Impozitul pe veniturile din instrainarea prin vanzare a terenurile agricole situate in extravilan stabilit la art. 42
alin. (1)1 din Legea nr. 17/2014 se calculeaza si se incaseaza de notarul public inainte de autentificarea actului notarial de vanzare a terenului agricol situat in extravilan si se declara de catre notarii publici integral ca venit la bugetul de stat, lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost incasat, conform legii.
Declararea impozitului se face prin completarea si depunerea formularului 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat", in care se evidentiaza, in mod distinct, impozitul incasat in conditiile art. 42 alin. (1) din Legea nr. 17/2014, clarifica ANAF Galati.
Declaratia se depune la organul fiscal central competent de catre notarii publici, impreuna cu "Borderoul privind distribuirea catre unitatile administrativ-teritoriale a sumei de . . . . . . . . . ., reprezentand impozit suplimentar din vanzarea terenurilor agricole situate in extravilan aferent lunii . . . . . . . . . ."
Impozitul poate fi platit de catre contribuabil fie la sediul biroului notarului public, in numerar sau prin intermediul unui terminal POS, fie prin virament bancar, in contul biroului notarial.
Important! In aplicarea art. 42 din Legea nr. 17/2014 nu se percepe impozit in cazul instrainarii prin vanzare a terenurilor agricole situate in extravilan dobandite prin mostenire, partaj sau alte acte juridice de dobandire, cu exceptia contractului de vanzare.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Manual de politici contabile - Stick USB
Restituirea impozitului retinut din transferul prin vanzare al terenurilor agricole situate in extravilan, datorat in conformitate cu prevederile art. 42 din lege, incasat de catre biroul notarial si virat la bugetul de stat, aferent unor tranzactii desfiintate ulterior achitarii impozitului, se face la cererea contribuabilului de catre organul fiscal competent in a carui raza teritoriala isi are domiciliul acesta, aplicandu-se in mod corespunzator prevederile OMEF nr. 3.384/2008 pentru aprobarea Procedurii de restituire a sumelor reprezentand impozit pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, virate la bugetul de stat, atat in cazul persoanelor fizice, cat si in cazul persoanelor juridice.
In vederea instrainarii, prin vanzare, a pachetului de control al persoanelor juridice, in conditiile prevazute la art. 42
alin. (2)2 din lege, persoana fizica si/sau juridica care instraineaza are obligatia de a plati un impozit in cota de 80% aplicata asupra diferentei pozitive dintre valoarea terenurilor existenta la momentul instrainarii pachetului de control si cea de la momentul dobandirii terenurilor, determinata potrivit valorii orientative stabilite prin expertiza intocmita de camera notarilor publici sau valorii minime stabilite prin studiul de piata realizat de catre camerele notarilor publici, dupa caz, din respectiva perioada.
Impozitul se aplica asupra valorii totale calculate prin insumarea diferentelor pozitive aferente terenurilor dobandite cu cel mult 8 ani inainte de instrainarea pachetului de control, fara a lua in calcul diferentele negative, in situatia in care persoana juridica are in proprietate mai multe terenuri agricole situate in extravilan.
Contribuabilul are obligatia de a declara venitul obtinut in maximum 10 zile de la data transferului, la organul fiscal central competent, in temeiul actului juridic prin care are loc instrainarea, prin vanzare, a pachetului de control al persoanei juridice, prin completarea si depunerea declaratiei ale carei model si continut se aproba prin ordin al presedintelui ANAF.
Contribuabilul are obligatia platii impozitului in termen de 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere ale carei model si continut se aproba prin ordin al presedintelui ANAF.
In cazul in care transferul dreptului de proprietate pentru situatiile prevazute la art. 42 alin. (1) si (2) din Legea nr. 17/2014 se realizeaza prin hotarare judecatoreasca, instantele judecatoresti care pronunta hotarari judecatoresti ramase definitive comunica organului fiscal central din raza de competenta teritoriala a instantei hotararea si documentatia aferenta in termen de 30 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti.
Organul fiscal central din raza de competenta teritoriala a instantei transmite hotararea si documentatia aferenta, in termen de 5 zile de la primirea acestora, la organul fiscal central competent pentru stabilirea impozitului datorat.
In termen de 60 de zile de la primirea documentatiei, organul fiscal central competent stabileste impozitul datorat in conditiile art. 42 din lege, prin emiterea deciziei de impunere ale carei model si continut se aproba prin ordin al presedintelui ANAF.
In situatia in care organele fiscale centrale competente nu stabilesc impozitul in conditiile prevazute la art. 42 alin. (9) din lege, la expirarea termenului de 60 de zile contribuabilii pot solicita organelor fiscale centrale competente calculul impozitului si emiterea deciziei de impunere, prin completarea si depunerea unei cereri si a documentelor justificative. Modelul si continutul cererii se aproba prin ordin al presedintelui ANAF.
In cazul in care, la primirea documentatiei transmise de instantele judecatoresti, se constata diferente care conduc la modificarea bazei de impunere, organul fiscal emite o decizie de impunere, conform procedurii legale.
Baza legala: Ordinul comun al Ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale si al Ministrului finantelor nr.396/2022/883/2023 pentru aprobarea Procedurii privind calculul, incasarea si plata impozitului, precum si obligatiile declarative stabilite in conditiile art. 42
din Legea nr. 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii terenurilor agricole situate in extravilan si de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului publicat in Monitorul Oficial al Romaniei partea I nr. 93/02.02.2023