email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

FIC recomanda pedepse mai aspre pentru evaziune fiscala si o lista a contribuabililor cu datorii

evaziune fiscalaconsiliul investitorilor strainipedepseFICafacericartea alba

La cea de-a zecea editie a Cartii Albe intitulata "Reconstruirea increderii",  Consiliul Investitorilor Straini (FIC) a recomandat inasprirea pedepselor pentru evaziune fiscala. De asemenea, o alta recomandare e cea de publicare a unei liste cu acei contribuabili care au datorii la buget.

Reprezentantii investitorilor straini sunt de parare ca e mult mai eficienta concentrarea eforturilor asupra zonelor cu risc crescut si a contribuabililor din aceeasi categorie fata de abordarea agresiva pe care o au institutiile fata de contribuabilii de buna credinta.

"Evaziunea fiscala creeaza competitie neloiala, plasandu-i in dezavantaj pe contribuabilii care se conformeaza. FIC saluta si sustine eforturile continue ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) si MFP (Ministerul Finantelor Publice — n.r.) pentru a combate frauda si evaziunea fiscala. Cu toate acestea, inspectiile fiscale nu sunt intotdeauna concentrate in directia corecta astfel incat sa imbunatateasca gradul de colectare a impozitelor la bugetul statului, iar evaziunea fiscala care afecteaza atat impozitele directe, cat si pe cele indirecte, continua sa reprezinte o problema", se arata in documentul oficial, potrivit Agerpres.

De asemenea, acelasi document atrage atentia asupra imaginii pe care astfel de atitutidini o creeaza asupra Romaniei la nivel international, fapt care poate duce la deteriorarea relatiilor cu alte state.

"Consecintele imediate vor fi reducerea ISD in Romania, cu riscul ca pana si investitorii deja existenti pe piata autohtona sa isi reduca investitiile sau chiar sa paraseasca Romania", citeaza Agerpres.

Consiliul recomanda si crearea unui sistem IT public integrat care sa conecteze diferite autoritati (precum cele din domeniul fiscal, sanatate, administratie locala, cadastru sau instantele de judecata).

"S-au evidentiat exemple concrete de imbunatatire a procesului de comunicare dintre comunitatea de afaceri si autoritatile statului, cum ar fi discutiile dintre reprezentantii FIC si cei ai Ministerului Finantelor Publice (MFP). Totusi, problema legislatiei care se aproba rapid inca persista, aceasta avand adesea un termen de notificare foarte scurt si lasand putin timp comunitatii de afaceri pentru a oferi comentarii intr-un mod eficient. De asemenea, interpretarea inspectorilor fiscali cu privire la prevederile fiscale existente se schimba adesea, iar noile interpretari se aplica retroactiv. Acest lucru inseamna ca regulile se schimba de o maniera impredictibila, chiar in timpul jocului", citeaza Agerprez Cartea Alba.

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
evaziune fiscalaconsiliul investitorilor strainipedepseFICafacericartea alba


Data aparitiei: 28 Mai 2015

Votati articolul "FIC recomanda pedepse mai aspre pentru evaziune fiscala si o lista a contribuabililor cu datorii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Venituri din activitati independente in 2024: obligatii fiscale si 3 exemple practice

    • AJFP Dambovita a elaborat un material informativ cu privire la veniturile din activitati independente. Vom prezenta in continuare modul de impozitare a acestor venituri si 3 exemple practice. Definire venituri din activitati independente Veniturile din activitati independente: 1. Pot fi realizate independent si/sau in asociere (IF). 2. Cuprind activitati de productie, comert, servicii, precum si profesiile libe...» citeste mai departe aici

  • Formularul 100: Cum se declara Impozitul Minim pe Cifra de Afaceri (IMCA) pentru trimestrul I

    • Potrivit art. 18^1 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, contribuabilii, altii decat cei prevazuti la art. 15, care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care in anul de calcul determina un impozit pe profit, cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul, mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit p...» citeste mai departe aici

  • Numerarul din casierie: care sunt amenzile pentru depasirea plafonului de 50.000 lei

    • Potrivit prevederilor de la art. 4 ind. 2 din Legea 70/2015, sumele in numerar aflate in casieria persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) nu pot depasi, la sfarsitul fiecarei zile, plafonul de 50.000 lei. Sumele in numerar care depasesc plafonul se depun in conturile bancare ale acestor persoane in termen de doua zile lucratoare.Prin exceptie de la alin. (1), se admite depasirea acestui plafon numai cu sumele aferente platii salariilor si a altor drepturi de personal, precum si a al...» citeste mai departe aici

  • Declaratia 101 si Impozitul pe Profit: Aspecte care necesita o atentie sporita!

    • Va reamintim ca pana la 26 iunie 2024 trebuie sa depuneti declaratia D101 privind impozitul pe profit! Este o obligatie careia trebuie sa ii acordati atentie maxima, in contextul in care Codul fiscal a fost modificat, incepand cu 1 ianuarie, prin mai multe acte normative, cu impact direct asupra modului de completare a acestui formular. Expertul contabil Vera Constantin v-a pregatit o lucrare completa, care prezinta pas cu pas modul de completare a D101, dar si stud...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X