Potrivit unui nou proiect, din 2015 mai multe facilitati reprezentand scutiri privind raportarea financiara se vor aplica si microintreprinderior.
Aceste modificari incluse intr-un nou proiect care ar putea fi aprobat de Guvern stabilesc abrogarea dispozitiilor care stabilesc, potrivit HotNews.ro, ca firmele care in exercitiul financiar precedent au inregistrat cifra de afaceri neta sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro si totalul activelor sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro pot opta pentru un sistem simplificat de contabilitate.
Astfel, in Nota de fundamentare a proiectului, se mentioneaza:
"Se apreciaza ca, spre deosebire de numarul redus de operatori economici care au ales sa faca uz de sistemul simplificat de contabilitate, in baza preluarii microregimului prevazut de Directiva pentru aceasta categorie de entitati, acestea vor beneficia in numar mult mai mare de avantajele scutirilor si simplificarilor introduse la nivel comunitar.
Astfel, ca rezultat al transpunerii viitoare a Directivei, sfera entitatilor care vor intocmi situatii financiare anuale in sistem simplificat se va extinde. Fata de cerintele actuale in functie de care se poate aplica sistemul simplificat de contabilitate (acesta aplicandu-se de persoanele care in exercitiul financiar precedent au inregistrat cifra de afaceri neta: sub 35.000 euro si totalul activelor: sub 35.000 euro), criteriile care definesc microintreprinderile sunt mult mai mari.
Potrivit estimarilor efectuate pe baza datelor aferente exercitiului financiar al anului 2013 si folosind noile criteii stabilite de Directiva 2013/34/UE a Parlamentului European si a Consiliului, un numar de 608.300 de entitati se vor incadra in categoria microintreprinderilor".

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
Prin urmare, din 2015, microintreprinderile beneficiaza de avantajele unei raportari financiare simplificate, explica aceeasi sursa, prin comparatie cu cele 12.900 de entitati care au optat pentru sistemul simplificat de contabilitate prevazut de actuala legislatie nationala.
Totodata, retinem ca raportarea financiara specifica microintreprinderilor, prevazuta de Directiva, este asemanatoarei cu raportarea financiara in conditiile sistemului simplificat de contabilitate, pentru aplicarea caruia operatorii economici au avut posibilitatea de a opta (componentele situatiilor financiare anuale presupun in ambele cazuri intocmirea unui bilant simplificat/prescurtat si a unui cont simplificat/prescurtat de profit si pierdere, fara obligatia ca acestea sa intocmeasca note explicative).
Potrivit documentului citat de HotNews.ro, "se impune abrogarea articolelor din actuala lege a contabilitatii, prin care in anul 2011 s-a introdus sistemul simplificat de contabilitate. Se introduce posibilitatea optarii pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic si de catre persoanele nou-infiintate, prevazute la art. 27 alin. (3) din lege Conform proiectului de ordin, acest sistem include un bilant prescurtat si un cont prescurtat de profit si pierdere, ambele componente ale situatiilor financiare anuale cuprinzand informatiile minime care trebuie prezentate conform normelor europene".