email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vanzari de marfuri online. Care este regimul fiscal?

Vanzari de marfuri online. Care este regimul fiscal?
tvaplafoane fiscalecod fiscalpersoana impozabila

Subiectul analizei de astazi il reprezinta o societatea neplatitoare de TVA, care efectueaza vanzare de marfuri alimentare in mediul online catre urmatoarele categorii de clienti:

- clienti persoane fizice din UE;
- clienti persoane juridice din UE, neplatitoare de TVA;
- clienti persoane juridice din UE, platitoare de TVA.

Vom analiza in continuare daca aceasta societate trebuie sa obtina cod de TVA in Romania pentru livrari intracomunitare si cum trebuie sa intocmeasca facturile de vanzare in cazurile precizate mai sus.

De asemenea, este important de aflat daca, pentru aceste vanzari online, societatea  trebuie sa tina cont de plafoanele pentru vanzari la distanta.  Daca da, care sunt regulile pe care societatea X trebuie sa le respecte referitor la plafoanele vanzarii la distanta? Ce impozite achita pentru aceasta activitate (vanzare online) si ce declaratii intocmeste? Care este tratamentul in cazul in care X este o societate inregistrata in scop de TVA in Romania conform art. 316 din Codul fiscal?
 

Iata raspunsul specialistului!


Art. 310 din Codul fiscal prevede ca o persoana impozabila stabilita in Romania, a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 65.000 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 220.000 lei, poate aplica regimul special de scutire.

Potrivit art. 317 din Codul fiscal are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA:
 
-  persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania, neinregistrata si care nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu este deja inregistrata conform lit. b) - d) sau alin. (2), care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare, daca valoarea achizitiei intracomunitare respective depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare in anul calendaristic in care are loc achizitia intracomunitara;
 
- persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania, neinregistrata si care nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu este deja inregistrata conform lit. a), c) sau d) ori a alin. (2), daca presteaza servicii care au locul in alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligata la plata taxei conform echivalentului din legislatia altui stat membru al art. 307 alin. (2), inainte de prestarea serviciului; 
 
- persoana impozabila care isi are stabilit sediul activitatii economice in Romania, care nu este inregistrata si nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu este deja inregistrata conform lit. a), b) sau d) ori a alin. (2), daca primeste de la un prestator, persoana impozabila stabilita in alt stat membru, servicii pentru care este obligata la plata taxei in Romania conform art. 307 alin. (2), inaintea primirii serviciilor respective; 

Vanzarea la distanta reprezinta o livrare de bunuri care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de alta persoana, in numele acestuia, catre un cumparator persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila, care beneficiaza de exceptia prevazuta la art. 268 alin. (4), sau catre orice alta persoana neimpozabila, in conditiile prevazute la art. 275 alin. (2) - (7).
 
Potrivit art. 275 din Codul fiscal, se considera a fi locul livrarii de bunuri locul unde se gasesc bunurile in momentul cand incepe expedierea sau transportul, in cazul bunurilor care sunt expediate sau transportate de furnizor, de cumparator sau de un tert.
Vanzarea la distanta reprezinta o livrare de bunuri care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru, de catre furnizor sau de alta persoana in numele acestuia, catre un cumparator persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila, care beneficiaza de exceptia prevazuta la art. 268 alin. (4), sau catre orice alta persoana neimpozabila, in conditiile prevazute la art. 275 alin. (2) - (7).
 
Art. 275 prevede ca locul livrarii pentru vanzarile la distanta efectuate din Romania catre alt stat membru se considera in acest alt stat membru, in cazul in care livrarea este efectuata catre o persoana care nu ii comunica furnizorului un cod de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de statul membru in care se incheie transportul sau expedierea, daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
 
a) valoarea totala a vanzarilor la distanta, efectuate de furnizor si care presupun transportul sau expedierea bunurilor din Romania catre un anumit stat membru, in anul calendaristic in care are loc o anumita vanzare la distanta, inclusiv valoarea respectivei vanzari la distanta, sau in anul calendaristic precedent, depaseste plafonul pentru vanzari la distanta, stabilit conform legislatiei privind taxa pe valoarea adaugata din statul membru respectiv, astfel de vanzari avand locul livrarii in statul respectiv; sau
b) furnizorul a optat in Romania pentru considerarea tuturor vanzarilor sale la distanta, care presupun transportul bunurilor din Romania intr-un anumit stat membru, ca avand loc in respectivul stat membru.
 
Optiunea se exercita in conditiile stabilite prin normele metodologice si se aplica tuturor vanzarilor la distanta, efectuate catre respectivul stat membru, in anul calendaristic in care se exercita optiunea si in urmatorii 2 ani calendaristici.
In situatia in care livrarea se face catre persoane neimpozabile, locul livrarii ar fi in Romania, pana la atingerea plafonului stabilit de catre fiecare stat in care se face livrarea. Dupa atingerea acestui plafon, locul livrarii ar fi in statul respectiv.

