email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Un nou proiect ar putea anula unele facilitati oferite de Legea insolventei persoanelor fizice

legea insolventeipersoana fizicaproiectrambursareconturivanzareinterdictienorme

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a publicat  proiectul normelor de aplicare a Legii insolventei persoanelor fizice prin care se propune ca cererea de intrare in insolventa, depusa de o persoana fizica, sa limiteze dreptul de a dispune asupra sumelor aflate in propriile conturi si interdictia vanzarii de bunuri mobile si/sau imobile detinute.

Noul proiect stabileste, totodata, procedura administrativa pe baza de plan de rambursare a datoriilor, noteaza Agepres, clarifica unele criterii privind evaluarea bunurilor, stabileste procedura judiciara de insolventa prin lichidarea activelor debitorului si organizeaza functionarea comisiei de insolventa la nivel central si teritorial.

De asemenea, proiectul mentioneaza ca "procedura administrativa pe baza de plan de rambursare a datoriilor presupune depunerea unei cereri de deschidere a procedurii de catre debitorul in cauza, care, insa, trebuie sa faca dovada notificarii creditorilor cu privire la acest demers. Concomitent cu aceasta notificare, si administratorul procedurii va notifica bancile la care debitorul are deschise conturi referitor la deschiderea procedurii si la masurile stabilite cu privire la conturile bancare deschise pe numele debitorului, precum limitarea dreptului de dispozitie al debitorului asupra sumelor gasite in respectivele conturi, modalitatea de utilizare a sumelor, destinatia lor, sau orice alt aspect similar".

De asemenea, se mentioneaza ca in perioada dintre notificarea creditorilor si data emiterii deciziei de admitere in principiu a cererii de deschidere a procedurii insolventei, sau, dupa caz, data la care respingerea cererii de deschidere a procedurii insolventei ramane definitiva, orice act de executare silita se suspenda, creditorii putand inainta debitorului masuri de natura a ameliora situatia acestuia, masuri ce trebuie acceptate in mod expres de catre debitor.

"Masurile provizorii ce pot fi impuse de comisia de insolventa au rolul de a conserva averea debitorului cu privire la care s-a emis o decizie de admitere in principiu a cererii de deschidere a procedurii insolventei pe baza de plan de rambursare a datoriilor, si de a permite trecerea efectiva la fazele ulterioare ale procedurii. Masurile provizorii pot include, dar nu vor fi limitate la, restrictionarea accesului debitorului la conturile bancare si la instrumentele de plata atasate acestora, restrictionarea accesului debitorului la platformele de internet banking, comunicarea de instructiuni catre institutiile de credit la care debitorul are conturi deschise cu privire la modul cum se vor desfasura tranzactiile pe cont ca urmare a aplicarii prevederilor Legii, interdictia vanzarii de bunuri mobile si/sau imobile si inscrierea interdictiei in registrele de publicitate", se arata in documentul citat de Agerpres.

Se specifica tototada ca debitorul va fi protejat de riscul valutar, in conditiile in care creantele exprimate sau consolidate in valuta vor fi inregistrate in tabelul preliminar la valoarea lor in lei, la cursul Bancii Nationale a Romaniei de la data deschiderii procedurii insolventei.

Acelasi proiect arata ca planul de rambursare "va fi intocmit astfel incat sa aiba in vedere perspectivele de redresare in raport cu posibilitatile si circumstantele aplicabile debitorului si cu mijloacele financiare disponibile sau a caror realizare este rezonabil posibila".

De asemenea, in situatia in care prin planul de rambursare se stabileste ca imobilul locuinta a familiei urmeaza sa fie valorificat pentru acoperirea pasivului iar modalitatea de valorificare este darea in plata, comisia de insolventa stabileste cuantumul chiriei in conditiile pietei". Proiectul de act normativ este supus dezbaterii publice pana in data de 17 septembrie 2015.
 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea insolventeipersoana fizicaproiectrambursareconturivanzareinterdictienorme


Data aparitiei: 10 Septembrie 2015

Votati articolul "Un nou proiect ar putea anula unele facilitati oferite de Legea insolventei persoanelor fizice":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

X