O noua modificare in legislatie face ca persoanele fizice sa nu mai poate detine mai mult de 100 de hectare de teren agricol extravilan. In plus, pentru a cumpara, cetatenii romani sau cei din UE trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, respectiv sa dovedesca ca au cunostinte in domeniul agricol sau ca au activat minim 5 ani in acest sector.
"Este o conditie pe care trebuia sa o punem (experienta de minim cinci ani - n.r.). Cred ca este foarte importanta pentru dezvoltarea agriculturii romanesti. Din pacate, in ultimul timp, solul a fost degradat in anumite zone si de faptul ca nu au existat cunostinte suficiente pentru practicarea agriculturii. Pe viitor, cei care vor sa lucreze in agricultura trebuie sa aiba minime cunostinte. Ele nu sunt definite prin acest proiect de lege, vor fi definite ulterior, in urma dezbaterii publice, printr-o hotarare de guvern cu norme metodologice", a declarat miercuri, dupa o conferinta de presa, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Acesta a mai precizat ca in Romania cerintele nu sunt atat de restrictive ca in alte state si a dat exemplul Frantei, unde o conditie este sa existe studii in agricultura pentru cei care vor sa detina o exploatatie agricola.
De asemenea, persoanele fizice care detin in proprietate terenuri agricole in Romania situate in extravilan trebuie sa faca dovada ca au desfasurat activitati agricole pe acestea, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Agriculturii.
Legea se va aplica numai persoanelor fizice, cetateni romani, respectiv cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene, precum si apatrizilor cu domiciliul in Romania sau intr-un stat membru al Uniunii Europene. Cetateanul unui stat tert si apatritul cu domiciliul intr-un stat tert pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor in conditiile reglementate prin tratate internationale, pe baza de reciprocitate.
Sursa: Mediafax
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Manual de politici contabile - Stick USB