Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a publicat proiectul normelor de aplicare a Legii insolventei persoanelor fizice prin care se propune ca cererea de intrare in insolventa, depusa de o persoana fizica, sa limiteze dreptul de a dispune asupra sumelor aflate in propriile conturi si interdictia vanzarii de bunuri mobile si/sau imobile detinute.
Noul proiect stabileste, totodata, procedura administrativa pe baza de plan de rambursare a datoriilor, noteaza Agepres, clarifica unele criterii privind evaluarea bunurilor, stabileste procedura judiciara de insolventa prin lichidarea activelor debitorului si organizeaza functionarea comisiei de insolventa la nivel central si teritorial.
De asemenea, proiectul mentioneaza ca "procedura administrativa pe baza de plan de rambursare a datoriilor presupune depunerea unei cereri de deschidere a procedurii de catre debitorul in cauza, care, insa, trebuie sa faca dovada notificarii creditorilor cu privire la acest demers. Concomitent cu aceasta notificare, si administratorul procedurii va notifica bancile la care debitorul are deschise conturi referitor la deschiderea procedurii si la masurile stabilite cu privire la conturile bancare deschise pe numele debitorului, precum limitarea dreptului de dispozitie al debitorului asupra sumelor gasite in respectivele conturi, modalitatea de utilizare a sumelor, destinatia lor, sau orice alt aspect similar".
De asemenea, se mentioneaza ca in perioada dintre notificarea creditorilor si data emiterii deciziei de admitere in principiu a cererii de deschidere a procedurii insolventei, sau, dupa caz, data la care respingerea cererii de deschidere a procedurii insolventei ramane definitiva, orice act de executare silita se suspenda, creditorii putand inainta debitorului masuri de natura a ameliora situatia acestuia, masuri ce trebuie acceptate in mod expres de catre debitor.
"Masurile provizorii ce pot fi impuse de comisia de insolventa au rolul de a conserva averea debitorului cu privire la care s-a emis o decizie de admitere in principiu a cererii de deschidere a procedurii insolventei pe baza de plan de rambursare a datoriilor, si de a permite trecerea efectiva la fazele ulterioare ale procedurii. Masurile provizorii pot include, dar nu vor fi limitate la, restrictionarea accesului debitorului la conturile bancare si la instrumentele de plata atasate acestora, restrictionarea accesului debitorului la platformele de internet banking, comunicarea de instructiuni catre institutiile de credit la care debitorul are conturi deschise cu privire la modul cum se vor desfasura tranzactiile pe cont ca urmare a aplicarii prevederilor Legii, interdictia vanzarii de bunuri mobile si/sau imobile si inscrierea interdictiei in registrele de publicitate", se arata in documentul citat de Agerpres.
Se specifica tototada ca debitorul va fi protejat de riscul valutar, in conditiile in care creantele exprimate sau consolidate in valuta vor fi inregistrate in tabelul preliminar la valoarea lor in lei, la cursul Bancii Nationale a Romaniei de la data deschiderii procedurii insolventei.
Acelasi proiect arata ca planul de rambursare "va fi intocmit astfel incat sa aiba in vedere perspectivele de redresare in raport cu posibilitatile si circumstantele aplicabile debitorului si cu mijloacele financiare disponibile sau a caror realizare este rezonabil posibila".
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Manual de politici contabile - Stick USB
SAF-T Ghid de raportare corecta
De asemenea, in situatia in care prin planul de rambursare se stabileste ca imobilul locuinta a familiei urmeaza sa fie valorificat pentru acoperirea pasivului iar modalitatea de valorificare este darea in plata, comisia de insolventa stabileste cuantumul chiriei in conditiile pietei". Proiectul de act normativ este supus dezbaterii publice pana in data de 17 septembrie 2015.