email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cedare contract de leasing. Tratament contabil si fiscal

Cedare contract de leasing. Tratament contabil si fiscal
contract leasingcesionare contract leasingleasing financiarleasing operational

Din punct de vedere contabil, un contract de leasing este un acord prin care locatorul cedeaza locatarului, in schimbul unei plati sau serii de plati, dreptul de a utiliza un bun pentru o perioada stabilita.

Clasificarea contractelor de leasing in leasing financiar sau leasing operational se efectueaza la inceputul contractului. Contabilizarea contractelor de leasing se efectueaza tinand cont de fondul economic al tranzactiei sau al angajamentului in cauza, si nu numai de forma juridica a contractelor.

In cazul cesionarii unui contract de leasing, noul debitor preia contractul de leasing la valoarea ratelor ramase de rambursat. Uneori, locatarul poate pretinde un pret ca fiind surplusul dintre valoarea justa a bunului ce face obiectul contractului de leasing si valoarea ratelor ramase de rambursat.

In continuare vom vedea ce presupune cesiunea unui leasing financiar pentru un autoturism si care este tratamentul fiscal-contabil.

Uitati de neclaritati, ambiguitati, greseli si amenzi! Ghidul practic al contabilitatii. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete va arata intotdeauna, cu promptitudine, cum trebuie abordata si rezolvata fiecare sarcina din activitatea dvs. profesionala.

Cesiune leasing financiar autoturism. Tratament TVA si inregistrari contabile

Studiu de caz: Societatea noastra a achizitionat in anul 2021 un automobil in leasing in valoare de 24.000 euro. A achitat 14 rate si acum se hotaraste sa cesioneze leasingul in favoarea altei societati. A facturat catre noua societate contravaloarea cesiunii in valoare de 4.500 euro + tva.

Care este modalitatea corecta de scoatere din gestiune a automobilului, tratamentul fiscal al TVA si operatiunile ce urmeaza a fi efectuate in urma acestui transfer?

Raspuns: La cesionarea contractului de leasing financiar, societatea cedenta va proceda la scaderea din evidenta a autoturismului si va tine cont de prevederile pct. 8 alin. 4 din Normele metodologice date in aplicarea art. 271 din Codul fiscal conform carora, daca in cursul derularii unui contract de leasing financiar intervine o cesiune intre utilizatori cu acceptul locatorului/finantatorului, operatiunea nu constituie livrare de bunuri, considerandu-se ca persoana care preia contractul de leasing continua persoana cedentului.

La cesionarea contractului nu prezinta relevanta faptul ca pe perioada derularii anterioare a acestuia societatea si-a dedus cheltuielile si TVA in limita de 100% sau in limita de 50%, dupa caz.

In schimb, cesiunea contractului de leasing contra unui pret/sume de 4.500 euro (prin care societatea, in calitate de utilizator initial isi recupereaza o parte din sumele achitate, daca se tine seama de decalajul intre sumele achitate avans, rate etc. si valoarea de piata a mijlocului fix diminuata cu ratele ramase de achitat de noul utilizator) reprezinta o prestare de servicii taxabila, pentru care se colecteaza TVA aferenta (dupa cum s-a si procedat).

Inregistrarile contabile sunt:

Scoaterea din evidenta a autoturismului
%        = 2133 Mijloace de transport
167 Alte imprumuturi si datorii asimilate
2813 Amortizarea instalatiilor si mijloacelor de transport
6583 Cheltuieli privind activele cedate si alte operatiuni de capital

si, concomitent, credit cont 8051 Dobanzi de platit (aferente contractelor de leasing si altor contracte asimilate, neajunse la scadenta)

Inregistrarea la venituri a pretului cesiunii
461 Debitori diversi = %
                                 7583 Venituri din vanzarea activelor si alte operatiuni de capital
                                 4427 TVA colectata

 


de Alina Ilie

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract leasingcesionare contract leasingleasing financiarleasing operational


Data aparitiei: 13 Iulie 2023

Votati articolul "Cedare contract de leasing. Tratament contabil si fiscal":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 12 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X