email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Iata cum vom calcula impozitul forfetar dupa intrarea in vigoare

Taxe si Impoziteimpozitul forfetarrang de municipiucalcul impozit forfetarianuarie 2014

Odata cu intrarea in vigoare a impozitului forfetar, cei care detin restaurante si alte unitati de alimentatie publica vor fi obligati la plata acestui impozit, calculat dupa un sistem care tine cont de suprafata unitatii respective.

Astfel, proprietarul unui restaurant cu o suprafata de 150 metri patrati din centrul Capitalei va plati de la inceputul anului viitor un impozit forfetar de 17.136 lei pe an (3.900 de euro), in timp ce pentru o shaormerie de peste 50 metri patrati se vor achita cel putin 12.474 lei (2.835 euro).

Impozitul forfetar se va calcula astfel in functie de urmatorii factori:

- rangul localitatii si al zonei de municipiu si marii poli regionali

- suprafata localului

- coeficientul de sezonalitate.

Drept urmare, cele mai mari impozite vor fi platite de restaurantele a caror suprafata este mai mare de 300 mp si care se situeaza in Zona A a capitalei. Se vor plati astfel 22.680 de lei/an (echivalentul a circa 5.200 de euro). Pentru restaurantele de peste 300 de metri patrati este aplicat un singur coeficient de suprafata.

Impozitul forfetar anual/unitate este determinat dupa formula k * (x + y*q) *z, unde k este valoarea impozitului standard de 1.400 de lei, x - variabila in functie de rangul localitatii, y - variabila in functie de suprafata utila a locatiei, z - coeficient de sezonalitate, iar q - 0,8 (unic) reprezinta coeficient de ajustare pentru spatiu tehnic unitate de desfasurare a activitatilor.

La un restaurant de 100 de metri patrati diferentele sunt semnificative in functie de localitate si zona de amplasare. Un local de 100 de metri dintr-o comuna va plati 1.785 lei/an, in timp ce un restaurant cu aceleasi dimensiuni amplasat in Bechet, oras cu 3.657 de locuitori, din judetul Dolj, va achita de trei ori mai mult, respectiv 5.600 de lei/an.

Diferentele sunt semnificative si intre orase si orasele municipii. Un restaurant de 100 de metri patrati din centrul unui oras municipiu va achita anual 10.640 lei, aproape dublu fata de suma datorata de catre proprietarul unui restaurant dintr-un oras care nu are rang de municipiu. in cazul unui restaurant de 150 de metri patrati amplasat intr-un municipiu, impozitul anual se va ridica la 14.000 de lei.

De notat ca noile prevederi nu diferentiaza intre restaurante si celelalte unitati de alimentatie publica sau catering astfel ca desi incasarile intre o shaormerie si un restaurant ar putea fi la poli opusi, un astfel de spatiu de tip fast-food ar putea plati pana la 13.104 lei.

Statiunile montane, de pe litoral sau cele balneoclimaterice au un statut special, cu o variabila in functie de rangul localitati egala cu cea a oraselor fara rang de municipiu (2) si un coeficient de sezonalitate mai mic decat al oraselor, de 0,35.

Potrivit proiectului de lege, care va fi trimis in Parlament saptamana viitoare, variabila in functie de rangul localitatii (variabila x) are urmatoarele valori: Bucuresti Zona A= 16, Zona B = 15, Zona C = 14, Zona D = 12,5. Variabila in functie de rang in cei 7 poli ( Brasov, Cluj Napoca, Constanta, Craiova, Iasi, Ploiesti, Timisoara) este Zona A = 14, Zona B = 13, Zona C = 12, Zona D = 11.

Pentru municipii, Guverrnul propune o variabila Zona A = 11, Zona B = 10, Zona C = 8, Zona D = 4. in cazul oraselor fara rang de municipiu se aplica un singur coeficient de rang, de valoare 2, similar celui din cazul statiunilor. Pentru comune a fost stabilit un coeficient de 0,5.

Variabila y din formula de calcul, in functie de suprafata, va avea urmatoarele valori: 0 - 30mp = 2; 31mp - 50mp = 4; 51mp - 70mp = 6; 71mp - 90mp = 8; 91 mp - 120 mp = 10;
121mp - 160mp = 14; 161mp - 200mp = 16; 201mp - 240mp = 18; 241mp - 300mp = 20; peste 300mp = 25.

Coeficientul de sezonalitate va fi de 0,45 pentru Bucuresti si cei 7 poli, de 0,4 pentru municipii si orase, 0,35 pentru statiuni si 0,15 pentru comune.

Potrivit proiectului de lege care va fi aprobat saptamana viitoare, impozitul forfetar inlocuieste cota de 16% pe profit sau de 3% pe cifra de afaceri cu o suma fixa, urmand sa se aplice de la 1 ianuarie 2014.


Sursa: Mediafax



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Taxe si Impoziteimpozitul forfetarrang de municipiucalcul impozit forfetarianuarie 2014


Data aparitiei: 13 Septembrie 2013

Votati articolul "Iata cum vom calcula impozitul forfetar dupa intrarea in vigoare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X