Noul proiect pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta 46/2013 completeaza un set larg de rerforme ale politicilor financiare ale unitatilor administrativ-teritoriale si are ca scop intarirea situatiei financiare a unitatilor administrativ-teritoriale si sprijinirea disciplinei economico-financiare a acestora.
Proiectul de ordonanta de urgenta reglementeaza procedura privind criza financiara si insolventa unitatilor administrativ-teritoriale, modul de implicare a institutiilor abilitate in redresarea economico-financiara a unitatii administraiv-teritoriale in situatia de criza financiara si de insolventa, drepturile si obligatiile autoritatilor administratiei publice locale.
Fata de proiectul de lege promovat in Parlament, asupra caruia in procedurile parlamentare nu au fost aprobate amendamente, prin prezentul proiect de ordonanta de urgenta au fost operate modificari de corelare cu prevederile legale din Legea nr. 273/2006, astfel cum au fost modificate in perioada de la initierea proiectului de lege si pana in prezent.
Necesitatea adoptarii proiectului de act normativ este determinata de urmatoarele aspecte:

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
- Realizarea angajamentelor asumate prin scrisoarea de intentie inaintata finantatorilor externi.
- Definirea factorilor implicati si a procedurilor privind criza financiara si insolventa unitatilor administrativ-teritoriale.
- Proiectul de ordonanta de urgenta completeaza un set larg de rerforme ale politicilor financiare ale unitatilor administrativ-teritoriale si sprijinirea disciplinei economico-financiare a acestora.
- Reglementeaza procedura privind criza financiara si insolventa unitatilor adminstrativ-teritoriale, modul de implicare a institutiilor abilitate in redresaea economico-financiara a unitatii administrativ teritoriale in situatia de criza financiara si de insolventa, drepturile si obligatiile creditorilor unitatii administrativ-teritoriale, precum si drepturile si obligatiile autoritatilor administratiei publice locale.
Procedura privind criza financiara si insolventa da posibilitatea autoritatilor administratiei publice locale de a:
a) imbunatati situatia economico-financiara a unitatilor administrativ-teritoriale astfel incat sa asigure furnizarea serviciilor esentiale cetatenilor;
b) indeplini la termen obligatiile de plata;
c) indeplini obligatiile financiare fata de angajati, comercianti si furnizori;
d) promova procedurile financiar-contabile, practicile bugetare si de impozitare necesare redresarii economico-financiare.
Proiectul integral poate fi consultat aici.