Analizam mai jos cazul unei entitati economice de interes local care are in administrare patrimoniu public (puncte termice, retele, centrale termice). Aceste imobilizari sunt inregistrate in conturi bilantiere, respectiv 212 = 1016.
Primaria localitatii, printr-o adresa, ii cere entitatii economice sa le scoata in afara bilantului si, conform OMFP 3055/2009, pct. 242, entitatea ar trebui sa le scoata in afara bilantului. Insa valoarea acestora este foarte mare si ii afecteaza entitatii situatiile financiare. Avand in vedere ca se apropie inventarierea si inchiderea de an, vom stabili cum ar trebui sa procedeze entitatea publica de interes local.
Conform pct. 242 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009, bunurile de natura patrimoniului public, primite in administrare, nu se evidentiaza in conturi bilantiere.
La cedarea bunurilor respective, entitatile care au evidentiate aceste bunuri in conturi de imobilizari, in corespondenta cu contul 1016 "Patrimoniul public", scot din evidenta imobilizarile prin diminuarea patrimoniului public, cu aprobarea organelor competente.
Asadar, conform acestor prevederi, bunurile de natura patrimoniului public care se primesc in administrare nu se inregistreaza in conturi bilantiere. Evidenta acestora se tine extracontabil.
Daca, insa, aceste bunuri sunt evidentiate in conturi de imobilizari (in corespondenta cu contul 1016 "Patrimoniul public"), reglementarile contabile stabilesc ca acestea se scot din evidenta la cedarea bunurilor, cu aprobarea organelor competente, prin diminuarea patrimoniului public.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro