Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Stiati ca reducerea CAS se aplica si PFA-urilor?

Data aparitiei: 21 Octombrie 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Reducerea CAScotecontributii socialecota individualalegea 123/2014art 296

Incepand cu 1 octombrie 2014 se aplica noile cote de CAS, reduse prin Legea 123/2014. Astfel, a fost modificat art. 296^18 alin. (3) care stabileste ca obligatii de plata retinute din venituri urmatoarele: cota integrala, pentru contributia de asigurari sociale, corespunzatoare conditiilor normale de munca, potrivit legii; cota individuala, pentru contributia de asigurari sociale de sanatate.  Astfel, se aplica si pentru PFA cotele care se aplica persoanelor care obtin venituri din salarii.


Nota!  Art.296^26 nu a fost modificat, fiind facuta trimitere catre art.296^18 din Codul fiscal, modificat prin Legea 123/2014. Reducerea CAS se aplica astfel si persoanelor fizice autorizate (PFA) care obtin venituri din activitati independente si care au, totodata, obligatia de a plati contributii de asigurari sociale.
 
Noile cote stabilite de lege se vor aplica incepand cu data amintind atat pentru firme, cat si in cazul persoanelor fizice autorizate (PFA).

Noile cote CAS valabile din 1 octombrie 2014 sunt urmatoarele:

-    26,3% pentru conditii normale de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 15,8% pentru contributia datorata de angajator;

-    31,3% pentru conditii deosebite de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 20,8% pentru contributia datorata de angajator;

-    36,3% pentru conditii speciale de munca si pentru alte conditii de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 25,8% pentru contributia datorata de angajator.

De asemenea, conform art.296^21 - Contribuabili (Codul fiscal), urmatoarele persoane au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, dupa caz:

a) intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale;

b) membrii intreprinderii familiale;

c) persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;

d) persoanele care realizeaza venituri din profesii libere;

e) persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla;

f) persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului, din activitati de natura celor prevazute la art. 52 alin. (1), precum si cele care realizeaza venituri din asocierile fara personalitate juridica prevazute la art. 13 lit. e);

g) persoanele care realizeaza venituri din activitatile agricole prevazute la art. 71 alin. (1);

h) persoanele care realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 71 alin. (2) si (5);

i) persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor.

(2) Persoanele prevazute la alin. (1) datoreaza contributii sociale obligatorii pentru veniturile realizate, numai daca aceste venituri sunt impozabile potrivit prezentului cod.

In plus, conform prevederilor cuprinse la art.296^26, COTELE DE CONTRIBUTIE pentru contribuabilii prevazuti la art. 296^21 sunt cele prevazute la art. 296^18 alin. (3), respectiv:

a) cota integrala, pentru contributia de asigurari sociale, corespunzatoare conditiilor normale de munca, potrivit legii;

b) cota individuala, pentru contributia de asigurari sociale de sanatate.

Alineatul (2) mentioneaza ca acei contribuabili cu regim de retinere la sursa a impozitului pe venit datoreaza contributia individuala de asigurari sociale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X