email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF inspecteaza contractele de inchiriere. Ce obligatii aveti daca obtineti venituri din chirii

venituri chiriianafcontracte inchirieredeclaratia 220obligatii fiscale

Daca va numarati printre persoanele care obtin venituri din chirii, atunci aveti mai multe obligatii fiscale de indeplinit. Venturile pe care le obtineti sunt venituri impozabile, incadrate la "venituri din cedarea folosintei bunurilor", fie ca este vorba despre contracte de inchiriere a locuintei, fie de contracte de uzufruct care nu sunt facute cu titlu gratuit. Contribuabilul are obligatia de a le inregistra la organele fiscale si de a plati impozitele aferente.

Nu uitati ca, recent, ANAF a anuntat ca va demara mai multe controale pe piata chiriilor, inspectand implicit contractele de inchiriere care au ajuns sa cuprinda ca suma lunara de chirie preturi modice si false.

ATENTIE! Persoanele care nu declara acest tip de venituri pot oricand sa faca obiectul unei verificari a situatiei fiscale personale, in care pot fi obligati sa-si justifice veniturile.

Obligatia de declarare a acestor venituri si de plata a impozitului ii revine, in mod categoric, celui care obtine venitul, nicidecum celui care plateste chiria. in toate situatiile, cel care sta in chirie nu are nicio obligatie fiscala in privinta contractului dintre el si detinatorul imobilului respectiv.

Astfel, cel care inchiriaza, care poate fi nu numai proprietarul, dar si orice alt detinator al bunului, va declara la administratia fiscala competenta veniturile pe care le obtine, in baza contractului incheiat in forma scrisa (nu este necesara forma autentica, la notar) dintre el si chirias. Important este faptul ca nu este vorba intotdeauna de un contract de inchiriere a locuintei pentru a intra sub incidenta veniturilor din chirii, ci si de contracte de uzufruct ori de contracte care vizeaza doar o parte dintr-un imobil si incheiate in scop de reclama, afisaj sau publicitate.

DECLARATIA 220

Obligatia de declarare trebuie indeplinita in termen de 30 de zile de la data incheierii contractului, ocazie cu care contribuabilul va depune si declaratia privind venitul estimat/norma de venit (formularul 220). Daca o persoana fizica are mai multe astfel de contracte incheiate, va depune o declaratie pentru fiecare dintre aceste surse de venit.

STABILIREA SI PLATA IMPOZITULUI

Organul fiscal stabileste platile anticipate cu titlu de impozit prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net anual estimat din declaratia privind venitul estimat/norma de venit.

Platile anticipate se efectueaza in patru rate egale, pentru fiecare trimestru, pana la data de 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie si 21 decembrie, informeaza AJFP Braila.

Contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor au obligatia de a depune declaratia privind venitul realizat la organul fiscal competent pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.

Nedepunerea la termen a declaratiilor de venit de catre persoanele fizice constituie contraventie si se poate sanctiona cu amenda de la 50 la 500 lei.

Venitul brut anual se calculeaza pe baza chiriei stabilite potrivit contractului, pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul in care ea este incasata.

In cazul in care, venitul realizat, reprezinta echivalentul in lei al unei sume in valuta, contribuabilii determina venitul brut pe baza cursului de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil pentru ultima zi a fiecarei luni, corespunzator lunilor din perioada de impunere.
in situatiile in care chiriasul face cheltuieli pentru bunul inchiriat si care sunt datorate de fapt, din punct de vedere legal, de catre proprietarul bunului (sau alt detinator al sau), venitul brut se va majora cu valoarea acestor cheltuieli - cheltuieli forfetare. Chiriasul are obligatia de a comunica celui care i-a inchiriat bunul faptul ca a efectuat cheltuielile respective in termen de 30 de zile de la finalizarea investitiei.

Daca insa chiriasul efectueaza aceste cheltuieli si se intelege cu detinatorul bunului sa-i fie rambursate prin diminuarea chiriei, ceea ce nu duce la majorarea venitului brut obtinut de contribuabil din chirii, atunci impunerea va ramane nemodificata, nemaiexistand obligatia declararii lor la ANAF.


Pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, contribuabilii datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.

Cand contractul dintre parti este reziliat, contribuabilul platitor de impozit trebuie sa instiinteze in termen de 5 zile organul fiscal si sa depuna, in acest sens, formularul 220, la care va anexa, in copie, documentul din care rezulta rezilierea contractului. in aceasta situatie, platile anticipate vor fi recalculate, la cerere, in baza documentelor justificative.

Pe site-ul ANAF la sectiunea "Persoane Fizice"- "Ghiduri curente" veti gasi si GHIDUL FISCAL AL CONTRIBUABILILOR PERSOANE FIZICE CARE REALIZEAZA VENITURI DIN CEDAREA FOLOSINTEI BUNURILOR.


 


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
venituri chiriianafcontracte inchirieredeclaratia 220obligatii fiscale


Data aparitiei: 25 Octombrie 2016

Votati articolul "ANAF inspecteaza contractele de inchiriere. Ce obligatii aveti daca obtineti venituri din chirii":
Rating:

Nota: 3.88 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X