAF le va implementa pe termen mediu
se refera la:
Asigurarea conformarii fiscale a persoanelor fizice cu averi/venituri mari prin aplicarea de tratamente care sa includa:
- efectuarea de verificari fiscale la contribuabilii selectati pe baza analizei de risc, identificarea veniturilor nedeclarate, dezvoltarea unor proiecte care privesc aspecte generale de neconformare fiscala, dezvoltarea comunicarii cu persoane fizice cu averi/venituri mari prin asigurarea unei informari cat mai bune a acestei categorii de contribuabili in vederea intelegerii legislatiei in vigoare, cat si prin alte canale de natura sa incurajeze conformarea voluntara la declararea veniturilor;
Combaterea mu ncii la negru si a subdeclararii contributiilor sociale prin intensificarea controalelor in acest sens si prin cresterea gradului de colaborare dintre inspectia muncii si inspectia fiscala, in vederea eficientizarii activitatii de control;
Combaterea fraudei la TVA, in special frauda intracomunitara, prin organizarea de inspectii fiscale partiale (la operatorii economici platitori de accize implicati in importuri, achizitii, livrare,
productie de produse accizabile, care datoreaza accize), ca urmare a faptelor sesizate din operatiuni operative si prin gestionarea de profile de risc specifice si efectuarea unui schimb eficient de informatii de risc;
Implementarea si dezvoltarea controlului comertului electronic;
Initierea actiunilor de identificare a contribuabililor care indeplinesc toate conditiile de inregistrare ca platitori de impozite si taxe, dar nu se inregistreaza;
- intarirea controlului vamal:
- dezvoltarea politicii de securitate IT;
- cresterea eficientei actiunilor echipelor mobile, prin prezenta mai activa in teren si prin efectuarea controalelor in trafic;
- gestionarea in continuare a activitatilor specifice pentru implementarea Conventiei Schengen;
- protejarea teritoriului vamal national si comunitar prin combaterea traficului ilicit de droguri,
precursori, produse cu regim special, marfuri contrafacute si pirat, bunuri culturale mobile, specii salbatice de flora si fauna, metale si pietre pretioase, aliaje ale acestora, a traficului de marfuri cu risc pentru sanatatea si siguranta consumatorului precum si prin controlul miscarii de numerar la frontiera comunitara;
- cresterea gradului de monitorizare si control al productiei, achizitiei si importului de produse energetice, alcool si bauturi alcoolice. in acest domeniu ANAF va introduce supravegherea permanenta pe baza analizei de risc;
- intarirea controalelor la frontiera externa a UE pentru a combate traficul ilicit de tigarete si
alte produse din tutun prelucrat.