In analiza urmatoare, pornim de la cazul unei societati comerciale care a vandut un teren agricol pe care l-a avut in proprietate. Operatiunea a fost tratata ca operatiune scutita de TVA fara drept de deducere, atat la achizitie, cat si la vanzare.
Stabilim astfel daca TVA-ul din factura agentiei imobiliare care a intermediat vanzarea poate sa fie considerat deductibil.
De asemenea, se precizeaza ca societatea in cauza nu a calculat prorata, iar operatiunea de vanzare a terenului este una accesorie obiectului principal de activitate.
Potrivit prevederilor art. 145 alin (2) din Codul Fiscal orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
a) operatiuni taxabile;
b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 143, art. 144 si art. 144^1;
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
d) operatiuni scutite de taxa, conform art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 1 - 5 si lit. b), in cazul in care cumparatorul ori clientul este stabilit in afara Comunitatii sau in cazul in care aceste operatiuni sunt in legatura directa cu bunuri care vor fi exportate intr-un stat din afara Comunitatii, precum si in cazul operatiunilor efectuate de intermediari care actioneaza in numele si in contul altei persoane, atunci cand acestia intervin in derularea unor astfel de operatiuni.
Vanzarea terenurilor agricole este operatiune scutita de TVA potrivit art. 141 alin (2) lit. f) fara drept de deducere.
Prin urmare, TVA-ul aferent realizarii scutite fara dreptt de deducere nu se deduce se inscrie atat in Jurnalul de cumparari cat si in decontul de TVA ca achizitii fara drept de deducere.
Exercitarea dreptului de deducere pentru activitatea desfasurata se poate efectua fie pe baza de pro-rata, fie pe baza evidentelor fiscale intocmite separat.
Pro-rata nu este obligatorie in situatia in care se pot identifica achizitiile aferente activitatii scutite astfel incat acestea sa fie alocate doar activitatii scutite.
Pentru aceste achizitii nu se exercita dreptul de deducere a TVA.
Evidenta fiscala trebuie organizata separat pe baza jurnalului pentru cumparari pentru fiecare tip de operatiune:
- operatiuni taxabile;
- operatiuni scutite cu drept de deducere a TVA;
- operatiuni scutita fara drept de deducere
Daca ati organizat in cursul anului aceasta evidenta si nu ati aplicat pro-rata, puteti in continuare sa organizati evidenta operatiunilor scutite fara drept de deducere si sa nu va exercitati dreptul de deducere inscris in facturile furnizorilor evidentiate separat in jurnalul de cumparari destinat operatiunilor scutite fara drept de deducere a TVA.
Inregistrarea in contabilitate a facturilor primite, aferente acestei activitati, se efectueaza astfel:
628/ 622 = 401
4426/ analitic
Anularea dreptului de deducere
635 = 4426/ analitic
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro