email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Senatul a luat decizia! Vor veni angajatii si sambata la munca sau nu?

Senatul a luat decizia! Vor veni angajatii si sambata la munca sau nu?
codul munciizi de lucruangajatori

UPDATE in 30 septembrie 2019. Proiectul potrivit caruia salariatii ar fi putut sa beneficieze doar de compensatii financiare, daca lucrau in zilele de weekend, a fost respins de Senat, prima camera sesizata.
 

La finalul dezbaterilor, in sedinta din 24 septembrie, membrii comisiei au hotarat, cu unanimitatea voturilor senatorilor prezenti, intocmirea unui raport de respingere, deoarece intra in contradictie cu prevederile Directivei 2003/88/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale timpului de lucru, care stabileste ca munca efectuata peste durata normala a timpului de lucru sa fie compensata cu timp liber corespunzator.

In consecinta, Comisia pentru munca, familie si protectie sociala supune spre dezbatere si adoptare, plenului Senatului, raportul de respingere a propunerii legislative.

Dupa acest raport de respingere, initiativa legislativa are sanse mici sa fie adoptata in Senat. Insa proiectul va ajunge si in Camera deputatilor, care este organ decisiv.

 

*********

Initiativa legislativa potrivit careia orele suplimentare prestate intr-o zi din weekend pot fi compensate doar financiar vine din partea liberalilor. Asadar, angajatorul n-ar mai fi obligat sa acorde o alta zi libera in locul celei muncite sambata. Repausul saptamanal obligatoriu de 48 de ore s-ar reduce astfel la 24 de ore.
 

Astfel, articolul 137 alin. (2) s-ar completa si ar avea urmatorul cuprins:

“In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

Cu acordul salariatului, munca prestata cu caracter ocazional,intr-o zi de repaus saptamanal, se poate compensa si doar financiar, dar durata ei nu poate depasi 8 ore, astfel incat repausul saptamanal sa fie de minim 24 de ore.”


 

In expunerea de motive se arata ca “orele suplimentare pot fi efectuate oricand pe durata celor 7 zile ale saptamanil, cu
respectarea limitei maxime de 48 de ore de activitate saptamanal.”

O interpretare contrara ar conduce la concluzia ca in cadrul unitatilor in care programul de lucru se desfasoara in 3 schimburi a cate 8 ore pe zi/5 zile pe saptimana, de luni pana vineri, activitatea acoperind astfel integral cele 24 de ore ale unei zile (de luni pana vineri) devine practic imposibila prestarea muncii suplimentare, angajatorul fiind privat de dreptul sau de a-si organiza activitatea in functie de necesitatile de productie si de a solicita salariatilor acordul pentru prestarea de munca suplimentara atunci cand nevoile productiei o cer. Pe de-alta parte, si salariatii sunt astfel privati de posibilitatea de a opta pentru ore si, implicit, venituri suplimentare.


Asttel, munca suplimentara, ca regula, nu poate fi efectuata fara acordul individual al salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente. Or. stabilirea altor zile de repaus saptamanal decat sambata sau duminica, in conditiile art. 137 alin. (2) din Codul muncii, sau acordarea cumulata a acestuia in conditiile art. 137 alin. (4) nu necesita in nici un fel acordul salariatului, ci fie este stabilita prin contractul colectiv aplicabil sau prin regulamentul intern (prima ipoteza), fie necesita autorizarea ITM si acordul sindicatelor sau al reprezentantilor salariatilor (a doua ipoteza).


Initiatorii mai precizeaza ca, intr-o apreciere de ansamblu a textului, art. 137 din Codul muncii, se pot evidentia urmatoarele aspecte:


- chiar daca, in anumite conditii, repausul sdptamdnal se poate acorda si in alte zile decat sambata s1 duminica, acordarea sa este obligatorie;

- acordarea efectiva, decalata, a repausului saptamanal se cumuleazacu anumite sporuri stabilite de art. 137 alin. (3) si (5) numai in situatiile expres specificate de art. 137 alin. (4), cand repausul saptamanal este suprimat in totalitate. Numai in aceste situatii acordarea sporurilor nu constituie o alternativa la acordarea efectiva a zilelor de repaus saptamanal;

- acordarea sporurilor constituie o alternativa la acordarea efectiva de timp liber platit atunci cand munca prestaté in aceste zile are caracter ocazional, este realizate cu acordul salariatului, iar repausul saptamanal nu este suprimat in totalitate, fiind aplicabile prevederile art.120 si urmatoarele din Codul muncii.



Consultati documentele atasate mai jos:

Forma initiatorului

Expunerea de motive


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul munciizi de lucruangajatori


Data aparitiei: 09 Septembrie 2019
Ultima actualizare: 30 Septembrie 2019

Votati articolul "Senatul a luat decizia! Vor veni angajatii si sambata la munca sau nu?":
Rating:

Nota: 3.32 din 5 din 39 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X