Valabil la 31.08.2011
Poate o societate comerciala de formare profesionala, platitoare de impozit pe profit, sa considere finantarea nerambursabila primita prin programul POSDRU drept subventie aferenta cifrei de afaceri? Intr-o astfel de situatie, va fi corecta raportarea la rd. 6 in contul de profit si pierderi? Mai mult decat atat, va putea aceeasi societate sa trateze ca neimpozabile veniturile din subventia de la AMPOSDRU si ca nedeductibile cheltuielile aferente proiectului, dat fiind faptul ca rezultatele proiectului vor consta in cursuri gratuite oferite grupului tinta?
Din punct de vedere contabil, fondurile nerambursabile sunt tratate ca niste subventii. Subventiile, conform prevederilor OMFP 3055/2009, se impart in doua categorii:
- subventii aferente activelor,
- subventii aferente veniturilor.
Subventiile aferente activelor reprezinta subventiile pentru acordarea carora principala conditie este ca entitatea beneficiara sa cumpere, sa construiasca sau sa achizitioneze active imobilizate;
Subventiile aferente veniturilor cuprind toate subventiile, altele decat cele pentru active.
Subventiile primite de catre entitate se inregistreaza in contabilitate in conturi distincte, utilizandu-se analitice specifice.

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Subventiile se recunosc, pe o baza sistematica drept venituri ale perioadelor corespunzatoare cheltuielilor aferente pe care aceste subventii urmeaza sa le compenseze.
In cazul in care intr-o perioada se incaseaza subventii aferente unor cheltuieli care nu au fost inca efectuate, subventiile primite nu reprezinta venituri ale acelei perioade curente.
Obiectivul general al POS DRU este dezvoltarea capitalului uman si cresterea competitivitatii cu piata muncii si asigurarea de oportunitati pentru participarea viitoare pe o piata a muncii. Cheltuielile eligibile sunt impartite, conform Ordinului 1117/2010 pe axele prioritare 1-6 si 7.
Toate operatiunile efectuate in cadrul proiectului, efectuate atat de catre beneficiar cat si de partenerii acestuia din cadrul proiectului, vor fi reflectate in evidenta contabila a beneficiarului si sustinute de documente justificative.
Subventiile aferente veniturilor pentru finantarea de cheltuieli curente se recunosc ca venit in perioada, astfel:
445 = 741
"Subventii" "Venituri din subventii de exploatare"
Sau in cazul in care se primesc fondurile si nu s-au efectuat cheltuielile care se finanteaza din aceasta sursa, se efectueaza inregistrarea:
445 = 472
"Subventii" "Venituri inregistrate in avans"
Pe masura inregistrarii cheltuielilor in conturile din clasa 6, are loc reluarea la venituri a sumelor din contul 472:
472 = 741
"Venituri inregistrate in avans" " Venituri din subventii de exploatare"
incasarea subventiei in contul de disponibil
5121 = 445
"Conturi la banci in lei" "Subventii"
In cazul in care intr-o perioada se incaseaza subventii aferente unor cheltuieli care nu au fost inca efectuate, subventiile primite nu reprezinta venituri ale acelei perioade curente.
Ca regula generala, sunt eligibile cheltuielile angajate si platite in perioada de implementare a proiectului. Din punct de vedere fiscal, cheltuielile inregistrate de societate cu sustinerea cursurilor sunt deductibile, iar veniturile inregistrate pentru acoperirea cheltuielilor sunt venituri impozabile.
Nu se pune egalitate intre termenul de "eligibilitate" si cel de "deductibilitate".