email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Poate un PFA sa-si suspende activitatea daca are datorii?

PFAincetare activitatem declaratieformularprescriptiean fiscalcod fiscal


In ce priveste suspendarea activitatii de catre un PFA care inregistreaza datorii, mentionam ca dispozitiile legale nu reglementeaza cu precizie procedura de suspendare a activitatii PFA dupa cum este stabilita pentru societati in cadrul art. 237 din Legea nr. 31/1990, pentru suspendarea temporara a activitatii, din practica fiind necesara depunerea unei cereri de inregistrare de mentiuni la ONRC in acest sens in temeiul art. 21 din Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului, cu modificarile ulterioare.

Sub aspectul eventualelor restrictii, trebuie avute in vedere dispozitiile art. 20 alin. (1) din OUG nr. 44/2008 potrivit carora fara nici o alta restrictie PFA raspunde pentru obligatiile sale cu patrimoniul de afectatiune, daca acesta a fost constituit, si, in completare, cu intreg patrimoniul sau.

Asadar, suspendarea activitatii nu produce nici un efect in raport cu regimul juridic al creditorilor comuni sau bugetari care pot sa isi valorifice dreptul lor de creanta prin initierea procedurilor de executare silita pentru recuperarea sumelor cuvenite indiferent de desfasurarea sau nu in continuare a activitatii, in cadrul termenului de prescriptie.
 
Din punct de vedere fiscal, potrivit art. 82 alin. (8) din Codul fiscal, contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente care intra in suspendare temporara a activitatii, potrivit legislatiei in materie, au obligatia de a depune la organul fiscal competent o declaratie, insotita de documente justificative, in termen de 15 zile de la data producerii evenimentului, in vederea recalcularii platilor anticipate.

 Astfel, in conformitate cu prevederile instructiunilor de completare a formularului 220 - Declaratie privind venitul estimat/norma de venit aprobate prin OPANAF 184/2013, casuta 1 "Recalcularea platilor anticipate" se bifeaza in situatia contribuabililor care realizeaza venituri din activitati independente care intra in suspendare temporara a activitatii, potrivit legislatiei in materie. In vederea recalcularii platilor anticipate contribuabilii vor depune declaratia, insotita de documente justificative, in termen de 15 zile de la data producerii evenimentului.

Punctul 9 "Data suspendarii activitatii" din Sectiunea II "Date privind activitatea desfasurata" se completeaza data suspendarii activitatii de catre contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente care in cursul anului fiscal intra in suspendare temporara a activitatii, potrivit legislatiei in materie.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
PFAincetare activitatem declaratieformularprescriptiean fiscalcod fiscal


Data aparitiei: 24 Ianuarie 2014

Votati articolul "Poate un PFA sa-si suspende activitatea daca are datorii?":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 9 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X