Potrivit art. 294  alin (2 ) lit. a din Codul Fiscal, sunt scutite de taxa livrarile intracomunitare de bunuri catre o persoana care ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru, cu exceptia livrarilor intracomunitare efectuate de o intreprindere mica, altele decat livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi.

Astfel, pentru livrarea de bunuri nu este necesara inregistrarea ca platitor de TVA conform art. 317 din Codul fiscal.
La depasirea plafonul de scutire de 220.000 lei, va fi obligata sa se inregistreze ca platitor de TVA potrivit prevederilor art. 316 din Codul fiscal.

Astfel, persoana impozabila care aplica regimul special de scutire si a carei cifra de afaceri este mai mare sau egala cu plafonul de scutire prevazut trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, in termen de 10 zile de la data atingerii ori depasirii plafonului.

Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins ori depasit.

In cazul neplatitorului de TVA

Factura se va emite astfel:

- Pentru livrari catre persoane impozabile care comunica un cod de TVA -  fara TVA, si nu este obligatorie inregistrarea in scopuri speciale de TVA.
- Livrari catre persoane fizice si juridice neplatitoare de TVA

1. Pana la depasirea plafonului pentru vanzari la distanta pentru fiecare stat, locul livrarii este in Romania;
Factura se emite fara TVA, in cazul neplatitorilor de TVA.
2. Dupa depasirea plafonului stabilit de fiecare stat in care au loc livrari, societatea se va inregistra ca platitor de TVA in statul respectiv prin desemnarea unui reprezentant fiscal.

Potrivit art. 270 din Codul fiscal, nontransferul reprezinta expedierea sau transportul unui bun din Romania in alt stat membru, de persoana impozabila sau de alta persoana in contul sau, pentru livrarea bunului respectiv realizata de persoana impozabila pe teritoriul statului membru de destinatie a bunului expediat sau transportat in conditiile prevazute la art. 275 alin. (5) si (6) privind vanzarea la distanta.

Nontransferurile nu sunt livrari intracomunitare si nu se declara in Decontul de TVA, nici in declaratiile 390 – "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare" sau D 394 - "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA”.
Factura se va emite cu TVA, in cota prevazuta in statul de inregistrare, se va raporta prin declaratii si deconturi potrivit legislatiei acestui stat si se va achita TVA de plata catre statul de inregistrare.

Toate aceste operatiuni de raportare si plata se pot efectua prin reprezentant fiscal.
 
Factura se emite conform legislatiei fiscale din statul membru de inregistrare, prin inscrierea codului de TVA emis de acel stat membru.

In cazul in care societatea se inregistreaza ca platitor de TVA in Romania conform art. 316

Factura se va emite astfel:

- Pentru livrari catre persoane impozabile care comunica un cod de TVA
Factura se emite fara TVA se declara in declaratia 390 si decontul 300.

Livrari catre persoane fizice si juridice neplatitoare de TVA
 
1. Pana la depasirea plafonului pentru vanzari la distanta pentru fiecare stat, locul livrarii este in Romania.
Factura se emite cu  TVA 19%, cu codul de TVA din Romania,
2. Dupa depasirea plafonului stabilit de fiecare stat in care au loc livrari, societatea se va inregistra ca platitor de TVA in statul respectiv prin desemnarea unui reprezentant fiscal.
 
Factura se va emite cu TVA, in cota prevazuta in statul de inregistrare, se va raporta prin declaratii si deconturi potrivit legislatiei acestui stat si se va achita TVA de plata catre statul de inregistrare.

 

Raspunsul a fost oferit pe portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar.


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

NOU! Sistemul e-Factura a devenit obligatoriu!


 Ce aveti de facut pentru a respecta legea?

Raspunsurile exacte va sunt oferite de reputatul consultant fiscal Ionut Jinga. Acesta va explica in detaliu procedurile de urmat si toate subtilitatile utilizarii celor 2 instrumente intr-o lucrare “fierbinte” in contextul actual - e-FACTURA. e-TRANSPORT 2024. Noutati, Obligatii, sanctiuni.

In lucrarea e-FACTURA. e-TRANSPORT 2024. Noutati, Obligatii, sanctiuni sunt prezentate cele mai delicate intrebari ale contribuabililor privind sistemele e-Factura si e-Transport, inclusiv intrebari din sectiunea specializata de pe site-ul ANAF!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tvaplafoane fiscalecod fiscalpersoana impozabila


Data aparitiei: 30 Ianuarie 2018

Votati articolul "Vanzari de marfuri online. Care este regimul fiscal?":
Rating:

Nota: 4.88 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X