email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Repartizarea dividendelor catre un asociat persoana juridica straina. Ce procedura urmam?

Taxe si Impoziterepartizarea dividendelorOPANAF 724/2011curs de schimbLegea contabilitatii


Analizam mai jos cazul unei societati cu un asociat unic (firma parte afiliata din grup, cu sediul in alt stat membru UE). In acest an, asociatul unic intentioneaza sa repartizeze profitul din ultimii 3 ani (2010-2012) ca dividende, platibile in euro.

Societatea romana are deja constituita rezerva legala la limita maxima (20% din capitalul social subscris si varsat). Vom stabili astfel daca se poate repartiza ca dividende tot profitul net din ultimii 3 ani, la ce curs se vor inregistra dividendele in euro de plata catre asociatul unic, daca se vor reevalua la sfarsitul fiecarei luni pana la data platii, precum si daca sunt scutite de impozit dividendele pe baza declaratiei cf. anexei 16 la Ordinul 724/2011.

Impunerea veniturilor din dividende obtinute de persoanele nerezidente este reglementata de Capitolul V din Codul fiscal. Potrivit dispozitiilor pct.13 Titlul V din HG 44/2004 privind Normele metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, nerezidentul beneficiar al veniturilor din Romania trebuie sa justifice in Romania dreptul de a beneficia de prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri, incheiat intre Romania si statul sau de rezidenta, prin prezentarea certificatului de rezidenta fiscala eliberat de autoritatea fiscala nationala.

Conform prevederilor art. 117, alin. 1, lit. h), dividendele platite de o persoana juridica romana unei persoane juridice rezidente intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, sunt scutite de plata impozitului aferent daca:
- beneficiarul dividendelor detine minimum 10% din titlurile de participare la intreprinderea persoana juridica romana, pe o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani, care se incheie la data platii dividendului,

- plateste, potrivit legislatiei fiscale a statului din Comunitatea Europeana impozit pe profit sau un impozit similar acestuia, fara sa existe posibilitatea unei optiuni sau exceptari,        

- are una din formele de organizare prevazute la art. 20 indice 1, alin. (4).
   
Aceste prevederi vin sa transpuna in legislatia romaneasca dispozitiile Directivei 90/434/CEE amendata prin Directiva 2003/123/CEE.

Fata de cele prezentate, rezulta ca dividendele primite de actionarul persoana juridica cu sediul in Uniunea Europeana de la societatea romaneasca sunt neimpozabile in Romania prin retinere la sursa, daca indeplineste conditiile de mai sus si daca prezinta certificatul de rezidenta fiscala. De asemenea si societatea din Romania trebuie sa indeplineasca conditia de a fi platitoare de impozit pe profit si sa nu fie infiintata ca SNC.

Sumele ramase nedistribuite in ct. 117 "Rezultatul reportat" pot fi repartizate la dividende ori de cate ori adunarea generala a asociatilor hotaraste acest lucru (atentie numai ca dreptul acestora sa nu se prescrie). In anul 2013 pot fi distribuite si platite sumele aferente profiturilor nedistribuite din ultimii 3 ani, ca urmare a hotararii adunarii generale.

Avand in vedere prevederile OMFP 724/2011 pentru aprobarea formularisticii prevazute de art. 118 si 120 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal si stabilirea competentelor in ceea ce priveste semnarea acestor formulare, persoana juridica beneficiara a veniturilor din dividende, trebuie sa completeze si sa depuna la organul fiscal in raza caruia isi are sediul societatea din Romania, o Declaratie pentru exceptarea de la impunerea in Romania a dividendelor realizate, conform anexei 16 la Ordin. Beneficiarul efectiv al dividendelor inscrie datele personale de identificare, sediul, forma de organizare, tipul de impozit platit, participarea detinuta la societatea din Romania, suma dividendelor pentru care solicita neimpunerea, certificarea rezidentei etc.

In sectiunea C se inscriu datele de identificare ale persoanei juridice romane sau ale persoanei juridice cu sediul social in Romania, infiintata potrivit legislatiei europene.
           
Societatea din Romania are obligatia sa depuna declaratia 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat", cod 14.13.01.99/bs pana la data de 25 a lunii urmatoare retinerii impozitului si Declaratia informativa privind impozitul retinut si platit pentru veniturile obtinute de nerezidenti din Romania, pana in ultima zi a lunii februarie a anului urmator celui in care au fost platite dividendele.

Potrivit prevederilor art. 3 din Legea contabilitatii 82/1991, cu modificarile ulterioare, contabilitatea se tine in moneda nationala, iar atunci cand este necesar se poate tine si in valuta.

Repartizarea profitului la dividende se face in lei. Daca asociatul persoana juridica straina doreste sa primeasca sumele respective in euro, acesta poate sa efectueze o operatie de schimb valutar. Diferentele de curs rezultate nu se inregistreaza in evidenta contabila a societatii, ele fiind suportate de asociatul beneficiar al dividendelor.

Datoria de natura dividendelor nu se evalueaza in functie de cursul de schimb al pietei valutare comunicat de BNR, deoarece este inregistrata in lei.

Declaratia (anexa 16) din OPANAF 724/2011 se depune la platitorul de dividende inainte de primirea sumelor cuvenite pentru ca acesta sa nu-i retina impozit.


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

IMPORTANT: E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!


1. Ce inseamna exact tranzactii B2G?

2. Tranzactiile cu societati la care statul este actionar majoritar sunt tranzactii B2G?

3. Odata inregistrati in registrul RO e-Factura, avem obligatia ca toate facturile emise de noi sa fie electronice sau doar cele in relatia B2G?

4. Facturile catre institutii publice, dar care nu implica produse cu risc fiscal, trebuie emise electronic?

5. Parohiile sunt considerate autoritati contractante? Exista pentru ele obligativitatea trimiterii facturilor electronice?

Raspunsurile sunt disponibile in lucrarea E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Taxe si Impoziterepartizarea dividendelorOPANAF 724/2011curs de schimbLegea contabilitatii

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 12 Septembrie 2013


Votati articolul "Repartizarea dividendelor catre un asociat persoana juridica straina. Ce procedura urmam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 12 Septembrie 2013 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X