email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Amortizarea imobilizarilor second hand conform reglementarilor contabile

active imobilizatecost achizitiereglementari contabileimobilizari second hand

In conformitate cu prevederile pct 64 din Reglementarile contabile conforme cu directivele europene aprobate prin OMFP nr. 3055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, activele imobilizate sunt active generatoare de beneficii economice viitoare si detinute pe o perioada mai mare de un an.

Costul de achizitie sau costul de productie al activelor imobilizate cu durate limitate de utilizare economica trebuie redus cu ajustari calculate pentru a diminua valoarea unor astfel de active in mod sistematic de-a lungul duratelor lor de utilizare economica.

Prin urmare din punct de vedere contabil daca bunul achizitionat indeplineste cerintele de recunoastere in contabilitate a unei imobilizari, costul de achizitie al acestuia se va amortiza pe parcursul duratei de utilizare economica estimata a acestuia.

Durata de utilizare economica se stabileste de catre entitate, in functie de experienta anterioara, scopul utilizarii activului, perioada pentru care se preconizeaza ca va fi utilizat.

Stabilirea duratelor de utilizare economica se face prin politicile contabile adoptate ale entitatii.
Din punct de vedere fiscal pentru mijloacele fixe amortizabile, deducerile de amortizare se determina fara a lua in calcul amortizarea contabila.

Duratele normale de functionare sunt cele stabilite prin HG 2139/2004 pentru  aprobarea Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, cu modificarile si completarile ulterioare.

In cazul achizitionarii unui mijloc fix care nu este nou, durata normala de utilizare de a lungul careia se va recupera cheltuiala efectuata cu achizitia acestuia se determina conform prevederilor pct. 3 cap. III." Alte precizari" din HG 2139/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel:
- in cazul mijloacelor fixe achizitionate cu durata normala de utilizare neconsumata, pentru care se cunosc datele de identificare (data punerii in functiune, durata normala de utilizare ramasa), recuperarea valorii de intrare se face pe durata normala de functionare ramasa.

- in cazul mijloacelor fixe achizitionate cu durata normala de functionare expirata sau pentru care nu se cunosc datele de identificare, durata normala de functionare se stabileste de catre o comisie tehnica sau un expert tehnic independent.

Exemplu:
Societatea ABC SRL achizitioneaza de la un partener o masina de frezat care nu este noua. Pretul de achizitie este de 55.200 lei, la care se adauga TVA aferent in cota de 24%.

Potrivit politicii contabile proprii a societatii, durata de utilizare economica a acestei tip de imobilizare este de 8 ani. Avand in vedere ca masina de frezat nu este noua, conducerea estimeaza o durata de utilizare economica de 5 ani.

Potrivit datelor prezentate de vanzator (conform fisei de cont) acesta a achizitionat-o in urma cu doi ani si a pus-o in functiune in luna urmatoare, inregistrand amortizarea pe o perioada de 26 de luni.
Amortizarea contabila se determina potrivit politicii proprii de amortizare a societatii pe o perioada de 5 ani (60 luni): 55.200/ 60 luni = 920 lei/luna.

- Inregistrarea achizitiei imobilizarii

%                 =                   404                              68.448
                          "Furnizori de imobilizari"

                           2131                                            55.200
                   "Echipamente tehnologice
             (masine, utilaje si instalatii de lucru)"

4426

"TVA deductibila"                                   13.248

Inregistrarea amortizarii lunare

6811                                           =                2813                          920
"Cheltuieli de exploatare
privind amortizarea imobilizarilor"                             "Amortizarea instalatiilor,
                                                                            mijloacelor de transport, animalelor
                                                                                   si plantatiilor"


Deducerea de amortizare se determina tinand seama de durata normala de functionare determinata potrivit HG 2139/2004, cu modificarile si completarile ulterioare. Potrivit Catalogului aprobat prin hotararea mentionata durata normala de functionare pentru masini de frezat este intre 9 si 15 ani.

Astfel, durata minima de functionare ramasa la data achizitiei masinii este de 9 x 12 luni - 26 luni (perioada amortizata) = 82 luni.
Deducerea de amortizare lunara este de 55.200 lei/ 82 luni = 673,17 lei/luna, pentru o perioada de 82 de luni, fata de cheltuiala de 920 de lei pe luna ce va fi inregistrata pe o perioada de 60 de luni.

de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
active imobilizatecost achizitiereglementari contabileimobilizari second hand


Data aparitiei: 31 Iulie 2012

Votati articolul "Amortizarea imobilizarilor second hand conform reglementarilor contabile":
Rating:

Nota: 3.89 din 5 din 9 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X