email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Procedura de inregistrare si radiere din Registrul persoanelor impozabile care aplica TVA la incasare

procedura radiere tvaradiereregistrul persoanelor impozabiletva la incasare

Va informam ca prin Ordinul A.N.A.F. nr.1503/2016, publicat in M.O. nr. 403 din 27 mai 2016 s-au aprobat:

a) Procedura de inregistrare, la cerere, in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare

b). Procedura de radiere, la cerere sau din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare.

Totodata, prin ordin s-a aprobat modelul, continutul si instructiunile de completare ale urmatoarelor formulare:

1). "Notificare privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare" - formularul (097),
2). "Decizie de radiere, din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare",

3). "Instiintare privind radierea, din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare"

4). "Decizie de indreptare a erorilor materiale privind inregistrarea/radierea in/din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare".

Referitor la inregistrarea, la cerere, in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare:

Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal si care opteaza sa aplice sistemul TVA la incasare depun Notificarea privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare- formularul 097, prevazuta la art. 324 alin.(12) din Codul Fiscal, din care sa rezulte ca cifra de afaceri din anul calendaristic precedent, determinata potrivit prevederilor art. 282 alin.(3) lit. a) din Codul Fiscal, nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei.

Notificarea se depune de persoana impozabila la organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla domiciliul fiscal, pana la data de 25 ianuarie inclusiv, in vederea inregistrarii in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare. Inscrierea in registru se realizeaza pana la data de 1 a perioadei fiscale urmatoare celei in care a fost depusa notificarea de contribuabil.

Persoanele impozabile aplica sistemul TVA la incasare incepand cu prima zi a celei de-a doua perioade fiscale din anul urmator celui in care nu a depasit plafonul de 2.250.000 lei, potrivit dispozitiilor art. 282 alin. (3) lit. a) din Codul Fiscal, cu conditia ca la data exercitarii optiunii sa nu fi depasit plafonul pentru anul in curs.

Persoanele impozabile care se inregistreaza in scopuri de TVA in regim normal, conform art. 316 din Codul Fiscal, in cursul anului calendaristic, pot opta pentru aplicarea sistemului TVA la incasare incepand cu data inregistrarii in scopuri de TVA. Astfel acestea sunt inscrise de organul fiscal competent in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, cu data inregistrarii in scopuri de TVA.

Referitor la radierea, la cerere sau din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare:

1.Orice persoana impozabila care a optat pentru aplicarea sistemului TVA la incasare si care nu depaseste in cursul unui an plafonul de 2.250.000 lei poate renunta la aplicarea sistemului respectiv oricand in cursul anului, prin depunerea unei notificari la organul fiscal competent intre data de 1 si 25 ale lunii, cu exceptia primului an in care a optat pentru aplicarea sistemului. Radierea persoanei respective din Registrul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare se opereaza de organele fiscale competente incepand cu prima zi a perioadei fiscale urmatoare celei in care a fost depus formularul 097 - Notificare privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare.

2. Persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare si care depaseste in cursul anului calendaristic curent plafonul de 2.250.000 lei are obligatia sa depuna formularul 097 la organele fiscale competente, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare perioadei fiscale in care a depasit plafonul, notificare din care sa rezulte cifra de afaceri realizata, in vederea iesirii din sistemul TVA la incasare. in acest caz se aplica sistemul TVA la incasare pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care plafonul a fost depasit.

3. Persoana impozabila este radiata din oficiu din registrul persoanelor Registrul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare impozabile in cazul in care organul fiscal a anulat, la cerere sau din oficiu, inregistrarea in scopuri de TVA avuta in baza art.316 din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal.

Important: Persoanele impozabile,inregistrate in scopuri de TVA conform art.316 din Codul Fiscal, care aplica sistemul TVA la incasare , au obligatia de a colecta TVA aferent operatiunilor taxabile (livrari de bunuri/prestari de servicii) la data incasarii integrale sau partiale a contravalorii acestora.

Dreptul de deducere a TVA aferent achizitiilor efectuate de o persoana impozabila de la un platitor de TVA care aplica sistemul TVA la incasare conform art.282, alin.(3)-(8) din Codul Fiscal, este amanat pana la data la care taxa aferenta bunurilor si serviciilor achizitionate a fost platita furnizorului/prestatorului sau.

Dreptul de deducere a TVA aferent achizitiilor efectuate de o persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare ,conform art.282, alin.(3)-(8) din Codul Fiscal, este amanat pana la momentul la care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate a fost platita furnizorului/prestatorului sau.

 


de Miruna Petrache

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
procedura radiere tvaradiereregistrul persoanelor impozabiletva la incasare


Data aparitiei: 10 Iunie 2016

Votati articolul "Procedura de inregistrare si radiere din Registrul persoanelor impozabile care aplica TVA la incasare":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa de magazie. Cand se intocmeste si cum se completeaza

    • Fisa de magazie este un document esential in gestionarea stocurilor dintr-o companie. Aceasta ofera o evidenta detaliata a intrarilor si iesirilor de marfa, contribuind la controlul eficient al stocurilor. Prin monitorizarea stocurilor, optimizarea aprovizionarii si reducerea pierderilor, fisa de magazie joaca un rol crucial in gestionarea eficienta a resurselor unei organizatii. De asemenea, este important sa se acorde atentie adecvata pastrarii si arhivarii fiselor de magazie pentru...» citeste mai departe aici

  • Contul 456: cand se utilizeaza si exemplu practic

    • Cu ajutorul contului 456 se tine evidenta decontarilor cu actionarii/asociatii privind capitalul. Contul 456 „Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul” este un cont bifunctional. Ce se inregistreaza in debitul contului 456 In debitul contului 456 "Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul" se inregistreaza: - capitalul subscris de actionari/asociati, in natura si/sau numerar, capitalul s...» citeste mai departe aici

  • Procedura de inventariere in SAGA

    • Inventarierea are ca scop principal stabilirea situatiei reale a tuturor elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii ale fiecarei entitati, precum si a bunurilor si valorilor detinute cu orice titlu, apartinand altor persoane juridice sau fizice, in vederea intocmirii situatiilor financiare anuale care trebuie sa ofere o imagine fidela a pozitiei financiare si a performantei entitatii pentru respectivul exercitiu financiar. Procedura de inv...» citeste mai departe aici

  • Doua GHIDURI pe care orice contabil trebuie sa le aiba pe birou

    • Intr-un mediu economic in continua schimbare, contabilii trebuie sa fie la curent cu ultimele noutati si sa se adapteze rapid pentru a-si desfasura activitatea in mod eficient. In continuare, va prezentam doua ghiduri indispensabile pentru contabili in indeplinirea sarcinilor lor zilnice si in navigarea prin complexitatea reglementarilor fiscale si contabile. Doua lucrari de specialitate se disting prin capacitatea lor de a oferi claritate si orientare intr-un mediu...» citeste mai departe aici

X