In ce priveste veniturile din pensii, retinem ca reprezinta sume primite ca pensii de la fondurile infiintate din contributiile sociale obligatorii facute catre un sistem de asigurari sociale, inclusiv cele din fonduri de pensii facultative si cele finantate de la bugetul de stat.
Venituri neimpozabile
Nu sunt venituri impozabile veniturile din pensii realizate de catre persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat.
Stabilirea venitului impozabil lunar din pensii
Venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin deducerea din venitul din pensie, in ordine, a urmatoarelor:
contributii sociale obligatorii calculate, retinute si suportate de persoana fizica;
suma neimpozabila lunara de 1.000 lei;
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
SAF-T pentru Contribuabili Mici
deducerea speciala pentru credite.
Deducerea speciala pentru credite se acorda si in cazul mostenitorilor care au preluat contractele de credite restructurate, precum si garantilor care au preluat prin novatie credite restructurate si care realizeaza venituri din pensii, in situatia in care sunt indeplinite conditiile de acordare a facilitatii.
Acordarea deducerii speciale pentru credite in cazul contribuabililor care obtin venituri din pensii
Deducerea speciala pentru credite se acorda pentru persoanele fizice care realizeaza un venit brut lunar din pensii la locul desemnat pentru acordarea deducerii speciale pentru credite, de pana la 2.200 lei, inclusiv, in fiecare luna a perioadei impozabile in care se acorda deducerea si care indeplinesc cumulativ conditiile de la art. 56^1 alin. (5) lit. a) si b) din Codul fiscal.
Deducerea speciala pentru credite nu se mai acorda incepand cu luna in care contribuabilul realizeaza venituri brute din pensii, mai mari de 2.200 lei/luna, la locul desemnat pe parcursul derularii contractului supus restructurarii, pentru perioada respectiva sau pentru perioada in care platile nu au fost efectuate conform graficului stabilit de imprumutator dupa restructurarea creditului.
Deducerea se acorda lunar, dupa incheierea perioadei de diminuare a ratei, in perioada prevazuta la art. 56^1 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal, si reprezinta rata din aceasta perioada, dar nu mai mult de 900 lei/luna.
Prevederile art. 56^1 alin. (9) se aplica in mod corespunzator si in cazul contribuabililor care realizeaza venituri din pensii.
Obligatiile privind acordarea deducerii speciale pentru credite prevazute la art. 56^1 alin. (10)-(12) stabilite in sarcina angajatorilor revin platitorilor de venituri din pensii.
Acordarea deducerii speciale pentru credite in cazul contribuabililor care obtin venituri din pensii si din salarii
In cazul in care contribuabilul realizeaza venituri atat din pensii, cat si din salarii, deducerea speciala pentru credite se acorda la stabilirea bazei impozabile pentru venitul realizat de la o singura sursa desemnata de contribuabil.
In cazul in care contribuabilul realizeaza venituri din pensii din mai multe surse de venit, deducerea speciala pentru credite se acorda la stabilirea bazei impozabile pentru venitul realizat de la o singura sursa desemnata de contribuabil.
Contribuabilii au obligatia sa instiinteze platitorul de venit desemnat in vederea acordarii deducerii speciale pentru credite, prin depunerea unei declaratii pe propria raspundere, ca nu beneficiaza de deducerea respectiva la determinarea bazei impozabile pentru alte venituri realizate din salarii sau pensii.
Retinerea impozitului din venitul din pensii
Orice platitor de venituri din pensii are obligatia de a calcula lunar impozitul aferent acestui venit, de a-l retine si de a-l vira la bugetul de stat.
Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de impunere de 16% asupra venitului impozabil lunar din pensii.
Impozitul calculat se retine la data efectuarii platii pensiei si se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se face plata pensiei.
Impozitul retinut este impozit final al contribuabilului pentru veniturile din pensii.
In cazul unei pensii care nu este platita lunar, impozitul ce trebuie retinut se stabileste prin impartirea pensiei platite la fiecare din lunile carora le este aferenta pensia.
Drepturile de pensie restante se defalcheaza pe lunile la care se refera, in vederea calcularii impozitului datorat, retinerii si virarii acestuia.
Veniturile din pensiile de urmas vor fi individualizate in functie de numarul acestora, iar impozitarea se va face in raport cu drepturile cuvenite fiecarui urmas.
In cazul veniturilor din pensii si/sau al diferentelor de venituri din pensii stabilite pentru perioade anterioare, conform legii, impozitul se calculeaza asupra venitului impozabil lunar si se retine la data efectuarii platii, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare la data platii si se vireaza pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-au platit.
Venitul din pensii se determina de catre platitor pentru drepturile cu titlu de pensie prevazute la art. 68 din Codul fiscal.
Incepand cu 1 ianuarie 2008, impozitul lunar aferent venitului din pensii se calculeaza prin aplicarea cotei de impunere de 16% asupra venitului impozabil lunar din pensii determinat prin deducerea din venitul din pensii, in ordine, a urmatoarelor:
a contributiilor obligatorii calculate, retinute si suportate de persoana fizica; si
a unei sume neimpozabile lunare de 1.000 lei.
Drepturile primite in conformitate cu prevederile Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare, reprezinta venituri din pensii.
La stabilirea venitului impozabil lunar pentru sumele primite ca plata unica potrivit Legii nr. 411/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se va acorda un singur plafon neimpozabil de 1.000 lei de la fiecare fond de pensii.
La stabilirea venitului impozabil lunar pentru sumele primite ca plati esalonate in rate, in conformitate cu prevederile Legii nr. 411/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se va acorda un singur plafon neimpozabil de 1.000 lei aferent ratei lunare de la fiecare fond de pensii.
Diferentele de venituri din pensii primite de la acelasi platitor si stabilite pentru perioadele anterioare se impoziteaza separat fata de drepturile de pensie ale lunii curente, prin aplicarea cotei de impozit asupra venitului impozabil lunar din pensii.
Venitul lunar din pensii se stabileste prin deducerea din suma totala, reprezentand diferentele de venituri din pensie, a plafonului neimpozabil lunar de 1.000 lei si a contributiilor obligatorii.
Impozitul pe veniturile din pensii se calculeaza, se retine lunar de catre administratorii fondurilor de pensii si se vireaza de catre unitatile platitoare ale acestor venituri pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se face plata pensiilor, la organul fiscal in a carui raza isi au sediul platitorii de venituri.
Eventualele sume reprezentand impozit pe veniturile din pensii, retinute, dar nedatorate la bugetul de stat, se vor regulariza prin diminuarea viramentelor efectuate cu ocazia platilor din luna urmatoare.
Impozitul pentru venituri din pensii se retine si se vireaza integral la bugetul de stat.
Sursa: asistenta-contribuabili.ro