email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cedare contract de leasing. Tratament contabil si fiscal

Cedare contract de leasing. Tratament contabil si fiscal
contract leasingcesionare contract leasingleasing financiarleasing operational

Din punct de vedere contabil, un contract de leasing este un acord prin care locatorul cedeaza locatarului, in schimbul unei plati sau serii de plati, dreptul de a utiliza un bun pentru o perioada stabilita.

Clasificarea contractelor de leasing in leasing financiar sau leasing operational se efectueaza la inceputul contractului. Contabilizarea contractelor de leasing se efectueaza tinand cont de fondul economic al tranzactiei sau al angajamentului in cauza, si nu numai de forma juridica a contractelor.

In cazul cesionarii unui contract de leasing, noul debitor preia contractul de leasing la valoarea ratelor ramase de rambursat. Uneori, locatarul poate pretinde un pret ca fiind surplusul dintre valoarea justa a bunului ce face obiectul contractului de leasing si valoarea ratelor ramase de rambursat.

In continuare vom vedea ce presupune cesiunea unui leasing financiar pentru un autoturism si care este tratamentul fiscal-contabil.

Uitati de neclaritati, ambiguitati, greseli si amenzi! Ghidul practic al contabilitatii. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete va arata intotdeauna, cu promptitudine, cum trebuie abordata si rezolvata fiecare sarcina din activitatea dvs. profesionala.

Cesiune leasing financiar autoturism. Tratament TVA si inregistrari contabile

Studiu de caz: Societatea noastra a achizitionat in anul 2021 un automobil in leasing in valoare de 24.000 euro. A achitat 14 rate si acum se hotaraste sa cesioneze leasingul in favoarea altei societati. A facturat catre noua societate contravaloarea cesiunii in valoare de 4.500 euro + tva.

Care este modalitatea corecta de scoatere din gestiune a automobilului, tratamentul fiscal al TVA si operatiunile ce urmeaza a fi efectuate in urma acestui transfer?

Raspuns: La cesionarea contractului de leasing financiar, societatea cedenta va proceda la scaderea din evidenta a autoturismului si va tine cont de prevederile pct. 8 alin. 4 din Normele metodologice date in aplicarea art. 271 din Codul fiscal conform carora, daca in cursul derularii unui contract de leasing financiar intervine o cesiune intre utilizatori cu acceptul locatorului/finantatorului, operatiunea nu constituie livrare de bunuri, considerandu-se ca persoana care preia contractul de leasing continua persoana cedentului.

La cesionarea contractului nu prezinta relevanta faptul ca pe perioada derularii anterioare a acestuia societatea si-a dedus cheltuielile si TVA in limita de 100% sau in limita de 50%, dupa caz.

In schimb, cesiunea contractului de leasing contra unui pret/sume de 4.500 euro (prin care societatea, in calitate de utilizator initial isi recupereaza o parte din sumele achitate, daca se tine seama de decalajul intre sumele achitate avans, rate etc. si valoarea de piata a mijlocului fix diminuata cu ratele ramase de achitat de noul utilizator) reprezinta o prestare de servicii taxabila, pentru care se colecteaza TVA aferenta (dupa cum s-a si procedat).

Inregistrarile contabile sunt:

Scoaterea din evidenta a autoturismului
%        = 2133 Mijloace de transport
167 Alte imprumuturi si datorii asimilate
2813 Amortizarea instalatiilor si mijloacelor de transport
6583 Cheltuieli privind activele cedate si alte operatiuni de capital

si, concomitent, credit cont 8051 Dobanzi de platit (aferente contractelor de leasing si altor contracte asimilate, neajunse la scadenta)

Inregistrarea la venituri a pretului cesiunii
461 Debitori diversi = %
                                 7583 Venituri din vanzarea activelor si alte operatiuni de capital
                                 4427 TVA colectata

 


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract leasingcesionare contract leasingleasing financiarleasing operational


Data aparitiei: 13 Iulie 2023

Votati articolul "Cedare contract de leasing. Tratament contabil si fiscal":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 12 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

X