Potrivit prevederilor de la art. 20 alin (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 75/1999, cu modificarile si completarile ulterioare, entitatile ale caror situatii financiare anuale sunt supuse, potrivit legii, auditului statutar sunt obligate sa organizeze si sa asigure exercitarea activitatii de audit intern.
Studiu de caz: cine poate efectua auditul intern?
Intrebare: "O SRL (capital integral privat) ale carei situatii financiare sunt auditate financiar ca urmare a depasirii criteriilor de marime privind auditul financiar trebuie sa efectueze si audit intern? Cine poate efectua auditul intern? Auditul intern trebuie facut de o persoana care are calitatea de auditor membru CAFR sau poate fi facuta de un angajat/un comitet format din mai multi angajati ai societatii respective care au studii economice superioare (diploma de economist) sau un expert contabil independent de firma? Ar putea fi realizat auditul intern de un economist care e angajat in cadrul societatii ce presteaza servicii de contabilitate externalizata catre societatea respectiva dar care nu se ocupa de tinerea contabilitatii acelei societatii (persoana respectiva este independenta insa societatea angajatoare nu este)?"
- Oct 2239 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2299 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Potrivit prevederilor de la art. 3 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 75/1999, auditul financiar se efectueaza de catre auditorii financiari sau de firmele de audit care sunt autorizati/autorizate in conditiile legii si care sunt membri ai Camerei Auditorilor Financiari din Romania, denumita in continuare Camera, si consta, in principal, din urmatoarele activitati:
a)auditul statutar al situatiilor financiare anuale si al situatiilor financiare anuale consolidate, in conditiile legii;
b)auditul situatiilor financiare anuale si al situatiilor financiare anuale consolidate, in masura in care acesta nu constituie un audit statutar, conform legii;
c)misiuni de revizuire a situatiilor financiare anuale, a situatiilor financiare consolidate, precum si a situatiilor financiare interimare;
d)misiuni de asigurare si alte misiuni si servicii profesionale, in conformitate cu standardele internationale in domeniu si cu alte reglementari adoptate de Camera;
e)audit intern, altul decat auditul public intern.
La art. 23, se precizeaza ca responsabilii pentru organizarea activitatii de audit intern, coordonarea lucrarilor/angajamentelor si semnarea rapoartelor de audit intern trebuie sa aiba calitatea de auditor financiar.
Coordonatorul activitatii de audit intern este persoana care coordoneaza activitatea de audit intern, fie ca este internalizata in cadrul organizatiei sau externalizata printr-o firma de specialitate. Coordonatorul trebuie sa detina calitatea de auditor financiar activ in Romania, conform prevederilor legale aplicabile.
Prin urmare apreciez ca, indiferent de persoanele care efectueaza auditul intern- salariati din interiorul entitatii sau persoane externalizate, persoana care coordoneaza aceasta activitate si semneaza rapoartele de audit intern trebuie sa fie o persoana care are calitatea de auditor financiar.
Raspuns oferit in luna martie 2024 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Manual de politici contabile - Stick USB
Examen Consultant Fiscal 2024
Foto: pexels.com