Proiectul Codului de Procedura fiscala propune masuri drastice in urma carora nenumarate afaceri risca sa se inchida. O astfel de masura e cea prin care impozitele depistate la control vor fi penalizate cu pana la 40% anual/
In plus, se penalizeaza nedeclararea obligatiilor fiscale, fapt care, alaturi de de dobanzile si penalitatile de intarziere, duce la o supraimpozitare de circa 40%, potrivit Capital.ro.
Pentru aceeasi sursa, in ce priveste aceasta penalizare, Sorin Istrate, Managing Partner, Contexpert, a declarat:
"Sumele stabilite suplimentar de organele de control se vor supraimpozita. De exemplu, daca vin in control si stabilesc o diferenta suplimentara de impozit pe profit de 100.000 lei, iar suma declarata initial de contribuabil a fost de 490.000 lei, se vor plati dobanzi si penalitati de intarziere 14,6% pe an (14.600 lei) si penalitate de nedeclarare de 25% (25.000 lei). Prin urmare, intr-un singur an suma platita pentru nedeclararea celor 100.000 lei va ajunge la 39.600 lei, adica 39,6% din suma nedeclarata", explica Sorin Istrate, Managing Partner, Contexpert.
Sursa aminteste ca proiectul prezinta masura ca fiind una destinata stimularii nivelului de conformare in ce priveste depunerea declaratiilor corecte la termen si plata sumelor in intervalul stabilit.
Mediul de afaceri raspunde insa vehement si atrage atentia asupra modului in care se deruleaza controalele. In aceasta privinta, Emanuel Bancila, director executiv E&Y, citat de Capital.ro, a precizat:
"Penalitatea de nedeclarare este o ipoteza legala criticabila. Orice impunere suplimentara are la baza, implicit, nedeclararea cu titlu de impozit a respectivelor sume, dar nu se poate face distinctie intre intentie si eroare".
Mediul de afaceri atrage atentia asupra lipsei de proceduri din noile coduri, precizand ca acestea nu au fost refacute, ci doar reformulare. Prevederile nu sunt clare, iar controalele nu garanteaza, nici in prezent, "echitatea de tratament si un raport echilibrat cu administratia fiscala", spun sursele.
In plus, informeaza Capital.ro, rapoartele Curtii de Conturi au aratat de-a lungul timpului ca analiza de risc a contribuabililor, esantionarea pentru control, metodologia si procedurile sunt neunitare si lipsite de obiectivitate.
"In practica, lipsa de procedurizare si de unificare a practicilor de control ii fac pe inspectori suverani. Au interpretarile lor, uitand de procedura, aducand influente negative pana la inchiderea businessului", a declarat Dragos Doros, Director, Taxation Services, KPMG, pentru sursa amintita.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor