In situatia urmatoare, constatam cum se va proceda in cazul in care, din anii precedenti exista piedere fiscal, iar in primul trimestru al anului urmator rezulta profit fiscal. Vom vedea daca acest profit se declara si se plateste, reglandu-se la sfarsitul anului prin declaratia 101 sau daca se tine cont de pierederea din urma si se declara 0, neplatindu-se nimic.
Trimestrial, la fiecare termen de declarare si plata a impozitului pe profit veti tine cont de pierderea fiscala inregistrata si declarata in anul anterior prin Declaratia 101, urmand evident sa tineti cont de aceasta si sa o reluati si in Declaratia 101 intocmita pentru anul 2014.
Asadar, daca in trimestrul I ati inregistrat profit fiscal, iar pierderea fiscala a fost mai mare decat profitul fiscal aferent Trim. I , atunci nu veti datora impozit pe profit si veti declara pe zero in Declaratia 100. La fel, veti face analiza si in trimestrele urmatoare, si veti impozita doar diferenta rezultata intre profitul fiscal si pierderea fiscala.
In acest sens sunt prevederile art. 26 alin.1 din Codulfiscal, redat mai jos:
"ART. 26 Pierderi fiscale
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Manual de politici contabile - Stick USB
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
(5) Pierderea anuala, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii acestora."
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro