Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Va fi impus firmelor impozitul pe cladire calculat la valoarea pietei, nu de inventar

Data aparitiei: 29 Iulie 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Impozitul pe cladirevaloarea pieteiinventarvaloarea impozabilaraport de evaluarenoul cod fiscalevaluator autorizat

Modul de calcul al impozitului pe cladirile detinute de firme, actualmente stabilit in functie de valoarea contabila, urmeaza sa tina cont de valoarea cladirii rezultata dintr-un raport de evaluare, similara valorii de piata.


Astfel, suma pe care o vor datora firmele pentru cladirile detinute urmeaza sa creasca, anunta Mediafax, care explica faptul ca in prezent,  pentru persoanele juridice, impozitul pe cladiri este calculat prin raportare la valoarea de inventar a imobilului respectiv, reprezentand valoarea de intrare a cladirii in patrimoniu, inregistrata in contabilitatea proprietarului.


Sursa de mai sus citeaza astfel ultima forma a Codului fiscal si anunta "intentia Guvernului de a schimba criteriul de raportare si de a lua in calcul doar la valoarea de piata a cladirii, pentru majorarea veniturilor astfel atrase din aceasta sursa".


Guvernul motiveaza aceasta modificare prin faptul ca in acest moment  "valoarea impozabila a cladirilor persoanelor juridice este cea inregistrata in contabilitatea acestora, insa aceasta poate fi substantial diferita de valoarea reala a cladirii, in functie de metoda contabila folosita".

Impozitul pe cladiri

Documentul citat de Mediafax releva astfel ca "Pentru a avea o abordare unitara, se renunta la calcularea impozitului bazat pe valoarea contabila si se va lua in considerare valoarea cladirii rezultata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat".


Prin urmare, se stabileste ca valoarea impozabila de la 31 decembrie a anului anterior celui pentru care este datorat impozitul va fi, dupa caz, ultima valoare impozabila inregistrata in evidentele organului fiscal, valoarea rezultata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat, valoarea finala a lucrarilor de constructii, in cazul cladirilor noi, construite in cursul anului fiscal anterior sau valoarea cladirilor care rezulta din actul prin care este transferat dreptul de proprietate, in cazul cladirilor dobandite in cursul anului fiscal anterior.


De asemenea, noteaza Mediafax, pentru cladirile rezidentiale aflate in proprietatea firmelor, impozitul pe cladiri va reprezenta 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, iar pentru cladirile nerezidentiale impozitul va fi cuprins intre 0,25% - 1,50% din valoarea impozabila a cladirii, calculata insa dupa noul criteriu.


Retinem ca in cazul in care valoarea impozabila a cladirilor nu a fost actualizata in ultimii trei ani anteriori anului fiscal de referinta, pe baza unui raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat, cu exceptia cladirilor care apartin persoanelor fata de care a fost pronuntata o hotarare definitiva de declansare a falimentului, cota de impozit va fi cuprinsa intre 5% - 10% din valoarea impozabila, anunta sursa.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X