email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MFP propune patru noi formulare tipizate pentru colectarea impozitului pe cladiri

proiect ordinformulare tipizateimpozit pe cladirianafcolectare taxe

In noul Referat de aprobare, afiliat proiectului de ordin emis recent de Ministerul de Finante Publice, se mentioneaza ca potrivit prevederilor art. 291 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, autoritatea competenta din Romania comunica autoritatii competente a oricarui alt stat membru, prin schimb automat, informatiile referitoare la perioadele de impozitare care incep dupa data de 1 ianuarie 2014 si care sunt disponibile cu privire la rezidentii din acel stat membru, precum si cu privire la categorii specifice de venituri si de capital, constand in proprietatea asupra bunurilor imobile si venituri din bunuri imobile.

In acest sens, organele fiscale locale au obligatia de a furniza periodic organelor fiscale centrale (Agentiei Nationale de Administrare Fiscala), informatii cu privire la bunurile imobile detinute pe teritoriul unei unitati administrativ-teritoriale de catre persoanele rezidente intr-un stat membru al Uniunii Europene in scopul realizarii schimbului automat obligatoriu de informatii cu administratiile fiscale din State Membre ale Uniunii Europene.

In vederea indeplinirii obiectivului de mai sus, organele fiscale locale trebuie sa colecteze de la persoanele rezidente intr-un stat membru al Uniunii Europene care detin proprietati imobiliare in Romania, informatiile stabilite la nivelul Comisiei Europene.

Precizam ca unele informatii se regasesc deja in formularele de declaratii pe care contribuabilii le depun la organele fiscale locale (informatii privind tipul proprietatilor, pretul de cumparare, valoarea impozabila) iar altele nu se regasesc in aceste formulare (informatii privind natura proprietatilor: rezidentiala, comerciala, industriala, agricola, informatii valorice privind proprietatile: valoare de asigurare, valoare de expropriere, valoare de fuziune, etc.)

In acest context se propune reglementarea prin ordin al ministrului finantelor publice si viceprim-ministrului, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice a unor formulare tipizate in scopul obtinerii informatiilor necesare realizarii schimbului automat de informatii potrivit art. 291 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

Precizam ca ordinul mai sus-mentionat inlocuieste Ordinul ministrului finantelor publice si al viceprim-ministrului, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice nr. 872/1025/2014 privind aprobarea unor formulare tipizate in scopul obtinerii informatiilor necesare realizarii schimbului de informatii necesar realizarii schimbului de informatii potrivit art. 10912 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, mentinand prevederile acestuia, care au fost adaptate tinand cont de noua terminologie din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala.
Fata de cele mai sus mentionate, s-a elaborat prezentul proiect de ordin, cu ale carui prevederi, daca sunteti de acord, va propunem a-l semna.

MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE

 

Proiect de Ordin privind aprobarea unor formulare tipizate in scopul obtinerii informatiilor necesare realizarii schimbului automat de informatii potrivit art.291 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala

In temeiul prevederilor art. 60 alin. (5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, al prevederilor art. 10 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si al prevederilor art. 12 alin. (7) din Hotararea Guvernului nr. 1/2013 privind organizarea si functionarea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, cu modificarile si completarile ulterioare,

ministrul finantelor publice si viceprim-ministrul, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, emit urmatorul ordin:


Art. 1. - Se aproba urmatoarele formulare tipizate in scopul obtinerii informatiilor necesare realizarii schimbului automat de informatii potrivit art. 291 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, prevazute in anexele nr. 1 - 4, dupa cum urmeaza:

1. Anexa la declaratia fiscala pentru stabilirea impozitului/taxei pe cladiri rezidentiala/nerezidentiala/ cu destinatie mixta aflata in proprietatea persoanelor fizice

2. Anexa la declaratia fiscala pentru stabilirea impozitului pe teren - persoane fizice

3. Anexa la declaratia fiscala pentru stabilirea impozitului/taxei pe cladiri rezidentiala/nerezidentiala/cu destinatie mixta aflata in proprietatea persoanelor juridice

4. Anexa la declaratia fiscala pentru stabilirea impozitului/taxei pe teren - persoane juridice

Art. 2. - (1) Tiparirea formularelor prevazute la art. 1 se face cu respectarea stricta a modelelor aprobate prin prezentul ordin.

(2) Organele fiscale locale, in conditii de autonomie locala si de eficienta economica, pot opta pentru achizitionarea formularelor tipizate ori pot imprima aceste formulare utilizand sistemele informatice proprii.

(3) Organele fiscale locale care au pagina de internet proprie vor asigura publicarea formularelor tipizate pe pagina respectiva, astfel incat acestea sa poata fi consultate si imprimate de catre contribuabili utilizand sisteme informatice proprii.

Art. 3. - Organele fiscale locale gestioneaza informatiile din formularele prevazute la art. 1, depuse de contribuabili, si le transmit organului fiscal central potrivit prevederilor art. 60 alin. (4) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 4. - Anexele nr. 1 - 4 fac parte integranta din prezentul ordin.

Art. 5. - Prevederile prezentului ordin vor fi duse la indeplinire de catre primarii municipiilor, ai sectoarelor municipiului Bucuresti, ai oraselor si ai comunelor.


Art. 6.- (1) Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

(2). – La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul ministrului finantelor publice si al viceprim-ministrului, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice nr. 872/1025/2014 privind aprobarea unor formulare tipizate in scopul obtinerii informatiilor necesare realizarii schimbului de informatii potrivit art. 109¹² din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 503 din 7 iulie 2014.

      

 


de Miruna Petrache

NOUTATI Contabile 2024

Atentie! S-a modificat legislatia privind impozitul minim pe cifra de afaceri


Important!
Incepand cu 1 ianuarie 2024, firmele cu o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro in anul precedent si care in anul de calcul determina un impozit pe profit mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA) sunt obligate sa plateasca un impozit minim pe cifra de afaceri de 1%.

Problema e ca aceasta modificare, introdusa prin Legea nr. 296/2023, lasa loc de interpretari.

Explicatii complete si solutiile optime, in lucrarea Impozitul minim pe cifra de afaceri. Fiscalitate aplicata. 

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
proiect ordinformulare tipizateimpozit pe cladirianafcolectare taxe


Data aparitiei: 22 Ianuarie 2016

Votati articolul "MFP propune patru noi formulare tipizate pentru colectarea impozitului pe cladiri":
Rating:

Nota: 3.6 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X