Potrivit art. 67 alin (2) veniturile sub forma de dobanzi realizate incepand cu 1 iulie 2010 pentru depozitele la termen constituite, instrumentele de economisire dobandite, contractele civile incheiate se impun cu o cota de 16% din suma acestora, impozitul fiind final, indiferent de data constituirii raportului juridic.
Pentru veniturile sub forma de dobanzi, impozitul se calculeaza si se retine de catre platitorii de astfel de venituri la momentul inregistrarii in contul curent sau in contul de depozit al titularului, respectiv la momentul rascumpararii, in cazul unor instrumente de economisire.
Referinta din Codul Fiscal privind instrumentele juridice pe baza carora se poate efectua schimbul de informatii se refera la instrumentele incheiate intre Romania si alt stat.
Incepand cu data de 1 februarie 2013, pentru veniturile realizate sub forma de dobanzi la depozitele la vedere/conturi curente, la depozitele la termen, certificate de depozit si alte instrumente de economisire la banci si la alte institutii de credit autorizate si situate in Romania, platite intr-un stat cu care Romania nu are incheiat un instrument juridic in baza caruia sa se realizeze schimbul de informatii, se aplica o cota de impozit de 50%, indiferent de data constituirii raportului juridic.
In sensul art. 116 alin. (2) lit. c^1) din Codul fiscal, instrumentele juridice incheiate de Romania in baza carora se realizeaza schimbul de informatii reprezinta acordurile/conventiile bilaterale/multilaterale in baza carora Romania poate realiza un schimb de informatii care este relevant pentru aplicarea acestor prevederi legale.
In concluzie, pentru dobanzile platite in Romania se retine impozit de 16% de catre banca platitoare.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Pentru dobanzile platite in alt stat se pot aplica fie prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri, fie prevederile instrumentului juridic incheiat intre Romania si statul respectiv, in care se platesc dobanzile.
Raspuns oferit de www.portalcontabilitate.ro