Un nou proiect de lege initiat recent de parlamentari ar putea sa elimine riscul de a fi executati silit atunci cand nu mai putem plati creditul la banca.
In concret, atunci cand o persoana fizica nu mai poate plati un credit la banca, i se ofera posibilitatea de a transfera bunul ipotecat in favoarea bancii, odata cu stingerea datoriei.
Potrivit Mediafax, Daniel Zamfir, unul dintre initiatori, a explicat ca proiectul introduce principiul echitatii, adaugand:
"Proiectul de lege prevede ca atunci cand o persoana fizica nu mai poate plati un credit la banca, sa poata transfera bunul ipotecat in favoarea bancii. Din cauza crizei, valoarea creditului ipotecat nu mai acopera creditul, iar banca se indreapta si spre alte bunuri ale persoanei respective. Acest proiect introduce principiul echitatii. Cat timp banca si-a trimis un evaluator agreat sa evalueze creditul, banca si-a acoperit riscul creditarii, iar cand apare criza contractului, riscul sa fie impartit, nu e normal sa suporte doar clientul".
De asemenea, referitor la beneficiile pe care proiectul le aduce bancii, acesta a explicat urmatoarele, citat de Mediafax:
"Cand o persoana fizica nu-si mai poate plati un credit pentru care si-a ipotecat imobilul, anunta banca si apeleaza la un notar sau un executor judecatoresc sa transfere proprietatea in favoarea bancii, iar persoana este eliberata de orice credit".
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Avocatul Gheorghe Piperea, care a contribuit la elaborarea acestui proiect de lege, a explicat, informeaza aceeasi sursa, ca diferenta intre acest proiect de lege si legea insolventei persoanei fizice o reprezinta faptul ca noul proiect stabileste cadebitorul nu poarta "stigmatul de insolvent" astfel ca, dupa ce bunul imobil e dat bancii pentru a-si stinge creditul, acesta poate achita o alta casa.