email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Din 9 mai se aplica noile plafoanele pentru operatiunile de incasari si plati in numerar. Legea 70/2015

legea 70/2015incasarile in numerarplatile in numerarplafoane plati

Incepand cu 9 mai 2015 se aplica prevederile modificate prin Legea 70/2015 in ce priveste efectuarea de incasari si plati in numerar. Daca pentru societatile comerciale plafoanele platilor cu numerar raman aceleasi, se aplica plafoane noi pentru tranzactiile realizate de persoane fizice autorizate (PFA),  intreprinderi individuale (II), intreprinderi familiale (IF), liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica.

Prin urmare, incepand cu data de 9 mai, societatile sau categoriile de mai sus pot incasa numerar de la alte firme (sau PFA, II, IF etc.) in limita unui plafon de 5.000 lei/zi de la o persoana.

In ce priveste efectuarea platilor in numerar, societatile sau PFA-urile, II-urile etc. vor efectua aceste tranzactii in limita unui plafon de 5.000 lei/zi/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi.

Va reamintim ca in MOF 242 din 09 aprilie 2015 a fost publicata Legea nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata.

Noile dispozitii cu privire la incasarile si platile in numerar vor intra in vigoare in 30 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei si se aplica contractelor incheiate ulterior intrarii in vigoare a Legii 70. La data intrarii in vigoare a noiloor dispozitii se abroga prevederile OUG nr. 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare.

Prevederile Legii 70 cu privire la operatiunile de incasari si plati in numerar nu se aplica:

-    Trezoreriei Statului,
-    institutiilor de credit,
-    institutiilor emitente de moneda electronica,


-    institutiilor care presteaza servicii de plata, autorizate de Banca Nationala a Romaniei sau autorizate in alt stat membru al Uniunii Europene si notificate catre Banca Nationala a Romaniei, potrivit legii,
-    institutiilor financiare nebancare si entitatilor care efectueaza operatiuni de schimb valutar, definite potrivit legii, pentru operatiunile specifice activitatii pentru care acestea au fost autorizate,
-    operatorilor din domeniul jocurilor de noroc.

Conform prevederilor acestei legi, operatiunile de incasari si plati efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica de la/catre oricare dintre aceste categorii de persoane se vor realiza numai prin instrumente de plata fara numerar. Prevederile privind operațiunile de incasari și plați in numerar se aplica si operatiunilor de incasari si plati in valuta efectuate pe teritoriul Romaniei, incadrarea in plafoane efectuandu-se in functie de cursul de schimb valutar, comunicat de BNR, de la data efectuarii operatiunilor de incasari sau plati.

Conform noilor prevederi:

- sunt interzise incasarile fragmentate in numerar de la beneficiari pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei si, respectiv, de 10.000 lei, in cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum si fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a caror valoare este mai mare de 5.000 lei, respectiv de 10.000 lei.
- sunt interzise platile fragmentate in numerar catre furnizorii de bunuri si servicii pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei si, respectiv, de 10.000 lei, catre magazinele de tipul cash and carry. Facturile cu valori care depasesc plafonul de 5.000 lei, de la furnizorii de bunuri si servicii, respectiv de 10.000 lei, de la magazinele de tipul cash and carry, pot fi achitate astfel: 5.000 lei/10.000 lei in numerar, suma care depaseste acest plafon putand fi achitata numai prin instrumente de plata fara numerar.

In cadrul acestor plafoane se iau si sumele acordate drept avansuri spre decontare.


-  operatiunile de incasari in numerar de la persoane fizice, reprezentand cesiuni de creante, primiri de imprumuturi sau alte finantari, precum si contravaloarea unor livrari de bunuri sau a unor prestari de servicii se efectueaza in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana. Sunt interzise incasarile fragmentate de la o persoana, pentru aceste operatiuni de incasari in numerar cu o valoare mai mare de 10.000 lei, precum si fragmentarea tranzactiilor reprezentand cesiuni de creante, primiri de imprumuturi sau alte finantari, respectiv fragmentarea unei livrari de bunuri sau a unei prestari de servicii, cu valoare mai mare de 10.000 lei. Aceste prevederi nu se aplica in cazul livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii care se efectueaza cu plata in rate, in conditiile in care sunt incheiate cu persoanele fizice contracte de vanzare- cumparare cu plata in rate, conform legii.


- operatiunile de plati in numerar catre persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituiri de imprumuturi sau alte finantari se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre o persoana. Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre o persoana, pentru tranzactiile mai mari de 10.000 lei.

- operatiunile de incasari si plati in numerar intre persoanele fizice, altele decat operatiunile de incasari si plati realizate prin intermediul institutiilor care presteaza servicii de plata autorizate de Banca Nationala a Romaniei sau autorizate in alt stat membru al Uniunii Europene si notificate catre Banca Nationala a Romaniei, potrivit legii, efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestarii de servicii, precum si cele reprezentand acordarea/restituirea de imprumuturi, se pot efectua in limita unui plafon zilnic de 50.000 lei/tranzactie. Sunt interzise incasarile si platile fragmentate in numerar pentru tranzactiile mai mari de 50.000 lei, precum si fragmentarea unei tranzactii mai mari de 50.000 lei.

Plafoanele-limita prevazute de Legea 70/2015 nu se aplica pentru urmatoarele operatiuni:

a) depunerea de numerar in conturile deschise la institutiile de credit sau la institutiile care presteaza servicii de plata si care sunt autorizate de Banca Nationala a Romaniei, inclusiv in automatele de incasari in numerar;
b) plata cheltuielilor de deplasare in interes de serviciu, in limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizatiei si a cazarii pe timpul deplasarii, precum si a cheltuielilor neprevazute efectuate in acest sens;
c) plata in numerar a impozitelor, taxelor, contributiilor, amenzilor si a altor obligatii datorate bugetului general consolidat al statului;

d) retragerea de numerar din conturi deschise la institutiile de credit sau la institutiile care presteaza servicii de plata si care sunt autorizate de Banca Nationala a Romaniei pentru plata salariilor si a altor drepturi de personal prevazute de lege si pentru alte operatiuni de plati efectuate catre persoanele fizice, altele decat cele prevazute la art. 4 alin. (4);
e) transferarea de sume prin intermediul institutiilor care presteaza servicii de plata autorizate de Banca Nationala a Romaniei sau autorizate in alt stat membru al Uniunii Europene si notificate catre Banca Nationala a Romaniei, potrivit legii;

f) depunerea de numerar in automate ce functioneaza pe baza acceptatoarelor de bancnote sau monede.
In cazul persoanelor care au organizate mai multe casierii, plafoanele sunt aplicabile pe fiecare casierie in parte. Sucursalele si alte sedii secundare ale persoanelor juridice care au casierie proprie si/sau cont deschis la o institutie de credit aplica in mod corespunzator aceste prevederi.

Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

 


de Irina Dumitrescu

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

NOU: Sistemul de raportare fiscal-contabila SAF-T


Raportarea corecta in SAF-T este esentiala!

Depuneti D406 corect si la timp, cu avantaje clare:
 
1) Scapati de amenzi
2) Evitati sanctiunile de orice fel
3) Va recuperati rapid sumele din TVA
4) Nu intrati in categoria de risc fiscal ridicat, deci nu va veti confrunta cu inspectii ANAF amanuntite la sediul dvs.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea 70/2015incasarile in numerarplatile in numerarplafoane plati

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 04 Mai 2015


Votati articolul "Din 9 mai se aplica noile plafoanele pentru operatiunile de incasari si plati in numerar. Legea 70/2015":
Rating:

Nota: 3.79 din 5 din 42 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 04 Mai 2015 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X