email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vanzari intracomunitare in regim OSS. Cum se face declararea

Vanzari intracomunitare in regim OSS. Cum se face declararea
tratament tvavanzari intracomunitareD398

Tratamentul TVA al vanzarilor intracomunitare a trecut prin modificari importante incepand cu 1 iulie 2021, dupa intrarea in vigoare a OUG 59/2021.

Intregul sistem OSS (One Stop Shop) a devenit operational, facilitand astefel firmelor declararea electronica si plata TVA aferenta anumitor categorii de bunuri si servicii B2C (Business-to-Consumer).

Vanzarile intracomunitare in regim OSS facturate cu % TVA din tara de destinatie, dupa depasirea plafonului de 10.000 euro pentru anul 2021, incepand cu luna septembrie, trebuie sa fie declarate ca si baza in decontul 300 la randul 3? La randul 17 din decont, in cursul anului 2021 bunurile vandute intracomunitar pana la plafonul de 10.000 euro nu au fost declarate. Decontul de TVA a fost modificat in acest sens in luna august. Trebuie sa fie declarate aceste sume la regularizari si reluate aceste sume la rubrica finala din decont - Informatii privind valoarea totala fara TVA... an curent si an precedent (2020)?

Vanzari intracomunitare in regim OSS: raspunsul specialistului

Vanzarile intracomunitare de bunuri la distanta (in regim OSS) sunt livrari de bunuri pentru care locul livrarii este considerat a fi locul in care se afla bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor catre persoanele neimpozabile conform art. 275 alin. 2 din Codul fiscal, deci sunt operatiuni cu locul livrarii in afara Romaniei care, in principiu, sunt declarabile la rd. 3 din decontul de TVA D300.

 

Pe de alta parte, Instructiunile de completare a formularului D300, actualizate prin OPANAF 1253/2021 in contextul aplicarii modificarii regimului TVA pentru comertul electronic nu contin nicio precizare explicita in ceea ce priveste excluderea vanzarilor intracomunitare in regim OSS de la rd. 3 din formular.

Cu toate acestea, se poate opina ca operatiunile in discutie nu mai trebuie declarate si la rd. 3 din D300, avand in vedere ca ele trebuie declarate in mod specific in declaratia speciala de TVA D398 conform art. 315 alin. 7 lit. b din Codul fiscal, care vine sa inlocuiasca declaratiile nationale de TVA (deconturile de taxa) ce ar fi trebuit depuse de persoana impozabila in statele membre UE unde este locul livrarilor (unde livreaza bunurile consumatorilor finali), prin obligativitatea inregistrarii in scopuri de TVA in acele state membre in lipsa optiunii inregistrarii in sistemul OSS ca urmare a depasirii plafonului prevazut la art. 278 1 din Codul fiscal.

Acest lucru se poate deduce si din raspunsul la intrebarea 15 de la pg. 48/104 din Notele explicative referitoare la normele privind TVA pentru comertul electronic, disponibile pe pagina de internet a Ministerului Finantelor. Conform acestui raspuns, chiar daca vanzarile intracomunitare la distanta au locul livrarii in statul membru de identificare (bunurile sunt livrate dintr-un depozit detinut in alt stat membru consumatorilor din propriul stat membru), ele nu pot fi incluse in declaratia nationala de TVA (in cazul nostru, decontul D300), ci numai in declaratia OSS (adica numai in declaratia speciala D398).

Mai poate fi retinut ca declaratia speciala D398 trebuie depusa indiferent daca in perioada de raportare au fost sau efectuate operatiuni pentru care se utilizeaza regimul special OSS (art. 315 alin. 6 din Codul fiscal), dupa cum si decontul D300 trebuie depus pentru fiecare perioada de raportare, indiferent daca exista sau nu operatiuni care fac obiectul raportarii prin decont, astfel ca persoana impozabila inregistrata in scop de TVA si care aplica regimul special OSS trebuie sa depuna atat D300, cat si D398, fiecare la termenele specifice de raportare.

In ceea ce priveste vanzarile intracomunitare de bunuri la distanta realizate pana la depasirea plafonului de 10.000 euro, deci cu locul livrarii in Romania si cu TVA colectata din Romania prin aplicarea exceptiei de la art. 278 1 din Codul fiscal, acestea trebuie declarate la rd. 17 din D300, precum si in cartusul corespunzator de date informative din cadrul formularului D300.

In situatia in care s-a omis declararea lor in decontul perioadei in care taxa a fost exigibila (cand au fost efectuate livrarile si a fost colectata TVA aferenta), se va proceda la declararea lor la randul corespunzator de regularizari, respectiv la rd. 18 din D300, precum si in cartusul informativ din finalul formularului (care contine oricum infomatiile cumulate, de la inceputul perioadei, inclusiv perioada de raportare).
 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist. 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tratament tvavanzari intracomunitareD398


Data aparitiei: 10 Ianuarie 2022

Votati articolul "Vanzari intracomunitare in regim OSS. Cum se face declararea":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X