email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Incasare in numerar de la persoane juridice. Care este plafonul zilnic?

Incasare in numerar de la persoane juridice. Care este plafonul zilnic?
incasare in numerarplafon zilnicchitantabon fiscal

Se emite o factura catre un client, persoana juridica. Stabilim in cele ce urmeaza pana la ce suma se poate emite bonul fiscal si cand anume se emite chitanta si nu bon fiscal pentru un client persoana juridica.

Obligativitatea emiterii bonului fiscal exista pentru persoane fizice. In cazul persoanelor juridice se emite bon fiscal sau chitanta.
 
Incasarea in numerar de la persoane juridice este in limita a 5000 lei de la un singur client. Dupa cum se stie, plata in numerar a unei facturi cu valaore mai mare de 5.000 lei se achita in numerar in limita maxima a 5000 lei restul prin banca.
 
Prin urmare incasarile in numerar de la operatorii economici se vor realiza in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoana, iar platile in numerar catre firme se vor realiza in limita unui plafon zilnic limitat la 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi.
 
Se interzic incasarile fragmentate si platile fractionate in numerar de la beneficiari pentru contravalori mai mari de 5.000 lei respectiv 10.000 lei. Cu toate acestea firmele vor putea efectua plata facturilor primite, cu valori mai mari decat plafoanele impuse, prin plata a 5.000 lei respectiv 10.000 lei in numerar si suma care depaseste plafonul prin instrumente de plata fara numerar.
 
Chitanta se elibereaza in momentul in care este realizata plata in numerar ce corespunde livrarii unui bun / prestarii unui serviciu sau in cazul in care se justifica intrarea unei sume in numerar in registrul de casa. Chitanta se elibereaza doar persoanelor juridice, eliberandu-se persoanelor fizice in cazurile exceptionale prevazute de lege. Chitanta stinge din punct de vedere contabil creanta din contul furnizorului si datoria aferenta acesteia din contul cumparatorului, in momentul in care este eliberata.
 


Bonul fiscal este documentul eliberat de casa de marcat. Oricine are obligatia de a detine o casa de marcat si presteaza servicii direct catre populatie trebuie sa elibereze bonul catre clientii sai.

La cererea expresa a clientului, vanzatorul este obligat sa emita factura aferenta tranzactiei pentru care a eliberat initial bonul fiscal.
 
Se interzice operatorilor economici care au obligatia de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale si de a emite bonuri fiscale cu acestea, sa inmaneze clientilor documente care atesta plata contravalorii bunurilor achizitionate sau serviciilor prestate, altele decat bonurile fiscale, cu exceptia situatiei in care casa de marcat se defecteaza.
 
Art. 1. -OUG 28/1999:
(1) Operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
 
(2) Operatorii economici prevazuti la alin. (1), denumiti in continuare utilizatori, cu exceptia celor care utilizeaza aparate de marcat electronice fiscale care potrivit prevederilor art. 3 alin. (21) nu inglobeaza constructiv dispozitivul de imprimare, au obligatia sa emita bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le inmaneze clientilor. La solicitarea clientilor, utilizatorii vor elibera acestora si factura.
 
In situatiile in care pentru incasarea cu numerar a contravalorii bunurilor livrate cu amanuntul si a serviciilor efectuate catre populatie, in cazul activitatilor prevazute la art. 2 lit. f), h), i) -l) di OUG 28/1999, nu sunt utilizate aparate de marcat electronice fiscale, este obligatorie emiterea de chitante, in conditiile legii.
 
In cazul defectarii aparatelor de marcat electronice fiscale, pana la repunerea in functiune a acestora, operatorii economici utilizatori sunt obligati sa inregistreze intr-un registru special, intocmit in acest sens, toate operatiunile efectuate si sa emita chitante, in conditiile legii, pentru respectivele operatiuni si facturi, la cererea clientului.

Obligatia privind inregistrarea operatiunilor efectuate intr-un registru special nu se aplica operatorilor economici care desfasoara activitatea de transport in regim de taxi, precum si celor care utilizeaza pentru inregistrarea veniturilor aparate de marcat electronice care sunt integrate in echipamente nesupravegheate.
 

Raspuns oferit in luna mai 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pixabay.com


de Alina Ilie

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
incasare in numerarplafon zilnicchitantabon fiscal


Data aparitiei: 30 Mai 2023
Ultima actualizare: 31 Mai 2023

Votati articolul "Incasare in numerar de la persoane juridice. Care este plafonul zilnic?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X