La cea de-a zecea editie a Cartii Albe intitulata "Reconstruirea increderii", Consiliul Investitorilor Straini (FIC) a recomandat inasprirea pedepselor pentru evaziune fiscala. De asemenea, o alta recomandare e cea de publicare a unei liste cu acei contribuabili care au datorii la buget.
Reprezentantii investitorilor straini sunt de parare ca e mult mai eficienta concentrarea eforturilor asupra zonelor cu risc crescut si a contribuabililor din aceeasi categorie fata de abordarea agresiva pe care o au institutiile fata de contribuabilii de buna credinta.
"Evaziunea fiscala creeaza competitie neloiala, plasandu-i in dezavantaj pe contribuabilii care se conformeaza. FIC saluta si sustine eforturile continue ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) si MFP (Ministerul Finantelor Publice — n.r.) pentru a combate frauda si evaziunea fiscala. Cu toate acestea, inspectiile fiscale nu sunt intotdeauna concentrate in directia corecta astfel incat sa imbunatateasca gradul de colectare a impozitelor la bugetul statului, iar evaziunea fiscala care afecteaza atat impozitele directe, cat si pe cele indirecte, continua sa reprezinte o problema", se arata in documentul oficial, potrivit Agerpres.
De asemenea, acelasi document atrage atentia asupra imaginii pe care astfel de atitutidini o creeaza asupra Romaniei la nivel international, fapt care poate duce la deteriorarea relatiilor cu alte state.
"Consecintele imediate vor fi reducerea ISD in Romania, cu riscul ca pana si investitorii deja existenti pe piata autohtona sa isi reduca investitiile sau chiar sa paraseasca Romania", citeaza Agerpres.
Consiliul recomanda si crearea unui sistem IT public integrat care sa conecteze diferite autoritati (precum cele din domeniul fiscal, sanatate, administratie locala, cadastru sau instantele de judecata).
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Cartea Verde a Contabilitatii
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
"S-au evidentiat exemple concrete de imbunatatire a procesului de comunicare dintre comunitatea de afaceri si autoritatile statului, cum ar fi discutiile dintre reprezentantii FIC si cei ai Ministerului Finantelor Publice (MFP). Totusi, problema legislatiei care se aproba rapid inca persista, aceasta avand adesea un termen de notificare foarte scurt si lasand putin timp comunitatii de afaceri pentru a oferi comentarii intr-un mod eficient. De asemenea, interpretarea inspectorilor fiscali cu privire la prevederile fiscale existente se schimba adesea, iar noile interpretari se aplica retroactiv. Acest lucru inseamna ca regulile se schimba de o maniera impredictibila, chiar in timpul jocului", citeaza Agerprez Cartea Alba.