email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Uitati tot ce stiati despre ASOCIATIILE de PROPRIETARI! Asa faceti fata schimbarilor din 2020

Uitati tot ce stiati despre ASOCIATIILE de PROPRIETARI! Asa faceti fata schimbarilor din 2020
asociatii de proprietariLegea 196/2018amenziregulament

Stiti cum sa aplicati legislatia, regulile contabile si fiscale la asociatiile de proprietari in 2020? In ultima perioada am asistat la cea mai consistenta modificare a legislatiei privind asociatiile de proprietari! Au fost schimbate multe reglementari, iar amenzile ajung pana la 10.000 de lei.
 

Va reamintim ca pe 28 septembrie 2018 a intrat in vigoare Legea 196/2018 privind asociatiile de proprietari! Schimbarile sunt radicale, iar amenzile foarte dure.

In plus, incepand cu data de 28 februarie 2019, a intrat in vigoare Ordinul nr. 1058/2019 privind aprobarea continutului-cadru al statutului asociatiei de proprietari si al regulamentului condominiului. Prin condominiu sau cladire sau bloc de locuinte se intelege o proprietate imobiliara formata din apartamente sau spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta (proprietatea individuala) si proprietatea comuna indiviza, aferenta in cota-parte fiecareia dintre proprietatile individuale si de care nu poate fi separata.

Nu uitati ca Legea 196/2018 a abrogat vechea legislatie privind asociatiile de proprietari (Legea nr. 230/2007 si HG nr. 1.588/2007) si a adus obligatii noi. A instituit amenzi consistente, de pana la 10.000 de lei, pentru nerespectarea respectivelor obligatii.
 

Cum stiti daca vi se adreseaza lucrarea Asociatiile de proprietari in 2020

Nu stiti daca aceasta lucrare si se potriveste? Ei bine, daca veti raspunde afirmativ la una dintre intrebarile de mai jos, atunci acest ghid legislativ trebuie sa se gaseasca si pe biroul dvs.

  • Sunteti administrator sau presedinte al unei asociatii de proprietari?
     
  • Sunteti contabil, jurist sau cenzor al unei astfel de asociatii?
     
  • Sunteti programator si vreti sa concepeti ori sa actualizati un program informatic destinat asociatiilor de proprietari?
     
  • Sau, pur si simplu, sunteti interesat de administrarea de imobile, ca posibila profesie (foarte profitabila) pentru dvs.?
     

Toate informatiile de care aveti nevoie in calitate de administrator au fost reunite in Lucrarea Asociatiile de proprietari in 2020.

Este, fara exagerare, cea mai buna sursa de explicatii, comentarii si solutii legate de:

• folosinta, modificarea si intretinerea locuintei
• normele de conduita in cadrul blocurilor de locuit
• stabilirea cotelor de proprietate comuna asupra imobilului ...detalii aici >>
• modalitatea de infiintare si functionare a asociatiilor de proprietari
• cheltuielile datorate de proprietari ...detalii aici >>
• asociatiile de chiriasi etc.

...click aici pentru detalii suplimentare si pentru formularul de comanda >>

Toate informatiile din lucrare sunt in perfecta concordanta cu prevederile Legii nr. 196/2018 si ale Ordinului nr. 1.058/2019.

Aveti deja multe sarcini de indeplinit si ar fi un dezastru sa constati ca nu le-ati realizat corect si ca trebuie sa le luati de la capat!

Pe langa faptul ca trebuie să va asigurati de efectuarea eficienta a lucrarilor de intretinere si reparatii, sau să verificati contractele de inchiriere dintre asociatia de proprietari si persoanele fizice sau juridice care folosesc spatii, trebuie sa fiti atent si la modificarea legislatiei.
 

Iata cateva dintre noile prevederi ale Legii nr. 196/2018 care va privesc in mod direct:

 
1) Nu oricine poate fi administrator al unei asociatii de proprietari

Pentru a putea presta aceasta activitate, aveti nevoie de un certificat de calificare profesionala si de un atestat eliberat de primar, plus cazierul judiciar care sa dovedeasca faptul ca nu ati suferit nicio condamnare pentru o infractiune economico-financiara. Atentie, incalcarea acestor prevederi mentionate la art. 64 din Legea nr. 196/2018 se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 10.000 de lei! De asemenea, termenul pentru obtinerea certificatului de calificare profesionala pentru administratorii care au fost atestati conform Legii nr. 230/2007 a fost prelungit.
 
2) Ca administrator, vi se poate solicita sa incheiati o polita de asigurare de raspundere civila profesionala

Inainte de Legea nr. 196 incheierea unei astfel de polite era facultativa. Acum insa, daca asociatia de proprietari va cere acest lucru, sunteti obligat sa o incheiati, in caz contrar riscati o amenda intre 500 si 3.000 de lei! Retineti, o astfel de polita nu este o conditie pentru a va putea desfasura activitatea de administrator, ci doar o posibila cerinta din partea asociatiei. 
 
3) Sunteti obligat sa intocmiti un regulament special

Este vorba despre "regulamentul condominiului", un document care va stabili normele de comportament si buna vecinatate intre proprietari, precum si conditiile de folosire a partilor comune ale cladirii. Regulamentul trebuie afisat la avizier sau inmanat in copie fiecarui proprietar, in cel mult o saptamana de la adoptare. Detalii pe stick-ul Asociatiile de proprietari in 2020.
 
4) Trebuie sa folositi pentru incasari si plati un singur cont


Asociatia de proprietari va avea un singur cont si toate sumele de bani gestionate trebuie sa treaca prin acest cont unic. Dvs., administratorul, nu mai puteti plati furnizorii de servicii sau produse pentru diferite lucrari, fie ele de intretinere sau de reparatii, decat prin intermediul acestui cont. Iar orice suma incasata in numerar trebuie transferata in acest cont in termen de 24 de ore. In caz contrar, amenda este intre 5.000 si 10.000 de lei. 
 
5) Nu schimbati destinatia fondului de reparatii si a fondului de rulment

Fondul de reparatii este destinat repararii si imbunatatirii proprietatii comune, cel de rulment este destinat asigurarii sumelor necesare pentru platile curente. Utilizarea in alte scopuri a banilor colectati in aceste fonduri se sanctioneaza cu amenda intre 4.000 si 9.000 de lei. 
 
Lucrarea Asociatiile de proprietari va furnizeaza informatii detaliate despre responsabilitatile dvs. in contextul modificarilor aduse de Legea nr. 196/2018 si Ordinul nr. 1.058/2019, cu accent pe riscurile la care va expuneti in cazul in care nu aplicati corect aceste modificari.


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
asociatii de proprietariLegea 196/2018amenziregulament


Data aparitiei: 30 August 2018
Ultima actualizare: 31 Ianuarie 2020

Votati articolul "Uitati tot ce stiati despre ASOCIATIILE de PROPRIETARI! Asa faceti fata schimbarilor din 2020":
Rating:

Nota: 4.22 din 5 din 57 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii