email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiectul de modificare a Legii insolventei, gata in curand! Lista cu principalele modificari

Proiectul de modificare a Legii insolventei, gata in curand! Lista cu principalele modificari
legea insolventeimfpfalimentcreante bugetare

Eugen Teodorovici, Ministrul Finantelor Publice, sustinea inca de luna trecuta ca Legea insolventei va fi supusa unor schimbari radicale. ”Cadrul legal pe insolventa trebuie schimbat radical. In primul rand nu ar trebui sa mai permita ca o firma in insolventa sa aiba relatii comerciale cu o firma din grup. E clar ca tu pe acea firma o ridici, iar eu, statul, sunt pagubit. Alta problema, sa nu mai fie dat un termen lung. Trebuie sa fie un singur termen, daca l-ai incalcat faliment sa scrie pe firma. Aceste lucruri nu sunt legale si morale si se vor schimba cu modficarea acestei legi”, anunta atunci ministrul Finantelor pentru un post de televiziune.


Este posibil ca Guvernul sa adopte in curand, printr-o Ordonanta de Urgenta, un proiect de modificare a legii insolventei, anunta hotnews.ro. Potrivit unui document, MFP vrea sa stabileasca un termen de maximum 30 de zile in care sa fie judecate cererile de trecere la faliment pentru firmele aflate in insolventa. Mai mult de atat, Comisia de Prognoza vrea ca firmele care sunt in insolventa de mai mult de 5 ani si au datorii la stat sa intre automat in faliment.

In primele sapte luni ale acestui an, au intrat in insolventa 5.237 de firme, conform datelor Oficiului National al Registrului Comertului. Numai in primele 4 luni ale anului 2018 au fost radiate 28.787 firme. Numarul firmelor radiate a crescut cu 4,91% in comparatie cu primele 4 luni ale anului 2017.
 

Iata mai jos o lista cu principalele propuneri ale MFP!
 

- Cererile de trecere la faliment de la insolventa vor fi judecate in termen de maximum 30 zile. In prezent, acestea se judeca dupa multe luni de la depunere.

-  impunerea unui prag maxim de 50% al creantelor bugetare in total creante la data deschiderii procedurii, daca cererea este formulata chiar de debitor, fiind astfel urmarita intarirea regulilor referitoare la intrarea in insolventa, respectiv prevenirea intrarii in precedura doar pentru a evita plata obligatiilor bugetare.

- Se propune introducerea alineatului “Creditorul care are si calitatea de administrator special nu va putea vota cu privire la deciziile referitoare la activitatea curenta a debitorului, in caz contrar hotararea putand fi anulata de judecatorul-sindic."

- Administratorul judiciar va depune lunar un raport cuprinzand descrierea modului in care si-a indeplinit atributiile, inclusiv cele legate de urmarirea operatiunilor efectuate in baza avizului prealabil, justificarea cheltuielilor efectuate cu administrarea procedurii sau a altor cheltuieli efectuate din fondurile existente in averea debitorului, precum si, daca este cazul, stadiul efectuarii inventarierii. In raport se va mentiona conduita debitorului in raport cu organul fiscal central sau local, cu indicarea aspectelor relevante ce rezulta din respectarea obligatiilor fiscale, inclusiv cele referitoare la autorizari sau autorizatii necesare desfasurarii activitatii, a eventualelor acte de control incheiate de organe de control, si onorariul incasat al administratorului judiciar, cu precizarea modalitatii de calcul al acestuia.

- Creantele fiscale constatate printr-un act administrativ fiscal contestat, vor fi admise la masa credala si inscrise sub conditie rezolutorie pana la finalizarea actiunii in contencios.

-  O noua prevedere este referitoare la posibilitatea sanctionarii practicianului in insolventa si obligarii la plata unor cheltuieli in cazul in care in calitatea sa de reprezentant nu-si indeplineste corespunzator atributiile.


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea insolventeimfpfalimentcreante bugetare


Data aparitiei: 12 Septembrie 2018

Votati articolul "Proiectul de modificare a Legii insolventei, gata in curand! Lista cu principalele modificari":
Rating:

Nota: 3.38 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X