Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

PFA-urile vor fi impozitate cu 43,5%. Codul fiscal la raport: Clasamentul schimbarilor propuse pentru 2015

Data aparitiei: 23 Martie 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
codul fiscalPFAimpozitulnoul proiectimpozitul pe venitCASSmicrointreprinderile

Se estimeaza ca in zilele urmatoare Codul fiscal va fi aprobat in forma finala. Multe dintre aceste masuri propuse de proiectul actual vizeaza activitatea companiilor, iar efectele asupra populatiei, spun analistii, se vor face prea putin vizibile. Un exemplu in aceasta privinta il reprezinta chiar masura de reducere a TVA-ului la unele produse. Surse din mediul de afaceri au explicat in aceasta perioada ca de aceasta masura nu va beneficia segmentul de populatie cu venituri scazute si ca, mai mult, masura nu va duce la o scadere a pretului alimentelor la raft.

Ca argument in plus al acestei opinii, e adus si faptul ca economia nu trebuie sa isi bazeze cresterea pe incurajarea consumului.

Cumulul de masuri in ce priveste impozitul pe venit si contributiile sociale pare sa afecteze cel mai grav persoanele fizice autorizate (PFA-urile). O estimare facuta de Capital.ro arata ca acestea vor fi impozitate cu circa 43,5%.

In analiza de mai jos puteti regasi o selectie a unora dintre cele mai importante propuneri, alese de Capital.ro si explicate pe scurt, cu accent pe efectele sau, dimpotriva, lipsa unor efecte in cazul acestor masuri propuse:

Impozitul pe profit. Precizam ca in aceasta privinta, companiile straine care au conducerea efectiva in Romania vor plati impozitul pe profit in Romania. Astfel, companiile offshore care efectueaza servicii catre companii romanesti risca impozitarea in Romania in situatia in care conducerea efectiva este realizata din Romania. Sunt vizate, scrie Capital.ro, companiile care recurg la optimizarea fiscala agresiva.
 
Impozitul pe microintreprinderi a fost si ramane o masura discutata acerb in aceasta perioada. Se propune astfel ca sistemul de impozitare a veniturilor microintreprinderilor sa aiba cote diferentiate in functie de numarul de angajati.

Astfel, impozitul ar fi de 1% pentru microintreprinderile care au peste doi angajati, inclusiv, 3% pentru cele cu un angajat si 3% plus 1.530 lei pentru cele fara angajati, cu precizarea ca angajatul este persoana salariata cu norma intreaga.

Microintreprinderile nou infiintate ar urma sa fie impozitate cu 1% in primii doi ani de activitate. Microintreprinderile care nu mai indeplinesc conditiile, vor plati impozit pe profit din trimestrul in care nu le mai indeplinesc, si nu de la inceputul anului asa cum e in prezent, scrie aceeasi sursa.

In ce priveste impozitul pe venit si contributii sociale, se introduce contributia de asigurari sociale (CAS) de 10,5% pentru toate veniturile din activitati independente.

Se va aplica insa optiunea suplimentara de plata a contributiei angajatorului de 15,3%. Persoanele care vor plati doar contributia individuala vor avea stagiul de cotizare de o treime, desi valoarea contributiei lor in total contributii pentru pensie va fi de peste 40%.

De asemenea, contributia de sanatate (CASS)  nu mai este deductibila la determinarea impozitului pe venit, fapt care duce la o crestere reala a impozitului de la 16% la 16,88%.

PFA-urile vor avea astfel de suferit deoarece cresterea impozitarii va ajunge de la 26% la venit net, la circa 43,5%.  Baza de calcul pentru CAS si CASS va fi plafonata la nivelul a cinci salarii medii pe economie lunare, fiind astfel avantajate persoanele care realizeaza venituri mai mari de cca. 145.000 lei pe an.

In ce priveste veniturile din salarii, creste deducerea personala de baza cu 50 lei pentru salariatii care au in intretinere una, doua sau trei persoane si cu 150 lei pentru cei care au patru sau mai multe persoane in intretinere.

Daca pana in prezent nu se platea CASS la dividende, noul proiect de Cod fiscal introduce obligatia ca pentru veniturile din dividende si din investitii sa se plateasca CASS de 5,5% indiferent de natura veniturilor - din salarii, veniturile din activitati independente, venituri din chirii si alte venituri –, fiind plafonat la cinci salarii medii.

In ce priveste veniturile din chirii, nu va mai fi deductibil CASS la determinarea impozitului pe venit. Se majoreaza, de asemenea, cota de cheltuieli forfetare care pot fi deduse la calcularea impozitului de la 25% la 40%, fiind astfel diminuat impozitul pe venit datorat.

Totodata, propiectul propune taxarea inversa si la transferul de cladiri, parti de cladire si terenuri de orice fel, iar in ce priveste impozitele si taxele locale, impozitul se va aplica in functie destinatia cladirii (rezidentiala sau nerezidentiala) in loc de persoana (juridica sau fizica).

Prin urmare, cota va fi intre 0,08% si 0,2% pentru cladiri rezidentiale si  intre 0,2% si 1,3% pentru cele nerezidentiale. Prin urmare, potrivit sursei amintite, incepand de anul viitor, autoritatile locale vor putea reduce taxa cu pana la 20%  sau o pot majora cu pana la 100%.

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X