email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Calcul impozit pe cladiri. MFP face unele precizari

calcul impozit pe cladiriproiectul noului Cod fiscalvaloarea de piataimpozitul pe cladiri

Biroul de Presa al Ministerului Finantelor Publice a transmis recent un comunicat prin care a adus mai multe informatii referitoare la propunerile din proiectul noului Cod fiscal referitoare la modalitatea de calcul a impozitul pe cladiri, terenuri si mijloace transport:

Se explica astfel ca proiectul noului Cod fiscal aflat acum in dezbatere publica instituie un nou sistem de calcul al impozitului pe cladiri, in functie de destinatia cladirii (rezidentiala sau nerezidentiala) si de personalitatea juridica a proprietarului.

    Reglementarile propuse in proiectul de act normativ tin cont de recomandarile formulate de expertii misiunii FMI de asistenta tehnica din septembrie 2013 si de expertii Bancii Mondiale, recomandari incluse in Scrisoarea de intentie aprobata prin lege de Parlament si promulgata de presedintele Romaniei.

    Prin schimbarile aduse modalitatii de calcul a impozitului pe cladiri, Ministerul Finantelor Publice raspunde solicitarilor mediului de afaceri si recomandarilor FMI, care au sustinut introducerea unui sistem de calcul unitar pentru cladirile utilizate in scop nerezidential, de persoanele fizice si de persoanele juridice, si promoveaza un tratament corect pentru mediul de afaceri.

    Astfel, in forma actuala a proiectului noului Cod fiscal aflata in dezbatere publica, sunt incluse urmatoarele propuneri privind calculul impozitului pe cladire:

    In cazul cladirilor proprietate a persoanelor fizice:

    Pentru suprafetele cladirilor folosite in scop rezidential, precum si pentru suprafetele cladirilor-anexa, se mentine sistemul actual de stabilire a impozitul pe cladiri, prin aplicarea unui procent de 0,1% la valoarea impozabila, determinata pe baza suprafetei construite desfasurate, de tipul cladirii, rangul si zona in cadrul localitatii unde este amplasat imobilul.

    Comparativ cu prevederile incluse in Codul fiscal aflat in vigoare, in proiectul noului Cod fiscal s-a renuntat la aplicarea coeficientului de corectie inclus in sistemul de calcul al impozitului pentru cladiri datorat de persoanele fizice, din doua considerente:

    Mutarea accentului in ceea ce priveste sistemul de calcul al impozitului pe cladire de pe valoarea de inventar, pe valoarea de piata, element care sta la baza sistemelor fiscale moderne, nu permite aplicarea de astfel de corectii in cazul persoanelor juridice si persoanelor fizice ce detin cladiri folosite in scop nerezidential.

    Mentinerea coeficientului de calcul doar pentru persoanele fizice, nu si pentru persoanele juridice, avand in vedere schimbarea sistemului de calcul in functie de destinatia cladirii (rezidentiala sau nerezidentiala) si de personalitatea juridica a proprietarului, ar fi generat incalcarea principiului neutralitatii.

    Pentru suprafetele cladirilor folosite in scop nerezidential, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote asupra valorii impozabile a cladirii, dupa cum urmeaza:

-        intre 0,25% - 1,50%, inclusiv, daca valoarea impozabila reiese dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat sau

-        2% asupra valorii impozabile determinata pe baza suprafetei, similar cladirilor rezidentiale,daca valoarea impozabila nu rezulta dintr-un raport de evaluare.

    Prin modificarea modalitatii de calcul a impozitului pentru cladirile proprietate a persoanelor fizice, cladiri folosite in scop comercial, se doreste eliminarea tratamentului fiscal discriminatoriu intre persoane fizice si juridice care folosesc o cladire in acelasi scop, respectiv realizarea unei activitati economice.

    In cazul cladirilor proprietate a persoanelor juridice:

    In scopul determinarii impozitului pe cladiri la persoane juridice, in noul proiect de Cod fiscal se elimina obligativitatea de inregistrare in contabilitate a valorii rezultate din rapoartele de evaluare ale cladirilor.

    Astfel, valoarea impozabila va fi, dupa caz:

-    ultima valoare impozabila inregistrata in evidentele organului fiscal;

-    valoarea rezultata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat in conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate in vigoare la data evaluarii;

-        valoarea finala a lucrarilor de constructii, in cazul cladirilor noi, construite in cursul anului fiscal anterior;

-        valoarea cladirilor care rezulta din actul prin care se transfera dreptul de proprietate, in cazul cladirilor dobandite in cursul anului fiscal anterior.

    Cota impozitului pe cladiri va fi:

-        0,1% pentru cladirile rezidentiale;

-        intre 0,25-1,50% pentru cladirile nerezidentiale;

-        intre 5%-10% pentru cladirile a caror valoare nu a fost actualizata in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinta.

    Noul proiect al Codului fiscal mentine valoarea reevaluata la impunerea cladirilor rezidentiale proprietate a persoanelor juridice si nu valoarea impozabila determinata pe baza tipului cladirii, rangului si zonei localitatii, din doua considerente:

    Pe termen lung, valoarea de piata trebuie generalizata atat la persoanele fizice, cat si la persoanele juridice, in functie de destinatia cladirii;

    in prezent, persoanele juridice utilizeaza o valoare reevaluata si orice alta metoda de determinare a bazei impozabile ar reprezenta un regres fata de ipoteza anterioara.

    Referitor la impozitul pe mijloacele de transport si impozitul pe teren, in proiectul noului Cod fiscal, aflat acum in dezbatere publica, se mentin actualele prevederi din Codul fiscal aflat in vigoare, in conditiile in care consiliile locale vor pastra actualele cote de impozite si taxe locale.

    Aceste propuneri se regasesc in proiectului noului Cod fiscal aflat in dezbatere publica.

    Dupa cum am anuntat deja, Ministerul Finantelor Publice va continua amplul proces de dezbatere publica asupra proiectelor noului Cod fiscal si al Codului de procedura fiscala.

    In urmatoarele luni, cele doua proiecte de acte normative vor fi supuse unei ample consultari publice cu reprezentantii mediului de afaceri, mediului academic, structurilor asociative, partenerilor sociali, ai tuturor factorilor interesati. De asemenea, vor continua consultarile interministeriale.

    Ministerul Finantelor Publice va analiza propunerile pe care le va primi in procesul de consultare publica, si, in functie de rezultatul analizei, proiectele aflate acum in dezbatere publica vor fi modificate. De asemenea, vor putea surveni modificari si in cursul dezbaterilor care vor avea loc, ulterior, la nivelul Guvernului si Parlamentului.

Sursa: MFP

de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
calcul impozit pe cladiriproiectul noului Cod fiscalvaloarea de piataimpozitul pe cladiri


Data aparitiei: 30 Iulie 2014

Votati articolul "Calcul impozit pe cladiri. MFP face unele precizari":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X