email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Microintreprindere. Repartizarea dividendelor din profitul anilor precedenti

Microintreprindere. Repartizarea dividendelor din profitul anilor precedenti
dividendedeclaratia 205declaratia unicaimpozit

Analizam cazul unei microintreprinderi care ia in calcul repartizarea dividendelor din profitul anilor precedenti in urmatoarea perioada, catre asociatul unic prin hotararea AGA de aprobare a situatiilor financiare 2019 sub forma de dividende, profitul nerepartizat provenit din: 2017, 2018 si 2019. 
 

Citeste si: Ordonanta privind organizarea AGA (nr.62). Adunarile se vor tine prin teleconferinta sau videoconferinta si votul prin corespondenta

Vom afla de la expertul nostru care este limita de plati cash pentru dividende si care este documentul justificativ pentru casierie in cazul platii in numerar. De asemenea, este important de aflat si ce obligatii exista in acest caz, legat de impozit, contributii si depunerea unor declaratii fiscale atat in cazul persoanei juridice, cat si in cazul persoanei fizice.

Repartizarea dividendelor din profitul anilor precedenti in cazul unei microintreprinderi: raspunsul specialistului

In privinta ridicarii in numerar a dividendelor, potrivit art. 4 alin. (4) din Legea nr. 70/2015 operatiunile de plati in numerar efectuate catre persoane fizice reprezentand contravaloarea dividendelor se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre o persoana, fiind interzise platile fragmentate in numerar catre o persoana, pentru tranzactiile mai mari de 10.000 lei.

Plata poate fi considerata fragmentata chiar daca este efectuata in zile/luni consecutive, in conditiile in care obligatia societatii reprezentand dividendele distribuite si achitate asociatului are la baza unei singure hotarari AGA prin care s-a distribuit profitul pentru dividende.

De exemplu, daca distribuiti dividende in suma de 70.000 lei, puteti plati aceste dividende in numerar in limita a 10.000 lei. Diferenta va fi achitata numai prin banca (tot restul anului). Limita de 10.000 lei se aplica tranzactiei si nu este o limita lunara.


Dispozitia de plata este documentul in baza caruia se efectueaza platile de dividende in numerar.
 
Potrivit punctului 348 alin. (2) din OMFP 1802/2014, cota parte din profit ce se plateste, potrivit legii, fiecarui asociat constituie dividende.
 
Evidentierea in contabilitate a destinatiilor profitului contabil se efectueaza  dupa  adunarea generala  a actionarilor sau asociatilor care a aprobat repartizarea profitului, prin inregistrarea sumelor reprezentand dividende cuvenite actionarilor sau asociatilor, rezerve  si alte destinatii, potrivit legii conform punctului 422 alin. (1) din OMFP 1802/2014.
 
In opinia specialistului, dividendele pot fi distribuite in momente diferite, daca aceasta este vointa asociatilor.
 
Distribuirea dividendelor nu este obligatorie, efectuandu-se numai in baza deciziei AGA. Momentul distribuirii este stabilit de AGA, deci puteti efectua oricate repartizari de dividende din profitul anilor precedenti.
 
Potrivit art. 97 alin. (7) din Codul fiscal, veniturile sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv se impun cu o cota de 5% din suma acestora, impozitul fiind final. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor/sumelor reprezentand castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare de catre actionari/asociati/investitori. 

Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata.
 
Nota: Cota de impozit de 5% se aplica asupra veniturilor din dividende distribuite, indiferent de anul din care provine profitul nerepartizat. 

Dividendele distribuite in anii precedenti si neridicate trebuiau deja impozitate pana la sfarsitul anului in care au fost distribuite.
Repartizarea dividendelor catre asociati se inregistreaza:
1171                           =                     457
Retinerea impozitului pe dividendele (la data platii efective sau la finele anului, dupa caz):
457                  =                     446     
Plata efectiva a dividendelor nete se inregistreaza:
457                             =                     5121   
Pana pe 25 ale lunii urmatoare (sau pana pe 25 ianuarie anul urmator, cel tarziu, daca dividendele nu sunt efectiv platite in anul 2020, dar au fost repartizate) se plateste impozitul pe dividende retinut la sursa:
446                                         =          5121   
 
Astfel, indiferent de anul in care a fost realizat profitul, dividendele se considera distribuite in anul 2020, aplicand cota in vigoare in anul 2020 (5%). Aceste dividende se vor declara si in formularul 205 aferent anului 2020.
 

Repartizarea dividendelor din profitul anilor precedenti: ce obligatii are persoana fizica?

 Potrivit art. 170 alin. (1) din Codul fiscal, persoanele fizice care realizeaza venituri prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere al declaratiei prevazuta la art. 120. 

Potrivit art. 170 alin. (2) din Codul fiscal, incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazuta la art. 120 se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art.155 alin. (1) lit. b) - h), dupa cum urmeaza:

a) venitul net/brut sau norma de venit din activitati independente, stabilite potrivit art. 68, 681 si 69, dupa caz;
b) venitul net din drepturi de proprietate intelectuala, stabilit dupa acordarea cotei de cheltuieli forfetare prevazute la art. 72 si 721, precum si venitul net din drepturi de proprietate intelectuala determinat potrivit prevederilor art. 73;
c) venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016, determinat potrivit prevederilor art.125 alin. (8) - (9);
d) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, stabilite potrivit art. 84 - 87;
e) venitul si/sau castigul din investitii, stabilit conform art. 94 - 97. In cazul veniturilor din dividende si din dobanzi se iau in calcul sumele incasate;
f) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, stabilite potrivit art. 104 - 106;
g) venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse, stabilit potrivit art. 114 - 116.
 
Astfel, daca plafonul este depasit la data de 30 iunie 2020, persoana fizica va depune declaratia unica pentru ca datoreaza CASS in anul 2020 la o baza de calcul egala cu 12 salarii minime brute pe tara.
 
In termen de 30 de zile de la incasare dividendelor peste plafon (daca plafonul este depasit dupa data de 20 iunie), persoana fizica depune declaratia unica si datoreaza CASS 10% pentru anul in curs la o baza de calcul egala cu 12 salarii minime brute pe tara.
 
Termenul de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate este pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui pentru care se datoreaza contributia, conform art. 174 alin. (20) din Codul fiscal.



Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu -Economist.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dividendedeclaratia 205declaratia unicaimpozit


Data aparitiei: 12 Mai 2020

Votati articolul "Microintreprindere. Repartizarea dividendelor din profitul anilor precedenti":
Rating:

Nota: 4.47 din 5 din 15 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X