Ne oprim astazi asupra situatiei in care asociatul unic al unei firme crediteaza firma cu bani. Se va stabili, asadar, ce acte se vor intocmi in situatia amintita, precum si daca, in cazul in care creditarea se face in numerar, va fi nevoie sa intocmim pentru casierie dispozitia de plata/incasare sau chitanta.
De asemenea, vom vedea care va fi tratamentul fiscal-contabil aferent.
Pentru sumele puse la dispozitia societatii se va intocmi un contract de imprumut. Sumele incasate se vor inregistra in contabilitate in baza documentelor justificative, respectiv: dispozitie de incasare catre casierie (incasari in numerar), extras de cont bancar (incasari prin banca).
Conform Normei specifice de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile aprobata prin OMEF 3512/2008, acest formular serveste ca:
- dispozitie pentru casierie, in vederea achitarii in numerar a unor sume, potrivit dispozitiilor legale, inclusiv a avansurilor aprobate pentru cheltuieli de deplasare, precum si a diferentei de incasat de catre titularul de avans in cazul justificarii unor sume mai mari decat avansul primit, pentru procurare de materiale etc.;
- dispozitie pentru casierie, in vederea incasarii in numerar a unor sume care nu reprezinta venituri din activitatea de exploatare, potrivit dispozitiilor legale;

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Operare SAGA Exemple practice si recomandari
- document justificativ de inregistrare in registrul de casa si in contabilitate, in cazul platilor in numerar efectuate fara alt document justificativ.
Sumele puse la dispozitia societatii de catre asociat se vor inregistra in contabilitate cu ajutorul contului 455 "Sume datorate actionarilor/asociatilor":
5121/5311 = 455
"Conturi la banci in lei"/ "Sume datorate actionarilor/asociatilor"
"Casa in lei"