In cazul urmator, avem ca subiect al analizei noastre o societate care doreste sa repartizeze la dividende profitul nerepartizat. In acelasi timp, in contabilitate se ragasesc avansuri de trezorerie nejustificate (in contul 542).
Stabilim astfel in ce masura poate sa compenseze societatea sumele respective. Mentionam ca se face hotarare AGA de repartizare la dividende si se stabileste ca sumele raman la dispozitia unitatii cu scopul de a stinge avansurile nejustificate.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Ce documente contabile se produc pentru aceste tranzactii, este legal si trebuie sa tina societatea cont de plafoanele impuse pentru casierie desi nu implica si casieria?
Poate fi considerata aceasta tranzactie ca fiind o operatiune de fragmentare a operatiunilor cu numerar asa cum este definita in Legea 70/2015?
Raspunsul specialistului:
Pentru compensare, se va intocmi un Proces verbal, care va fi aprobat de catre administrator, prin care se arata ca se compenseaza suma de X lei reprezentand avansuri de trezorerie cu aceeasi suma reprezentand dividende de plata.
Asticolul contabil va fi:
457 = 542
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Desigur aceasta operatiune nu afecteaza plafonul de plati in numerar, insa, este evident ca nu au fost respectate prevederile din Legea 82/1991 a contabilitatii si celor din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, cu privire la dividende.
Potrivit reglementarilor de la art. 19 din Legea contabilitatii 82/1991, cu modificarile si completarile ulterioare, repartizarea profitului contabil se inregistreaza in contabilitate pe destinatiile expres prevazute, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale in adunarea generala, insotite de rapoartele administratorilor, cenzorilor sau ale auditorilor financiari, dupa caz, ocazie cu care se stabileste si dividendul.
Astfel, asociatii pot beneficia de dividende numai dupa incheirea exercitiului financiar, dupa aprobarea situatiilor financiare de catre acestia si numai in baza hotararii AGA/ Deciziei Asociatului unic cu privire la repartizarea profitului realizat.
Prin urmare nu se pot ridica dividende in avans si conform prevederilor de la art. 67 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale , redate in continuare:
"Art. 67. - (1) Cota-parte din profit ce se plateste fiecarui asociat constituie dividend.
(2) Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se platesc in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. In caz contrar, societatea comerciala va plati daune-interese pentru perioada de intarziere, la nivelul dobanzii legale, daca prin actul constitutiv sau prin hotararea adunarii generale a actionarilor care a aprobat situatia financiara aferenta exercitiului financiar incheiat nu s-a stabilit o dobanda mai mare.
(3) Nu se vor putea distribui dividende decat din profituri determinate potrivit legii."
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu, consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar