Mai multe declaratii au fost facute de surse oficiale, cu privire la interdictia Rusiei de a mai importa alimente din UE.
In ce priveste protejarea pietelor interne, Daniel Constantin, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, a declarat, potrivit Agerpres:
"Trebuie o actiune coerenta, unitara a UE si cat mai rapida. In acest sens, am discutat cu comisarul Ciolos care mi-a spus ca saptamana viitoare, joi, va avea loc la Bruxelles o intalnire la nivel tehnic a tuturor tarilor membre pentru ca, in mod natural, fiecare stat membru, inclusiv Romania, va avea tendinta de a-si proteja piata interna.
Sigur ca si pe mine ma preocupa producatorii din Romania, pentru ca trebuie sa le asiguram lor o competitie corecta fara sa fie alterata de un aflux mare de produse si atunci, ca sa evitam masuri de protejare a unor piete, trebuie sa avem masuri coerente la nivel european".
Totodata, acesta a mentionat, informeaza aceeasi sursa, ca tara noastra nu va fi influentata in mod direct de decizia Rusiei de a interzice importurile de produse alimentare din SUA si Uniunea Europeana (UE), deoarece exporturile nu erau foarte mari (estimarea ajunge la 41 de milioane de euro in 2013):
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
"Decizia Rusiei nu ne afecteaza pentru ca nu avem exporturi foarte mari pe piata din Rusia. De exemplu, anul trecut am exportat de 41 de milioane de euro, si cred ca era vorba de ceva porumb si floarea soarelui, putine produse. Nu reprezinta mare lucru, care sa ne afecteze direct, doar indirect, in timp, atunci cand produsele din alte tari, Germania sau Polonia, mari exportatoare pe piata din Rusia, ar trebui sa ajunga undeva pe o piata".