Incheierea procesului de inventariere poate sa aduca (si, de cele mai multe ori, chiar aduce) unele suprize. In acest domeniu stim deja ca astfel de suprize, atunci cand vorbim de plusuri sau minusuri la inventar, nu pot fi decat neplacute. Tocmai de aceea este bine sa analizam cum vom proceda in cazul in care, in urma inventarierii gestiunii de marfa, se constata un plus foarte mare. Vom oferi solutii si in cazul in lipsei neimputabile, respectiv imputabile.
Raspuns:
Vom analiza implicatiile fiscale si contabile cu privire la situatiile descrise de intrebare si consideram ca nu avem suficiente elemente cu privire la implicatiile juridice, astfel incat ne este imposibil sa stabilim culpa sau nevinovatia unei persoane, atributii ce le are numai instanta de judecata competenta, in functie de gravitatea faptei si pericolul social.
Tratament fiscal si contabil:
a) plus de inventar stocuri
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Inregistrare contabila:
clasa 3 = 758 "Alte venituri din exploatare", consideram ca acest venit este unul impozabil, deoarece nu este scutit expres de art. 20 din Codul fiscal.
b) plus de inventar mijloace fixe:
clasa 2 = 475 "Subventii pentru investitii".
Potrivit titlului 8.8 din OMFP 3055/2009 privind contabilitatea, capitolul Subventii pentru investitii, plusurile de inventar la mijloace fixe se inregistreaza in contul 475 "Subventii pentru investitii".
La acelasi calcul cu amortizarea mijlocului fix, subventia pentru investitii se vireaza la venituri, pastrand caracterul de neutralitate asupra rezultatului financiar.
6811 "Cheltuieli cu amortizarea" = 281 "Amortizare imobilizari corporale"
475 "Subventii pentru investitii" = 7584 «Venituri din subventii pentru investitii».
Inregistrare lipsuri neimputabile:
clasa 6 = clasa 3 , in functie de stocurile lipsa
Aceasta cheltuiala este nedeductibila la determinarea impozitului pe profit, conform art. 21 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal, daca stocul nu a fost asigurat. In cazul in care stocul este asigurat, cheltuiala este deductibila fiscal.
In cazul in care se efectueaza o imputatie, valoarea imputatiei se efectueaza la costul de inlocuire a stocului la care se adauga TVA, conform OMFP 2861/2009 privind inventarierea.
In acest caz, cheltuiala cu stocul ce marfa este nedeductibila fiscal, iar venitul este neimpozabil, conform art. 20 lit. c) din Codul fiscal.