In analiza urmatoare, in cursul lunii iulie are loc cesiunea partilor sociale ale asociatului unic persoana fizica catre trei persoane juridice, acestea avand asociati unici persoane fizice si care cesioneaza parti din capitalul social catre societatea initiala.
Toate cele trei PJ detin procente din capitalul social al fiecareia cu procente peste 30%. Societatea a achitat contravalorea partilor sociale catre fostii asociati persoane fizice conform contractelor de cesiune parti in data de 30.07.2014. Stabili care sunt inregistrarile contabile de efectuat.
Cesionarea de catre asociatul in societatea dvs. a partilor sociale pe care le detine nu genereaza in contabilitatea societatii dvs. nicio inregistrare. Se modifica doar structura actionariatului.
Cumpararea de parti sociale de catre societatea dvs. (atentie : de catre societate si nu de catre asociatul unic) de la cele 3 persoane juridice reprezinta o investitie si se reflecta in contabilitate astfel :
263"Interese de participare" = 269"Varsaminte de efectuat pentru imobilizari financiare"
Utilizam contul 263 deoarece procentul din capitalul celorlalte PJ detinut este mai mare de 20%.
Daca pretul de cumparare este mai mare decat valoarea nominala, atunci pentru diferenta in plus se va retine impozit la sursa (conform art. 66 din Codul fiscal):
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Manual de politici contabile - Stick USB
269"Varsaminte de efectuat pentru imobilizari financiare" = 446"Alte impozite si taxe"
Plata impozitului : 446 = 5121
Plata partilor sociale : 269 = 5121.
Impozitul retinut se va declara in declaratia 100 pana pe 25 ale lunii urmatoare tranzactiei si in declaratia 205 ce se va depune anul urmator.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro