In cazul urmator, avem ca exemplu o firma de consultanta care doreste sa se inscrie in Registrul operatorilor intracomunitari. Asociatul este cetatean german. Firma are un contract de comodat pentru sediu. Se depune la ANAF documentatia pentru inscrierea in ROI.
Dupa cateva zile de la primirea documentatiei, institutia comunica firmei faptul ca nu poate sa inscrie firma deoarece asociatul unic administrator in acelasi timp nu are CNP. Se mentioneaza ca a fost eliberat de la politie certificatul judiciar fara a fi solicitat CNP-ul asociatului, fapt care il obliga pe asociat sa elibere permis de locuire in Romania.
Potrivit prevederilor OPANAF 2101/2010 in situatia in care se solicita inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari a unei societati comerciale reglementate de Legea nr. 31/1990 privind societatile, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cererea de inregistrare prevazuta la pct. 2.(1) se depune insotita de urmatoarele documente:
- certificatele de cazier judiciar eliberate de autoritatile competente din Romania ale administratorilor, in cazul societatilor pe actiuni, inclusiv al celor in comandita pe actiuni;
- certificatele de cazier judiciar eliberate de autoritatile competente din Romania ale administratorilor si ale asociatilor care detin minimum 5% din capitalul social al societatii, in cazul celorlalte forme de societati comerciale;
- certificatul constatator emis de oficiul registrului comertului din care sa rezulte repartizarea capitalului social intre asociati, valabil la data depunerii cererii.
in ordinul mentionat este prezentat atat formularul 095 Cerere de inregistrare in/radiere din registrul operatorilor intracomunitari cat si Anexa la aceasta cerere.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
In Anexa sunt cuprinse datele de identificare ale administratorilor si asociatilor, inclusiv codul de identificare fiscala.
Potrivit art. 72 din Codul de procedura fiscala orice persoana sau entitate care este subiect intr-un raport juridic fiscal se inregistreaza fiscal primind un cod de identificare fiscala.
Pentru persoanele fizice care nu detin cod numeric personal, codul de identificare fiscala este numarul de identificare fiscala atribuit de organul fiscal.
Pentru persoanele care nu detin CNP si realizeaza numai venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului, iar impozitul retinut este final, atribuirea NIFului se poate face de organul fiscal la solicitarea platitorului de venit.
Avand in vedere ca persoana fizica avand calitatea de asociat va putea obtine din Romania venituri cel putin sub forma de dividende, care sunt subiectul impunerii la sursa, consider ca este necesara solicitarea obtinerii unui numar de inregistrare fiscala pentru asociatul nerezident, pentru a putea fi completat pe cererea de inregistrare si anexa aferenta.
Actele necesare pentru eliberarea codului NIF pentru persoanele fizice straine fara domiciliu in Romania sunt:
- Formularul 030 "Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice straine"
- Pasaport – xerocopie
- Contract de mandat sau Procura speciala, prin care se desemneaza reprezentantul fiscal, insotit de Declaratia pe propria raspundere a mandatarului, prin care acesta accdepta Contractul de mandat, incheiat in forma scrisa si autentificat de un notar public.
- Buletin/Carte de identitate al reprezentantului fiscal - xerocopie.
- Dovada de sediu pentru persoana straina fara domiciliu in Romania – xerocopie.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro