email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Atentie! Daca obtineti venituri din chirii, aveti obligatia de a depune un nou formular ca sa nu platiti CASS!

plata cassvenituri chiriiformularul 602proiect

In urma unui proiect publicat recent de ANAF, se propune ca ca persoanele care obtin venituri din chirii si nu sunt obligate sa plateasca contributia de asigurari de sanatate sa aiba totusi o noua obligatie in aceasta privinta, fiind vorba, mai exact, de completarea unui nou formular.

Astfel, la ANAF se va depune formularul 602 - „Declaratia pe propria raspundere pentru exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate a persoanelor fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor”, asa cum se prevede in noul proiect.

Se aminteste cu aceasta ocazie, intr-o analiza pe aceasta tema publicata de CurierulNational,  Decizia nr.2/2015 care stabileste ca pot exista persoane fizice scutite de la plata contributiei individuale de sanatate pentru veniturile din chirii.

Noul proiect de ordin publicat de ANAF si care poate fi consultat AICI stabileste urmatoarele categorii de persoane ca fiind exceptate de la plata CASS:


•    persoanele fizice, indiferent de cetatenie si de domiciliul stabil sau resedinta, care detin o asigurare sociala de sanatate incheiata pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene sau in statele cu care Romania are incheiate acorduri bilaterale de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala-maternitate, in temeiul legislatiei interne a statelor respective care produce efecte pe teritoriul Romaniei

•    persoanele fizice, indiferent de cetatenie, care au domiciliul ori resedinta intr-un stat cu care Romania nu are incheiate acorduri privind sistemele de securitate sociala sau care nu intra sub incidenta legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale si care nu beneficiaza de prelungirea dreptului de sedere temporara in Romania pentru o perioada mai mare de 90 de zile.

De asemenea, retinem ca noul proiect propune, in vederea derularii in mod unitar a procesului de
stabilire a obligatiilor reprezentând contributii de asigurari sociale de sanatate pentru contribuabilii  care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, propun urmatoarele:

a)  aprobarea  procedurii  de  aplicare  a  prevederilor  Deciziei  Comisiei  Fiscale Centrale nr.2/2015,
b)  aprobarea  modelului  si  continutului  formularului "Declaratie  pe  propria raspundere pentru exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate a persoanelor fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor”;


c)  aprobarea  instructiunilor de completarea  formularului "Declaratie pe propria raspundere pentru exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate a persoanelor fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei” si a caracteristicilor de tiparire ale acestuia;

Care sunt noile obligatii privind formularul 602?

Modelul propus de proiect poate fi consultat AICI.


Declaratia 602, potrivit proiectului, se va depune, daca noile modificari vor fi aprobate, la organul fiscal competent de catre persoanele fizice care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor si se incadreaza in una din urmatoarele situatii:

- sunt persoane fizice, indiferent de cetatenie si de domiciliul stabil sau resedinta, care detin o asigurare sociala de sanatate incheiata pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene sau in statele cu care România are incheiate acorduri bilaterale de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala-maternitate, in temeiul legislatiei interne a statelor respective care produce efecte pe teritoriul României, si fac dovada valabilitatii asigurarii. Persoanele fizice in cauza au obligatia de a prezenta organului fiscal competent documente justificative eliberate de institutia competenta din statul in care a fost incheiata asigurarea;

- sunt persoane fizice, indiferent de cetatenie, care au domiciliul ori resedinta intr-un stat cu care România nu are incheiate acorduri privind sistemele de securitate sociala sau care nu intra sub incidenta legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale si care nu beneficiaza de prelungirea dreptului de sedere temporara in România pentru o perioada mai mare de 90 de zile.

Declaratia se depune de contribuabil sau de catre imputernicitul acestuia, la data inregistrarii contractului privind cedarea folosintei bunurilor la organul fiscal competent sau la data când acesta indeplineste conditiile legale in vederea exceptarii de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate si face dovada acestui fapt.

Declaratia se completeaza in doua exemplare, originalul se depune la organul fiscal competent, iar copia se pastreaza de catre contribuabil sau de catre imputernicitul acestuia.

Declaratia se depune, pe suport hârtie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire sau prin celelalte metode prevazute de lege, impreuna cu documentele justificative care atesta dreptul contribuabilului de a solicita exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Data depunerii declaratiei este data inregistrarii acesteia la organul fiscal sau data depunerii la posta, dupa caz.

Date de completat in ce priveste exceptarea de la plata CASS

[PROIECT]

Se bifeaza casuta corespunzatoare categoriei de contribuabil exceptat de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, potrivit Deciziei Comisiei Fiscale Centrale nr.2/2015.


Se completeaza cu denumirea documentelor justificative, pe care contribuabilul le anexeaza la declaratie.
Documentele justificative emise in limbi straine, vor fi insotite de traduceri in limba româna certificate de traducatori autorizati, potrivit prevederilor art.8 alin.(2) din Codul de procedura fiscala.
Documentele justificative care atesta ca persoana nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pot fi:

- Documentul portabil A1 care dovedeste mentinerea titularului la sistemul de securitate sociala al statului de care apartine institutia emitenta, in situatia persoanelor aflate sub incidenta regulamentelor europene de coordonare a sistemelor de securitate sociala;

- Formular privind legislatia aplicabila in situatia persoanelor aflate sub incidenta acordurilor in domeniul securitatii sociale la care România este parte, completat de institutia competenta a statului respectiv.

Documentele se prezinta in copie si original. Copia se certifica de organul fiscal "conform cu originalul", iar originalul se restituie contribuabilului.

In situatia depunerii cererii prin posta, documentele juistificative se vor anexa in copie legalizata.

 


de Miruna Petrache

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile


Atentie: au aparut monografii anului 2022!

Ai la dispozitie 70 monografii:

- noi-noute, variate, complexe, actuale, controversate si legale
- grupate pe domenii de cel mai mare interes
- usor de accesat, usor de inteles, usor de aplicat
- gata de personalizat cu datele operatiunilor tale

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
plata cassvenituri chiriiformularul 602proiect

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 16 Octombrie 2015


Votati articolul "Atentie! Daca obtineti venituri din chirii, aveti obligatia de a depune un nou formular ca sa nu platiti CASS!":
Rating:

Nota: 3.91 din 5 din 11 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 16 Octombrie 2015 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X