Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Reevaluari succesive. Cum facem amortizarea calculata pe baza costului initial?

Data aparitiei: 07 Mai 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Reevaluari succesiveamortizarecostul initialachizitiicontul 1065rezervevaloarea rezervei


Potrivit Ordinului 3055/2009, art. 124, pct. 3, surplusul din reevaluare inclus in rezerva din reevaluare este capitalizat prin transferul direct in rezerve (contul 1065 - Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare), atunci cand acest surplus reprezinta un castig realizat.

Cu toate acestea, o parte din castig poate fi realizat pe masura ce activul este folosit de entitate. In acest caz, valoarea rezervei transferate este diferenta dintre amortizarea calculata pe baza valorii contabile reevaluate si valoarea amortizarii calculate pe baza costului initial al activului."

Societatea care ne intereseaza in cadrul analizei noastre are cladiri achizitionate din 1980, reevaluate de mai multe ori de-a lungul timpului. Vom vedea, in situatia aceasta, care va fi "amortizarea calculata pe baza costului initial al activului".


Costul initial al activului este costul cu care cladirile au fost evaluate si inregistrate in contabilitate la data intrarii in entitate (la data achizitionarii), respectiv costul de achizitie determinat conform pct. 50 alin. 1 lit. a, pct. 51 alin. 1 si pct. 105 alin. 1 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a CEE, aprobate prin OMFP 3055/2009.

Pentru determinarea amortizarii aferente costului initial, trebuie departajata mai intai valoarea actuala de inregistrare in contabilitate a cladirilor (soldul debitor al contului 212 "Constructii") in costul initial si suma reevaluarilor evidentiate in contabilitate de-a lungul timpului (care ar trebui sa se regaseasca in soldurile conturilor 105 - partea de reevaluare necapitalizata si 1065 – partea de reevaluare capitalizata pentru constructiile existente in patrimoniu, nu si pentru cele deja instrainate).

Ulterior, tinand cont de cat s-a amortizat din cladiri, se poate calcula si partea de amortizare aferenta costului initial si partea de amortizare aferenta reevaluarilor.

Bineinteles, demersul este extrem de laborios, avand in vedere perioada de timp ce trebuie analizata, numeroasele reevaluari si modificarile reglementarilor contabile in privinta tratamentului contabil aplicat reevalarilor.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X