Vom analiza mai jos cazul unei societati X din Romania care detine parti sociale (50% din capital) la societatea Y dintr-un alt stat membru UE, aceasta din urma fiind o societate in comandita simpla. Investitia in statul strain a fost facuta de catresocietatea X in iunie 2011 cand s-a si infiintat societatea Y. In 2013 s-a cerut de catre societatea X o dovada a profitului realizat in 2012, fiind transmisa o declaratie privind veniturile realizate cu repartizarea pe destinatii si impozitele retinute.
Pentru Romania suma repartizata era de 80.000 euro din care impozit de retinut 25% rezultand o suma neta de 60.000. In AGA s-a decis trimiterea in Romania a sumei de 50.000 euro.
Vom stabili astfel cum si cand se recunosc in contabilitate veniturile, precum si la ce valoare (neta/bruta). De asemenea, vom vedea in ce masura se acorda credit fiscal pentru impozitul platit in statul strain.
Solutia consultantului:
Veniturile sunt recunoscute in contabilitate la valoarea bruta, la data in care s-a aprobat distribuirea.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
1. repartizarea dividendelor
461"Debitori diversi" = 761 "Venituri din imobilizari financiare"
Conform art 20^1 alin (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal:
"Dupa data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana sunt, de asemenea, neimpozabile si:
a) dividendele primite de o persoana juridica romana, societate-mama, de la o filiala a sa situata intr-un stat membru, daca persoana juridica romana intruneste cumulativ urmatoarele conditii:
1. plateste impozit pe profit, potrivit prevederilor titlului II, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari;
2. detine minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice situate intr-un alt stat membru, care distribuie dividendele;
3. la data inregistrarii venitului din dividende detine participatia minima prevazuta la pct. 2, pe o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani"
Asadar, fiind indeplinite cele 3 conditii de mai sus, veniturile sunt neimpozabile la calculul profitului impozabil.
2 . retinerea impozitului
635"Cheltuieli cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate" = 461
"Debitori diversi"
Aceste cheltuieli sunt nedeductibile la calculul profitului impozabil, fiind aferente unor venituri neimpozabile.
2. incasarea dividendelor
5124"Conturi la banci in valuta" = 461 "Debitori diversi"
Conform art 31 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal:
" (1) Daca o persoana juridica romana obtine venituri dintr-un stat strain prin intermediul unui sediu permanent sau venituri supuse impozitului cu retinere la sursa si veniturile sunt impozitate atat in Romania cat si in statul strain, atunci impozitul platit catre statul strain, fie direct, fie indirect prin retinerea si virarea de o alta persoana, se deduce din impozitul pe profit ce se determina potrivit prevederilor prezentului titlu.
(2) Deducerea pentru impozitele platite catre un stat strain intr-un an fiscal nu poate depasi impozitul pe profit, calculat prin aplicarea cotei de impozit pe profit prevazute la art. 17 alin. (1) la profitul impozabil obtinut in statul strain, determinat in conformitate cu regulile prevazute in prezentul titlu sau la venitul obtinut din statul strain.
(2^1) Deducerea prevazuta la alin. (2) se acorda doar din impozitul pe profit calculat pentru anul in care impozitul a fost platit statului strain.
(3) Impozitul platit unui stat strain este dedus, daca se aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si statul strain si daca persoana juridica romana prezinta documentatia corespunzatoare, conform prevederilor legale, din care sa rezulte faptul ca impozitul a fost platit statului strain".
Potrivit pct 92 din Normele metodologice de aplicare a art 31 din Codul fiscal, aprobate prin HG 44/2004:
"Documentul pe baza caruia se calculeaza deducerea din impozitul pe profit datorat in Romania, potrivit dispozitiilor acestui articol, este cel care atesta plata, confirmat de autoritatea fiscala straina".
Rezulta, asadar ca pe baza adeverintei primite de la firma din Grecia privind impozitul retinut in acest stat, firma din Romania poate inscrie in declaratia anuala 101 privind impozitul pe profit, creditul fiscal pana la nivelul cotei de 16%.