email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Situatii financiare interimare. Interpretarea legii de catre expert

Situatii financiare interimare. Interpretarea legii de catre expert
dividende trimestrialeprofitsituatii financiare anuale

Vom interpreta in randurile de mai jos, cu ajutorul expertului nostru, articolul 2 din Legea 163/2018 prin care exista posibilitatea distribuirii trimestriale a profitului cu plata de dividende catre actionari asociati.

“Repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati se poate efectua optional, in cursul exercitiului financiar, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop, din care se scad orice pierderi reportate si sume depuse in rezerve in conformitate cu cerintele legale sau statutare, respectiv pe baza situatiilor financiare interimare aprobate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, dupa caz.”

 

Din consultarea paragrafului de mai sus apare urmatoarea intrebare:

Societatile care au profit nerepartizat (existent in soldul creditor al contului 1171) din exercitiile financiare anterioare si care doresc sa-l repartizeze la dividende in anul 2018 au obligatia intocmirii situatiilor financiare interimare? Se va repartiza doar rezultaul reportat, nu si profitul contabil net realizat trimestrial.

 

Iata raspunsul specialistului!

Conform art. 28 alin. 8^1 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, asa cum a fost modificata prin art. I pct. 3 din legea nr. 163/2018 obligativitatea intocmirii situatiilor financiare interimare intervine in situatia in care se opteaza pentru repartizarea trimestriala a dividendelor, respectiv atunci cand se opteaza,  in cursul exercitiului financiar, pentru repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati,  in limita profitului contabil net realizat trimestrial, urmand ca regularizarea sumelor repartizate in cursul anului sa aiba loc pe baza situatiilor financiare anuale aprobate.


 
Prevederea la care se face referire acopera situatiile in care se doreste repartizarea de dividende din profitul exercitiului financiar in curs, nedefinitivat. Intr-o asemenea ipoteza este nevoie de intocmirea de situatii financiare interimare, iar la repartizarea trimestriala a profitului se va tine seama si de sumele deja evidentiate in rezultatul reportat (spre exemplu, daca exista pierdere contabila reportata si profit contabil net in cursul exercitiului financiar, pe baza de situatie financiara interimara se va putea repartiza doar partea de profit ramasa dupa acoperirea pierderii). O asemenea repartizare este provizorie, urmand a fi regularizata la sfarsitul anului pe baza situatiei financiare anuale definitive.
 
In situatia in care se doreste doar repartizarea profitului aferent exercitiilor financiare anterioare, ramas nerepartizat (reportat), respectiv a soldului creditor al contului sintetic 117, apreciem ca nu se impune intocmirea de situatii financiare anuale deoarece acel profit nu are caracter provizoriu, el fiind deja stabilit prin situatii financiare anuale aprobate si definitivate.

 


Raspuns oferit pe portalcodulfiscal.ro de Constanta Popa – consultant fiscal.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dividende trimestrialeprofitsituatii financiare anuale


Data aparitiei: 19 Septembrie 2018

Votati articolul "Situatii financiare interimare. Interpretarea legii de catre expert":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X