email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Analiza zilei cu Irina Dumitrescu: Un nou ordin pentru reglementarea rezidentei in Romania a persoanelor fizice

OMFP 1099rezidenta fiscalacertificatul de rezidenta fiscala183 zilechestionarul pentru stabilirea rezidentei

Prin OMFP 1099 publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 577 din 29/07/2016 s-au reglementat aspectele privind stabilirea rezidentei fiscale in Romania a persoanelor fizice precum si formularistica utilizata in acest sens, respectiv:

  • "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania". Obligatia completarii formularului revine persoanei fizice sosita in Romania care are o sedere in statul roman o perioada sau mai multe perioade care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat.

Conform noilor reglementari, la depunerea Chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania persoana fizica nerezidenta trebuie sa anexeze:

   a) copia pasaportului, valabil, iar cetatenii Uniunii Europene anexeaza copia pasaportului sau a documentului national de identitate, valabil;
   b) copia cartii de identitate/cartii de rezidenta permanente/permisului de sedere/certificatului de inregistrare fiscala, emisa/emis de autoritatea competenta din Romania;
   c) documente care atesta existenta unei locuinte in Romania a persoanei fizice, locuinta care poate fi in proprietate sau inchiriata sau care ramane disponibila oricand pentru aceasta persoana si/sau familia sa;
   d) dupa caz, certificatul de rezidenta fiscala eliberat de autoritatea competenta a statului strain cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri sau un alt document eliberat de catre o alta autoritate decat cea fiscala, care are atributii in domeniul certificarii rezidentei fiscale conform legislatiei interne a acelui stat, in original sau in copie legalizata, insotit de o traducere autorizata in limba romana. Acest certificat/document este valabil pentru anul/anii pentru care este emis;
   e) un document emis de autoritatea fiscala straina care atesta ca persoana fizica este scoasa din evidenta sa fiscala, dupa caz.

  • "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania". Are obligatia completarii acestui formular persoana fizica rezidenta in Romania, precum si persoana fizica nerezidenta care a avut obligatia completarii formularului "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania", care pleaca din tara pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive.

"Notificare privind indeplinirea conditiilor de rezidenta potrivit prevederilor art. 7 si art. 59 din Codul fiscal sau ale Conventiei de evitare a dublei impuneri, incheiata intre Romania si . . . . . . . . . ., de catre persoana fizica sosita in Romania si care are o sedere mai mare de 183 de zile"  si

"Notificare privind indeplinirea conditiilor de rezidenta potrivit prevederilor art. 7 si art. 59 din Codul fiscal sau ale Conventiei de evitare a dublei impuneri, incheiata intre Romania si . . . . . . . . . ., de catre persoana fizica plecata din Romania pentru o perioada mai mare de 183 de zile".

Fata de cheltionarele reglementate prin OMFP 74/2012, abrogat la data intrarii in vigoare a OMFP 1099, noile formulare vor putea fi depuse si prin mijloace electronice de transmitere la distanta, potrivit legii.

Persoanele fizice nerezidente sosite in Romania inainte de 1 ianuarie 2014 si care solicita eliberarea "Certificatului de rezidenta fiscala privind aplicarea Conventiei/Acordului de evitare a dublei impuneri dintre Romania si . . . . . . . . . ., pentru persoane fizice rezidente in Romania" au obligatia completarii formularului "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania" si sa faca dovada platii impozitului pe venit pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei, pentru categoriile de venituri supuse impozitului in Romania.

 


de Irina Dumitrescu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OMFP 1099rezidenta fiscalacertificatul de rezidenta fiscala183 zilechestionarul pentru stabilirea rezidentei


Data aparitiei: 08 August 2016

Votati articolul "Analiza zilei cu Irina Dumitrescu: Un nou ordin pentru reglementarea rezidentei in Romania a persoanelor fizice":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X